- Advertisement -

Menggabungkan warisan yang kaya, komuniti yang mesra dan rasa barat Amerika Barat, Idaho mendahului carta sebagai negara yang menginspirasi budaya yang menginspirasi. Dari tasik-tasik glasial di tanjakan ke lanskap seperti lunar di sempadan selatan, banyak yang mentakrifkan Idaho adalah pengembaraan yang terdapat dalam sempadannya. Neraka neraka menjemput penjelajahan, dan tumpahan besar-besaran di City of Rocks bernilai jeda dalam perjalanan anda. Dan seperti Gunung Jeju Hijau sepanjang 25 batu di ibu kota, semua tarikan alam semulajadi di Idaho menyambung kepada budaya dan komuniti yang ramah.

1 Sun Valley Resort

Sun Valley Resort

Sun Valley di selatan Idaho menarik peminat ski dari seluruh dunia dengan kemudahan yang luar biasa untuk sukan musim sejuk dan infrastruktur pelancongan yang sangat baik. Gunung Botak dan Gunung Dolar menawarkan ski menuruni bukit untuk semua peringkat kemampuan. Tiga belas pengerusi menampung ke arah Kawasan seluas 2,000 ekar di Sun Valley Resort, termasuk 65 yang dinamakan berjalan. Terdapat juga a Pusat Nordic untuk pemain ski merentas desa dan snowshoers. Heli Skiing adalah satu lagi aktiviti popular di Sun Valley. Semasa bulan-bulan musim panas, resort ini menyediakan laluan pejalan kaki, penunggang gunung, dan pengembara luar yang lain.

Alamat: 1 Sun Valley Rd, Sun Valley, IdahoLaman rasmi: https://www.sunvalley.com/

Penginapan: Tempat tinggal di Sun Valley

2 Kara Bulan Tugu Kebangsaan

Kara Bulan Tugu Kebangsaan

Selatan Arco, di tenggara Idaho, adalah a landskap seperti lunar dicipta oleh letusan gunung berapi antara 15,000 dan 2,000 tahun yang lalu. Kawasan arus lava ini boleh diterokai pada laluan pekeliling yang disandarkan. Walaupun ia tidak meletus dalam dua belas tahun yang lalu, kawasan ini masih aktif secara geologi. Monumen Nasional yang unik ini juga mengandungi lima gua untuk diterokai, yang berperanan sebagai kontras dengan suhu kadang-kadang menyengat di atas tanah. Permit percuma diperlukan untuk meneroka gua-gua dan boleh diperolehi di stesen pintu masuk Monumen.Laman rasmi: http://www.nps.gov/crmo/index.htm

Penginapan: Tempat Menampung berhampiran Monumen Nasional Kawah Bulan

3 Kawasan Rekreasi Kebangsaan Sawtooth

Kawasan Rekreasi Kebangsaan Sawtooth

Kawasan Rekreasi Negara Sawtooth terdiri daripada 756,000 ekar liar di Hutan Nasional Sawtooth di pusat Idaho. Kawasan Rekreasi Negara menyediakan lebih daripada 700 batu dari laluan mendaki dan ekuestrian40 puncak meningkat melebihi 10,000 kaki, dan tasik alpine yang cukup untuk melawat yang baru hampir setiap hari dalam setahun. Dengan dekat 50 perkhemahan yang ditubuhkan untuk memilih dari, tidak termasuk perkhemahan tersebar yang tersedia, mencari tempat untuk bermalam di Sawtooths agak mudah dilakukan. Bentuk rekreasi lain yang lain termasuk berbasikal gunung dan memancing pada bulan-bulan yang lebih hangat dan bermain ski bersiar-siar dan kereta salji sepanjang musim sejuk.

Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Hutan Nasional Sawtooth

4 Lake Coeur d’Alene

Lake Coeur d’Alene dalam bentuk HEART / foto diubahsuai

Trafik Steamboat bermula di Lake Coeur d’Alene pada tahun 1889 apabila tasik dan sungai tempatan digunakan untuk memindahkan bekalan ke kem perlombongan dan kayu. Tasik itu sendiri telah dicipta dengan baik sebelum itu, dan penciptaannya dapat dikesan secara geologi kembali ke deposit glasier dari Zaman Es terakhir. Estetika keseluruhan ini tasik gunung di Northern Idaho adalah mudah dilihat dengan hanya satu lawatan. Tasik ini 25 batu panjang dan dikelilingi oleh hutan yang dipenuhi dengan laluan mendaki. Menaiki bot, belayar, dan memancing popular pada musim panas.

5 Area Rekreasi Negara Neraka Hell’s

Area Rekreasi Negara Neraka Hell’s

Terletak di dalam Hutan Nasional Wallowa-Whitman Idaho utara, Neraka neraka adalah jurang sungai yang paling dalam di Amerika Utara. Ia telah diukir oleh Sungai Ular Liar dan Indah untuk jarak sejauh 95 batu di sepanjang sempadan dengan Washington dan Oregon. Cara yang popular untuk menikmati Hell’s Canyon termasuk mendaki dan laluan kuda, tapak perkemahan yang dibangunkan dan primitif, dan mengambil perjalanan rakit ke bawah jeram air Sungai Snake (permit diperlukan). Semasa musim sejuk, Hell’s Canyon dan Hutan Nasional sekitarnya menjadi tempat untuk pemain ski dan snowmobiler.Laman rasmi: http://www.fs.usda.gov/detail/wallowa-whitman/recreation/?cid=stelprdb5238987

Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Hell’s Canyon

6 Shoshone Falls

Shoshone Falls

Juga dikenali sebagai “Niagara dari Barat, “Shoshone Falls yang tinggi 212 kaki boleh ditemui di pinggir timur laut bandar Twin Falls. Dicipta oleh kuasa bergelora Sungai Snake, air terjun blok besar-besaran ini merangkumi lebih daripada 900 kaki dan mengalir sepanjang tahun dengan musim lonjakan antara April dan Julai. Kawasan di sekeliling air terjun, termasuk berdekatan Dierks Lake, penuh dengan laluan mendaki, tempat berenang, dan pemandangan indah. Salah satu perkara yang paling biasa dilakukan di Shoshone Falls ialah pembungkusan makan tengahari dan menggunakan kawasan berkelah memandangkan air terjun.

Alamat: Shoshone Falls Grade Road, Twin Falls, Idaho

Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Shoshone Indian Ice Caves

7 Boise River Greenbelt

Boise River Greenbelt

Boise River Greenbelt adalah laluan bandar yang membuat jalan melalui jantung Boise, menghubungkan bersama-sama semua taman bandar tepi sungai yang terbaik. The 25 batu, laluan tidak bermotor adalah inovasi bandar pada tahun 1960-an untuk menangani pencemaran sungai yang semakin meningkat, dan kini Greenbelt mempamerkan persekitaran semulajadi yang kaya melalui laluan berbaris pokok. Digunakan untuk urusan harian dan cepat melarikan diri ke alam semula jadi, Boise River Greenbelt mengakses banyak tarikan pelancong di Boise, termasuk Julia Davis Park, Memorial Hak Asasi Manusia Anne Frank, dan kampus Boise State University.

8 City of Rocks National Reserve

City of Rocks National Reserve

Di peringkat antarabangsa yang terkenal di kalangan masyarakat mendaki hari ini, larutan besar granit di selatan Idaho yang dikenali sebagai City of Rocks mempunyai sejarah yang panjang menarik pengunjung. Pendatang di sepanjang Trail California bersejarah mengambil perhatian terhadap ciri-ciri itu, dan Shoshone membuat kem di kalangan batu-batu besar dan menara. Di samping pendaki batu, City of Rocks kini terkenal di kalangan mereka pejalan kaki, penunggang gunung, pemburu burung, dan jurugambar. City of Rocks juga menyediakan a perkhemahan untuk pelawat, termasuk 64 tapak perkhemahan dengan akses ke tandas air bersih dan bilik kebal.Laman rasmi: https://www.nps.gov/ciro/index.htm

9 Tapak Bersejarah Negeri Teritori Lama Idaho

Tapak Bersejarah Negeri Teritori Lama Idaho

The Penitentiary Old Idaho, atau “Pen Lama,” ditempatkan penghuni dari 1872 hingga 1973 dan kini adalah muzium yang mempamerkan sejarah penjara sepanjang abad itu. Pen Lama menempatkan beberapa penjenayah yang paling terkenal di Idaho, dan pelawat hari ini dapat melihatnya blok sel, Pengasingan bersendirian, dan juga Gantung daripada kompleks. Desas desus setempat menunjukkan kemudahan itu mungkin dihantui, yang dapat didorong oleh berbagai acara yang dipakai oleh muzium, termasuk penyelidikan paranormal dan tahunan Takut Felons Oktober bash.

Alamat: 2445 Old Penitentiary Road, Boise, Idaho

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: