11 Resort Ski Top-Rated di Itali, 2018

- Advertisement -

Berski di Itali

Rentang gunung tertinggi di Eropah – Dolomit dan Perancis, Switzerland, dan Savoy Alps – membentuk sempadan Itali di utara dan barat. Di cerun salji mereka adalah beberapa pusat peranginan ski paling terkenal di Eropah. Di dataran tinggi ini – lebih daripada sedozen puncak di Dolomites sahaja melebihi 3,000 meter – salji hampir pasti dari bulan November hingga April, dan musim ini sering kali lebih lama. Kawasan medan yang paling maju dan pelbagai peluang yang luas adalah di Dolomites, di mana 12 kawasan ski utama berjumlah lebih daripada 1,200 kilometer laluan ski. Rantau apa sahaja yang anda pilih – Dolomites, Val d’Aosta (di mana Itali bersempadan dengan Perancis dan Switzerland), atau Savoy Alps di sebelah barat Turin – anda akan diberi ganjaran pemandangan hebat dan larian ski tunggal yang boleh mengambil masa beberapa jam, jatuh dari tinggi di pergunungan sepanjang jalan ke bandar peranginan di pangkalan. Dan anda akan mendapati banyak perkara yang perlu dilakukan di sini di masa anda di luar cerun juga.

Seperti banyak lagi di Itali, ski mengambil rentak yang berbeza dari jiran utaranya, suasana santai di mana titik bersenang-senang, tidak memecahkan rekod. Ini menjadikan Itali tempat yang sangat menarik bagi keluarga untuk melakukan percutian ski. Jika anda digunakan untuk bermain ski di Amerika Utara, ingat bahawa ski di Eropah agak berbeza. Penamaan tahap jejak tidak selalu sama; apa yang disebut oleh orang Eropah sebagai jalan pemula mungkin lebih seperti pengantara Amerika, dan pagar keselamatan tidak biasa. Salji salji Alpine boleh menyebabkan kelewatan pemanduan yang serius, jadi ia bijak untuk membolehkan banyak masa untuk membuat penerbangan kembali.

1 Cortina d’Ampezzo

Cortina d’Ampezzo Gian Cornachini / foto diubah suai

Profil glasier yang diukir dari muka menegak dan pinnacles berbatu memenangi Dolomites a Tapak Warisan Dunia UNESCO jawatan, dan ski di sini juga kelas dunia. Terkenal dengan sedozen pusat perang ski Dolomite sejak Olimpik Musim Sejuk 1956 yang diadakan di sini ialah Cortina D’Ampezzo. Persekitarannya tidak begitu hebat. Menara di luar bandar adalah Cinque Torri, lima puncak yang bukan sahaja memberikan latar belakang Cortina, tetapi memberikan jangka masa yang panjang dari hampir ke kanan ke bawah ke bandar. Lebih daripada tiga lusin lif membawa pemain ski hampir dari pintu hotel mereka ke padang salji tepat di bawah puncak, di puncak-puncak bukit tertinggi.

Keluarga dengan pemain ski permulaan dan pertengahan akan mendapati banyak rupa di Cortina d’Ampezzo, di mana terdapat lereng dan piste (laluan) untuk pemula, dan kira-kira separuh medan yang berpengalaman adalah pertengahan. Pemain ski pakar tidak akan bosan – selebihnya dari lori adalah untuk mereka, serta penggunaan penuh lif dan laluan dari 11 pusat peranginan lain, semuanya diliputi dalam satu Pas Dolomiti Superski. Semasa Cortina D’Ampezzo mempunyai tumpuan terbesar kemudahan ski menuruni bukit di Dolomites, ia juga mempunyai banyak laluan ski merentas desa melalui landskap gunung yang menakjubkan; satu bobsled run; dan gelanggang Olimpik, Stadio del Ghiaccio, untuk skaters ais. Pekan ini dilengkapi dengan pelbagai hotel, kedai-kedai pintar (ini adalah yang paling bergaya di resort Dolomite sejauh ini), restoran, kafe, dan beberapa spa. Jika jet-set glamor adalah sebahagian daripada mimpi ski Itali anda, anda akan dapati di sini. Tetapi anda juga boleh menemui penginapan midrange di Cortina, seperti Hotel Natale bergaya chalet, dengan pemandangan yang indah dari balkoni kayu yang diukir.

Penginapan: Tempat tinggal di Itali

2 Val Gardena

Val Gardena

Resort kecil seperti Val Gardena menawarkan kawasan ski lebih intim daripada jiran glamor mereka yang lebih besar di Dolomites, Cortina D’Ampezzo. Salah satu daripada beberapa lembah yang bersebelahan antara puncak yang dikenali sebagai Gruppo del Sella, laluan 160 km dari Val Gardena dan lif menghubungkan dengan yang lain membentuk hampir 400 kilometer ski bersambung. Dari sini, anda boleh melayari Marmolada Glacier. Walaupun Val Gardena mempunyai kemudahan untuk pemula dan pemain ski pertengahan – mereka tidak akan bosan di sini – kira-kira 65 peratus dari medan yang dicapai dari sini adalah untuk pemain ski maju dan pakar, salah satu yang tertinggi di Dolomites. Pemain ski tidak datang ke Val Gardena untuk hiburan malam atau untuk dilihat; mereka datang untuk bersiar-siar dan berehat selepas itu dalam suasana yang tenang dan mesra dari perkampungan Alpine asli di Ortisei, Santa Cristina, dan Selva Val Gardena. Beberapa litar yang mencabar bermula di mana-mana. Satu menawarkan peluang untuk melatih empat larian yang digunakan untuk perlumbaan slalom lelaki dan wanita dalam kejohanan Dunia 1970, dengan kecerunan purata lebih daripada 25 peratus.

Pada tahun 2017, Val Gardena dipasang Kerusi lapan tempat duduk pertama Itali dengan kerusi dipanaskan, di Piz Sella, menawarkan sambungan terus ke laluan Sellaronda. Baru untuk musim ski 2018 ialah 1,030 meter, 10 orang Gondola lif dengan pemanasan kerusi pada Piz Setëur.

Penginapan: Tempat tinggal di Val Gardena

3 Breuil-Cervinia dan Valtournenche

Breuil-Cervinia dan Valtournenche

Rantau Val D’Aosta di Itali di barat laut Milan menawarkan pengalaman dalam hampir setiap senarai kehidupan pemain ski: ski di perbatasan antarabangsa di antara Itali dan Switzerland, tepat di bawah puncak gunung Alps yang paling ikonik – Matterhorn. Pekan peranginan Breuil-Cervinia di sebelah Itali tidak semestinya sama dengan Zermatt di sebelah Switzerland, tetapi persekitarannya tidak dapat ditandingi, di bawah permukaan selatan gunung, profilnya sama seperti sudut ini. Papankan hak ke kanan dari pusat Breuil-Cervinia untuk mengayunkan sistem jejak 350-kilometer Matterhorn yang menghubungkan kedua-dua negara dan tiga bandar peranginan.

Angkat mencapai ketinggian lebih dari 3,500 meter di Piccolo Cervino (Little Matterhorn – Matterhorn dipanggil Cervino oleh orang Itali). Bandar peranginan ketiga dengan laluan yang dihubungkan dengan rangkaian ini Valtournenche, dengan lif menghubungkannya dengan Breuil-Cervinia untuk sejumlah 23 lif. Terrain di sebelah ini sangat mengasyikkan, dengan banyak pemula dan wilayah pertengahan – kira-kira separuh jalan dilabel untuk pemula. Kebanyakan jurulatih pakar akan mahu mengetuai bahagian atas untuk pistas yang lebih mencabar di bahagian Switzerland. Walaupun hotel dan infrastruktur Breuil-Cervinia dan Valtournenche tidak mempunyai glamor Zermatt, mereka juga tidak mempunyai harga Swiss, dan anda akan mendapati penginapan yang sangat selesa dan santapan di sini, serta tarikan pelancong dan aktiviti untuk bukan pemain ski dalam keluarga. Bercakap mengenai keluarga, anak-anak muda akan terpesona dengan bermain ski di sekitar Wild West Playground di Valtournenche.

Penginapan: Tempat tinggal di Breuil-Cervinia

4 Courmayeur

Courmayeur

Untuk glitz dan glamor di Val D’Aosta, menuju ke Courmayeur, tinggi di bahu Mont Blanc berhampiran sempadan Perancis dan Terowong Mont Blanc. Manakala Orang Cantik dari Milan dan Turin telah menjadikan kampung ski yang cantik itu tempat untuk dilihat pada hujung minggu, tidak ada yang menafikan kualiti ski – atau pemandangan. Untuk pemandangan ke puncak Eropah dari gunung tertinggi, naik ke atas Kereta Kabel Funivie Monte Bianco ke arah ridgeline, di mana pandangan kelihatan meregangkan selama-lamanya. Jurujual ahli mencari keseronokan perlu mengupah panduan dan berharap untuk keadaan yang sempurna apabila pistol tidak bertanda dan pakar hanya dari Arp terbuka – jika tidak, anda tidak dibenarkan membawa ski naik, tetapi anda perlu pergi untuk pandangan. Kawasan ini menawarkan banyak off-piste ski, yang mana anda memerlukan panduan.

Tidak semua pakar: pemula akan menemui cerun-cerun lembut di pinggir bandar “Courmayeur” Dolonne, tetapi kebanyakan medan paling sesuai untuk pemain ski maju dan perantaraan. Rangkaian laluan lintas negara 20-kilometer yang sangat indah bermula di Val Ferret, tepat di luar Courmayeur. Mengharapkan makanan mewah, kedai pintar, dan hotel mewah serta pemandangan après-ski yang meriah di Courmayeur.

Penginapan: Tempat tinggal di Courmayeur

5 Alta Badia

Alta Badia

Salah satu kawasan ski di puncak Gruppo del Sella, Alta Badia popular untuk keluarga dengan pemain ski permulaan dan pertengahan. Bukan sahaja ia mempunyai medan pemula yang lembut, kira-kira 50 peratus dinilai sebagai pengan perantaraan. Tetapi bukan hanya untuk pemula: Setiap bulan Disember, La Villa menjadi tuan rumah Piala Dunia Alpine Ski, yang diadakan di sini kerana lereng Gran Risa adalah salah satu yang paling sukar di semua kawasan Alps.

Satu lagi cabaran untuk pemain ski yang berpengalaman dengan stamina untuk mencuba bermula di La Villa. Dikenali sebagai Gardena Ronda Express, laluan pelancongan ski ini menghubungkan serangkaian lif dan pistas ke litar sepanjang hari yang mengarah ke Selva di Val Gardena dan menurunkan cerun menurun ke Piala Dunia ke S. Cristina. Dari sini, angkat naik lagi untuk perjalanan menuruni bukit 10 kilometer ke Ortisei, kemudian kembali ke perjalanan pulang ke Alta Badia. Litar ini termasuk 24 lif dan 35 kilometer ski menuruni bukit. Seperti lembah kakaknya, Alta Badia adalah santai dan tidak puas, dan kampung utama La Villa mempunyai pelbagai kemudahan dan penginapan yang baik.

Penginapan: Tempat tinggal di Alta Badia

6 Sestriere dan Val Chisone

Sestriere dan Val Chisone

Pekan resort ski Sestriere, di Savoy Alps di sebelah barat Turin, adalah legasi pendiri Fiat Giovanni Agnelli, yang membina beberapa hotel dan empat kereta kabel untuk pemain ski pada tahun 1930-an. Itu menjadikannya salah satu pusat peranginan ski tertua di Itali dan tempat peranginan ski buatan pertama di dunia. Ia adalah kegemaran orang kaya dan terkenal buat seketika, dan tempat latihan untuk beberapa atlet musim sejuk yang terkenal, tetapi Sestriere dikenali kebanyakannya untuk peminat ski dari Turin sehingga ia mengambil kehidupan baru semasa Olimpik Musim Sejuk 2006. Downhill, gaya bebas, gabungan menuruni bukit, slalom lelaki dan wanita, dan pertandingan slalom gergasi diadakan di sini, dan kemudahan itu diperbaiki dan dikemas kini, yang semuanya memberi tumpuan perhatian dunia pada Val Chisone dan ski di Piemonte.

Val Chisone adalah sebahagian daripada Via Lattea – Milky Way – yang merangkumi kira-kira 163 laluan yang berkaitan. Lebih separuh adalah pertengahan, kira-kira 40 adalah untuk pemula, dan 30 untuk pakar. Altitud mencapai 2,800 meter. Walaupun ia mempunyai sejarah ski, Sestriere sendiri mempunyai sedikit karakter atau daya tarikan visual, sekurang-kurangnya sehingga anda dapat menjauh dari bangunan dan melihat puncak gunung yang indah yang membentuk latar belakang untuk laluan ski. Selain bermain ski, anda akan menemui bobsledding, skating ais, dan sledding anjing. Lembah Chisone juga termasuk resort ski kecil Pragelato, di mana anda boleh mengayuh jejak yang digunakan dalam acara merentas desa Olimpik dan mungkin menangkap pertandingan di Lompat ski Olimpik.

Penginapan: Tempat tinggal di Sestriere

7 Bormio

Bormio

Utara Verona, antara Bolzano dan sempadan Switzerland, Bormio menawarkan pemain ski satu puncak puncak ke peringkat yang sama dengan kekalahan 1,787 meter kejatuhan menegak, yang terbesar di Itali. Meliputi lereng-lereng Cima Bianca yang menghadap utara, kawasan ski utama Bormio adalah Vallecetta, sebuah resort yang hebat untuk pemain perantaraan pertengahan, dengan 58 peratus larian yang ditetapkan untuk mereka. Satu pertiga penuh dari medan ini sesuai untuk memulakan pemain ski, menjadikannya gunung yang sangat popular untuk keluarga. Hanya sembilan peratus adalah untuk pakar, tetapi larian puncak ke pangkalan adalah pengalaman yang membentuknya. The Stelvio piste adalah tapak Perlumbaan Piala Dunia. Terdapat dua zon freeride yang ditetapkan dan taman salji.

Pekan itu sendiri adalah daya tarikan, sebuah bandar spa lama yang penuh dengan karakter dan tiga spa elegan yang dipenuhi oleh mata air mineral panas, di mana anda dapat meringankan otot yang lelah. Terdapat lebih banyak ski yang hebat dalam jarak perjalanan sehari di jiran Livigno, sebuah resort ski yang hebat hampir di sempadan Switzerland, tetapi yang tidak mudah diakses.Laman rasmi: https://www.bormioski.eu/en

8 Monterosa

Monterosa

Salah satu rangkaian ski terbesar di dunia, Monterosa termasuk bandar peranginan Alagna, Champoluc, dan Gressoney, yang dikaitkan dengan lif untuk mewujudkan 180 kilometer (115 batu) kawasan ski di Aosta Valley, Itali. Ia adalah kawasan luar biasa untuk pemain ski luar, yang boleh mengakses medan serbuk yang tidak disentuh, dengan medan landasan yang mencapai hampir 3,000 meter. Pemandangan ke Mont Blanc, Matterhorn, dan Monte Rosa – tiga puncak gunung tertinggi di Eropah – sama seperti ski.

Dari desa Alpine yang menawan Alagna, anda boleh naik kira-kira 850 meter dengan kereta kabel, kemudian mengambil kereta kabel kedua jarak yang sama dengan Col d’Olen, pada 2.881 meter. Ini menghubungkan ke dua kampung yang lain dan lebih banyak bidang pistes dan serbuk. Secara keseluruhannya, ia terdiri daripada salah satu menegak yang paling tinggi di dunia. Walaupun kawasan ini hanya sesuai untuk para pakar, kawasan yang berasingan di Wold, berhampiran Alagna, direka untuk pemula dan perantaraan yang rendah, lengkap dengan pembuatan snowmaking. Kawasan ini adalah sebahagian daripada sistem Pas Pass Aosta, yang meliputi kawasan sejauh 800 kilometer dari kawasan ski, kira-kira 200 lif, dan lebih daripada 10 kawasan ski.

Penginapan: Tempat tinggal di Bardonecchia

9 Alpe di Siusi

Alpe di Siusi

Di tengah-tengah Dolomites dekat Val Gardena, 60 kilometer lereng Alpe di Siusi mempunyai sesuatu yang jarang berlaku – salji hampir dijamin, walaupun alam tidak bekerjasama. Dengan 100 peratus lerengnya yang dilengkapi dengan pembuatan snowmaking, dan sistem penjagaan yang cekap, mereka dapat memastikan ski yang baik dari Disember hingga Mac. Walaupun 86 peratus daripada kawasan di resort gabungan Alpe di Siusi dan Seiser Alm adalah untuk pemain ski maju, setakat ini yang tertinggi di Dolomites, sendiri 60 kilometer dan lereng 175 kilometer dan laluannya dengan Val Gardena mempunyai banyak sentiasa menengah dan bahkan memulakan pemain ski sibuk.

Ia dikenali sebagai salah satu daripada resort paling mesra keluarga di Dolomites, yang menampilkan tadika ski, sekolah ski, taman kanak-kanak yang menyeronokkan, lawatan kanak-kanak, dan ciri keselamatan kanak-kanak yang canggih di lif gunungnya. Ia juga mempunyai beberapa taman salji terbaik untuk asrama, dilengkapi dengan kotak, langkah, dan kicker. Pada musim bunga, pakar ski gunung menanti keadaan terbaik untuk mencabar Sassopiatto, sebuah dataran tinggi di atas Alpe di Siusi yang hanya boleh diselidik ketika snowpack tepat. Jangan menganggapnya tanpa panduan ski tempatan.

Penginapan: Tempat tinggal di Alpe di Siusi

10 Arabba-Marmolada

Arabba-Marmolada

Kebanyakan pemain ski pergi melalui desa kecil Arabba dalam perjalanan ke pusat ski yang lebih besar ke atas pas, tetapi dari pangkalan di sini pada 1,600 meter, anda boleh dengan mudah mencapai beberapa kawasan ski. Terletak di puncak Gruppo del Sella, Arabba-Marmolada adalah antara yang lebih kecil di resort Dolomiti Superski. Ia popular untuk keluarga dengan pemain ski awal, dan kira-kira setengah pistanya dinilai menengah. Tetapi resort ini tidak hanya untuk pemain ski baharu. Ia menyediakan akses ke ski di Marmolada Glacier. Dari bahagian atas Passo Pordoi, anda boleh mengambil lif untuk keturunan ke resort Canazei, Passo Pordon menghubungkan kawasan ski Marmolada, dan Passo Campolongo mengarah ke Alta Badia. Perkampungan desa tradisional Itali di chalet kayu cukup kecil sehingga akses angkat mudah untuk penginapan. Ramai, seperti Hotel Alpenrose yang bergaya chalet, adalah penginapan ski masuk ski. Salah satu lawatan ski paling popular di seluruh rantau ini membawa dari Arabba hingga ke Marmolada, litar sepanjang hari untuk pemain ski pakar yang termasuk ski dengan ketinggian hampir 3,300 meter.Laman rasmi: http://www.skiarabba.com

Penginapan: Tempat tinggal di Arabba-Marmolada

11 Val di Fassa

Val di Fassa

Salah satu lembah yang dibentuk oleh puncak Gruppo del Sella, Val di Fassa adalah pilihan yang baik untuk pemain ski yang serius. Ia bukan untuk pemula, dan tidak ada medan pertengahan yang lebih rendah di sini, walaupun semua resort Dolomiti Superski mempunyai sekurang-kurangnya 20 peratus daripada perantaraan. Canazei adalah yang terbesar dan paling terkenal di bandar-bandar peranginannya, dengan gabungan bangunan dan kemudahan moden dan tradisional yang termasuk spa dan lebih banyak buasir après-ski daripada bandar-bandar kecil di sekitarnya. Campitello lebih tua – sebenarnya ia adalah resort ski pertama di rantau ini – dan lebih tradisional Alpine, dengan lumbung kayu yang menarik dan lorong sempit. Kereta kabel dari mana-mana bandar menjadikannya mudah untuk mencapai litar yang popular dari empat pas gunung, iaitu Sellaronda, meliputi 40 kilometer, 26 daripadanya di atas skis. Walaupun terdapat beberapa alternatif ahli, seluruh litar boleh dilakukan dalam masa enam jam oleh pemain ski menengah atas dalam keadaan baik.

Resorts Ski Terbaik di Eropah dan Amerika Utara

  • Ski Switzerland: Legendaris Zermatt dan hebat ski lain terletak hanya di sempadan utara. Baca tentang mereka dalam artikel kami Ski Resorts Top-Rated di Switzerland.
  • Ski Perancis: Di lereng lain Mont Blanc dari Courmayeur adalah Chamonix; dan resort ski Alpine Perancis yang lain dipaparkan dalam artikel kami Ski Resorts Top-Rated di Perancis.
  • Ski Austria: Kurang terkenal daripada resort mewah di Perancis dan Switzerland, Austria mempunyai beberapa kawasan terbaik dan keadaan terbaik di Alps.Anda boleh menemui ini dalam artikel kami Ski Resorts Top-Rated di Austria.
  • Ski Barat Amerika Syarikat: Utah mempunyai beberapa pusat peranginan ski yang paling terkenal di barat, paling banyak membuang batu dari Salt Lake City. Butir-butir terdapat dalam artikel kami Ski Resorts Top-Rated di Utah, dan anda boleh meneroka lebih banyak kemungkinan di Resorts Ski Top-Rated di Colorado dan Resort Ski Terbaik di Lake Tahoe.
  • Ski Northeast USA: New England menawarkan beberapa gunung ski tertua dan paling dihormati di Amerika Syarikat. Ketahui lebih lanjut mengenai artikel kami Ski Resorts Top-Rated di Vermont dan Resorts Ski Top-Rated di New Hampshire. Untuk gambaran keseluruhan ski di seluruh Timur Laut, rujuk rencana kami di Resorts Ski Top-Rated di Pantai Timur.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: