Kannur Fort Trek

- Advertisement -

Banyak treks membawa kepada kubu purba di Ghats Barat Karnataka, tetapi satu ke Kannur Fort sudah pasti antara yang terbaik. Jalan ini adalah lambang segala-galanya Shimoga janji untuk penghuni kota yang merindui alam semulajadi: hutan tebal yang penuh dengan hidupan liar, katarak di setiap belokan, puncak gunung hijau yang subur dan kampung-kampung yang sempurna. Untuk trek yang bermula dari trek jip sederhana, perjalanan itu adalah pemandangan yang luar biasa – saya tidak dapat berhenti mengambil gambar kerana setiap giliran memperkenalkan pemandangan yang kelihatan lebih baik daripada sebelumnya. Kerja keras hari diterjemahkan ke dalam malam yang sempurna di tapak perkhemahan Shaale Mane.

Bertengger di atas bukit kecil, saya minum pemandangan kampung-kampung sekitar dan sawah padi yang sangat baik, memerhatikan cahaya di luar bukit-bukit yang tinggi. Terdapat banyak pengembaraan juga. Pada Dabbe Falls, Saya terpaksa merundingkan keturunan yang curam untuk menangkap sekilas benang nipis dan keperakan air terjun yang jatuh ke bahagian lain lembah. Anda juga mendapat peluang untuk bertemu dengan orang yang menarik di laluan ini. Saya bertemu dengan Neel Kumar, contohnya, budak lelaki tempatan dengan dana cerita, yang menegur saya dengan cerita-cerita harimau dan gajah ketika saya mencelup di arus yang melalui ladang padi.

Kannur Fort (gambar oleh Priya Sivaraman)

Pada Hari Dua saya berjumpa dengan ‘doktor’, seorang lelaki berumur 80 tahun yang bersemangat yang mempunyai ladang di pinggir hutan. Pastikan anda mempunyai masa untuk bersembang dengannya. Beliau menunjukkan saya di ladang indahnya yang dipenuhi lada hitam, arecanut, tumbuhan pisang dan tanaman ‘vicks’ yang ditariknya dari Nepal. Perjalanan itu bukan semua katil mawar. Seksyen melalui Govardhanagiri hutan dalam perjalanan ke kubu adalah curam dan melelahkan, tetapi burung merak kadang-kadang akan membuat semangat anda tinggi. Laluan itu juga melalui sholas dengan lintah. Oleh itu saya cadangkan anda membawa beg kain kecil dengan ramuan garam batu, tembakau dan kapur untuk menghilangkannya.

Pada hari terakhir saya bergegas ke arah Gerusoppa, masa lalu pokok shola gelap. Ucapan alur yang jauh membuat saya syarikat ketika saya melintasi hutan yang tidak berkesudahan. Tetapi ketika saya akhirnya melihat rumah-rumah Gerusoppa, yang mengakhiri perjalanan berjalan-jalan yang luar biasa ini, saya memberitahu diri saya bahawa saya sepatutnya lebih perlahan. Trek ini memerlukan diri sendiri yang lengkap. Bawa khemah anda dan makanan yang cukup selama tiga hari. Anda boleh menggunakan beranda sekolah Shaale Mane untuk menggulung di dalam beg tidur anda, tetapi ia boleh menjadi sejuk pada waktu malam. Kerana anda akan menyeberang Perlindungan Hidupan Liar Sharavathy, anda memerlukan kebenaran daripada Timbalan Konservator Hutan, Bahagian Hidupan Liar, Kompaun Pejabat DC, Jalan Balraj Urs, Shimoga-577201. Tel: + 91-8182-222983

HARI PERTAMA

HOSAGADDE-SHAALE MANE

TIME 5 JAM

LEVEL MODERATE

Sebaik sahaja anda sampai Hosagadde, anda akan melihat sebuah kedai kecil di seberang jalan. Ambil toffees atau gula-gula dari sini untuk membantu anda dalam perjalanan dan juga – jika musim hujan – penutup plastik besar untuk melindungi diri anda dari hujan. Laluan bermula hanya bersebelahan dengan kedai ini dan garpu 10m kemudian. Anda mesti pergi ke kiri. Lintasan ini adalah sebesar jalan jip dan mengetuai utara-barat. Selepas 20 minit, salurkan jambatan kecil ke atas aliran dan teruskan trek selama satu jam atau lebih sehingga anda mencapai jambatan sementara. Di sini, laluan membahagikan. Pergi ke kanan, menuju utara.

Kannur trek (Foto oleh Avik Pramanik)

Selepas 100m, anda akan menyeberangi jambatan kayu. Dari sini dan seterusnya, jalan itu menjadi trek kaki yang menuju ke utara, di sepanjang pagar kayu dan turun ke aliran. Sebelum anda melanda aliran, ambil kiri. Trek kaki terus di sepanjang sisi kiri arus dan menjadi agak sempit, melalui kelopak buluh. Mendaki sebuah gerbang kayu, dan teruskan di sepanjang sawah padi, menyeberangi sungai dan mengikuti jalan melintasi sebuah rumah, menuju ke arah barat laut. Melintasi jambatan sementara, berjalan di sempadan kanan ladang padi untuk sampai ke rumah Malnad yang tipikal. Ambil laluan menuju barat rumah ini. Luncurkan aliran dan berjalan 10m, ke mana laluan dibahagikan. Ambil trek kaki menuju barat, yang akan menjadi trek jip. Selepas 100m, anda memukul jambatan kekal, di mana anda akan melihat air terjun kecil yang bagus. Ikuti trek jip, menuju utara. Rumah pertama yang anda dapat adalah yang tertentu Rumah Dabbe Gowdru. Minta kebenaran sebelum anda memasuki premisnya.

Dabbe Falls boleh dilihat dari pinggir ladangnya yang menghadap ke seberang lembah, tetapi anda perlu turun dengan cukup untuk melihat sekilas air terjun. Luangkan masa lapang di sana dan kemudian balik semula ke jambatan pucca. Semasa anda menyeberangi jambatan, ambil trek kaki yang naik ke barat daya untuk menyertai trek jip. Setengah kilometer kemudian, lintasan aliran dan terus lurus (pastikan tidak mengambil hak selepas aliran). Hanya selepas rumah, garisan trek. Ambil sebelah kiri. Lintasan jip ini naik ke arah utara. Anda akan menemui dua buah rumah; mengambil jalan turun dan ke barat, bertentangan dengan mereka. Pergi ke jalan, menyeberangi empangan dan ladang di sebelah kiri untuk tiba di sebuah pondok, dan jalan yang terus di belakangnya, naik tajam. Ikut jalan ini untuk sampai ke Shaale Mane, sekolah kampung. Anda boleh meletakkan kem anda di premis atau tidur di beranda.Terdapat juga air yang boleh didapati dari paip di premis.

KANNUR KOTE (Benteng St. Angelo)

Abad ke-16 yang dilupakan kubu di hutan yang padat Lembah Sharavathy adalah di tengah banyak cerita yang tidak jelas. Penguasa terakhir di bahagian ini adalah ‘Lada Ratu’ terkenal Chennabhairavadevi, salah satu daripada banyak Keladis Kannur. Raja-raja Keladi adalah Jain dan kebanyakan penduduk setempat masih mengikuti mazhab. Alasan untuk Fort Kannur berada dalam runtuhan adalah subjek banyak cerita menarik. Satu kisah mengatakan bahawa wabak yang tidak diketahui menyebabkan orang ramai melarikan diri dari kubu yang begitu sibuk dan berkembang itu. Satu lagi bercakap tentang bagaimana penguasa jiran cemburu terhadap kekayaan yang besar yang diperoleh ratu dari paprika hitam dengan penjajah Portugis. Kecemburuan ini memicu pertempuran dan membawa kepada kejatuhan kerajaan. Sama ada, kubu kini berada di dalam runtuhan, perlahan-lahan ditelan oleh hutan. Penjelajahan kecil boleh menimbulkan banyak kejutan yang menyenangkan. Patung-patung, terowong, pintu gerbang dan tembok-tembok yang kuat masih kekal, berdiri di atas tanah hutan.

Sebuah kuil kecil di Kannur Fort (Gambar oleh M ^ 3)

HARI DUA

MANA-DOKTER SHAALE

TIME 6 JAM

LEVEL MODERATE

Ambil trek jip di hadapan sekolah menuju ke selatan. Selepas seketika garpu trek; ambil kiri. Jika trek jip berakhir di rumah, ambil jalan kaki menuju selatan-barat, mengikuti tiang elektrik. Masukkan medan melalui pintu kayu kecil di sebelah kiri anda, dan salib ke sebelah kanan ladang untuk sampai ke empangan cek. Selirakan empangan itu dan teruskan ke barat daya di jalan, mengikuti kutub elektrik. Sebaik sahaja jalan turun, anda dapat melihat jalan. Skirt lapangan untuk mencapai jalan. Ambil hak untuk menuju ke arah Kannur. Jalan ini berjalan kaki 5-minit yang menyenangkan, dengan hampir tidak ada kenderaan dan pemandangan indah di pedalaman. Ia berakhir di jambatan kekal. Perhatikan bahawa aliran di bawah adalah sumber air terakhir anda untuk hari itu dan ia adalah tempat yang bagus untuk berenang juga.

Trek jip terus ke utara, dengan papan tanda hutan mengatakan: ‘Kannur Fort 8 km’. Lintasan ini telah ditakrifkan dari titik ini dan membawa melalui beberapa hutan yang sukar dipercayai. Walau bagaimanapun, kilometer pertama boleh benar-benar dikenakan cukai, jadi membawa sekurang-kurangnya dua botol air. Melewati gerbang hutan tanpa pemandu dan beberapa rumah di sebelah kiri (anda boleh dengan mudah merindukan ini kerana mereka berada dalam dedaunan tebal). The Kannur Fort hanya 1 km jauhnya. Walau bagaimanapun, berhati-hati di tempat kejadian apabila trek dibahagikan. Papan tanda kayu kecil yang dipalu di atas pokok di tengah garpu mengarahkan anda ke trek di sebelah kanan anda. Lintasan ini naik ke barat daya dan membawa anda ke kubu, yang hanya 100 meter jauhnya. Perlu diingat, kecil, ingin tahu lengkungan batu patah di sebelah kiri anda sebelum anda memukul garpu. Jalan yang bertentangan monumen ini membawa anda ke Gerusoppa, perjalanan hari ketiga anda

Pandangan pertama benteng adalah dinding batu besar di sebelah kanan anda dengan pintu kecil melengkung yang memasuki. Sebaik sahaja anda masuk, penerbangan tangga membawa anda ke dalam lagi. Luangkan masa beberapa jam menerokai kubu, dan kemudian kembali ke garpu, ambil laluan lain dan ke bawah ke bawah. Anda akan berputar di sekitar tasik hutan dan menyeberangi jambatan log. Rumah pertama yang anda lihat di sebelah kanan anda (11/2 km dari kubu) adalah rumah doktor lama. Dia cukup baik untuk membiarkan pengemudi tinggal di beranda (yang dapat menampung sehingga enam orang), tetapi tidak menyediakan makanan. Doktor lebih suka tetamu-tamunya bersikap baik dan mengekalkan tahap bunyi bising mereka. Tinggalkan lebih awal dan ambil banyak air dengan anda. Bahagian perjalanan ini agak melelahkan tetapi laluannya sangat indah, dan anda mempunyai peluang yang baik untuk melihat haiwan liar

HARI TIGA

DOCTOR MANE-GERUSOPPA

TIME 5 JAM

LEVEL MODERATE

Monumen bersejarah Chaturmukha Basadi Dalam Gerusoppa (Gambar oleh Anoopratnaker)

Tarik semula langkah anda kembali ke sekeping monumen yang ingin tahu. Laluan bertentangan turun ke arah utara. Selepas kira-kira 11/2 jam, jalan itu membawa anda keluar dari hutan dan membahagikan kepada tiga, yang boleh mengelirukan. Ambil jalan di tengah-tengah ke arah barat laut (tidak seperti yang ditakrifkan sebagai dua yang lain), yang mengarah ke atas sedikit demi sedikit. Selepas 200m, anda akan menyeberangi pintu kayu. Kepala ke kiri rumah. Laluan menuju ke aliran. Menyeberang aliran ini untuk sampai ke sisi lain boleh agak sukar, tetapi tidak berbahaya. Trek terus, rok di sebelah kiri beberapa bidang, dan bertemu jalan lain. Ambil hak dan naik ke barat laut dengan trek jip yang cukup jelas. Kenaikan itu pada awalnya melelahkan, tetapi anda akan lulus beberapa aliran yang sempurna untuk mencelupkan semula dan anda boleh sembuh di sini. Laluan akhirnya berakhir di tebing Sungai Sharavathy. Anda boleh melompat bot ke seberang sungai ke bandar Gerusoppa, dari mana anda boleh menaiki bas ke Sagara.

Oleh Vivek M

Mengenai pengarang: Vivek M membahagikan masa antara menjadi doktor dan merancang perjalanan seterusnya di Ghats Barat, sesuatu yang telah dilakukannya selama enam tahun yang lalu. Dia bermimpi melakukan Foto-kewartawanan yang serius pada masa akan datang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: