Bagaimana untuk merancang perjalanan di seluruh dunia

- Advertisement -

Itulah perjalanan utama: mengelilingi planet ini, dan berhenti di mana saja mengambil mewah anda. Hebat untuk pengembara yang mahu melihat semuanya, atau siapa yang tidak pasti. Tetapi tempahan perjalanan di seluruh dunia (RTW) boleh menjadi perniagaan yang kompleks. Inilah panduan kami untuk bermula.

Bagaimana hendak melakukannya

Cara paling ekonomik untuk mengelilingi adalah untuk membeli tiket udara di seluruh dunia yang menggunakan satu persekutuan penerbangan. Secara teorinya, apa-apa laluan boleh dilakukan, tetapi mengetahui bagaimana sistem tempahan RTW berfungsi akan membuat perjalanan anda lebih murah. Sebagai contoh, Star Alliance, gabungan 27 syarikat penerbangan, menawarkan tiket RTW dengan maksimum 15 hentian. Syarikat penerbangannya terbang ke 1185 lapangan terbang di 185 negara.

Terdapat peraturan: anda mesti mengikuti satu arah global (timur atau barat – tidak ada jalan balik); anda mesti bermula dan selesai di negara yang sama; dan anda mesti menempah semua penerbangan anda sebelum berlepas, walaupun anda boleh menukarnya kemudian (yang mungkin dikenakan caj tambahan).

Berapa lama anda perlukan

Anda boleh mencambuk dunia pada hujung minggu jika anda terbang tanpa henti. Walau bagaimanapun, tempoh minimum kebanyakan tiket RTW adalah sepuluh hari – masih rompak tanpa nafas. Pertimbangkan cuti tahunan menumpuk saham, menandakan cuti umum atau mengatur hari sabatikal untuk melepaskan dua bulan, ideal enam hingga 12. Tempoh maksimum tiket RTW adalah satu tahun.

Bila hendak pergi

Cuaca tidak akan menjadi ideal dalam semua perhentian anda. Oleh itu, tumpukan pada perkara yang anda ingin lakukan dan penyelidikan di sana: jika trek Himalaya adalah kemuncak anda, jangan mendarat di Nepal tengah-tengah musim monsun; jika anda ingin berenang dengan jerung paus di Australia Barat, berada di sana pada April-Julai. Kemudian terima anda akan berada di beberapa kawasan pada masa’wrong ‘- walaupun ini mungkin menawarkan faedah yang tidak dijangka (contohnya, Zambia dalam musim hujan bermakna landskap yang subur dan harga yang lebih murah).

Imej oleh Christian Steen

Secara umum, persiaran bandar boleh dilakukan sepanjang tahun (melarikan diri melampau panas / sejuk / hujan di muzium dan kafe) tetapi pengembaraan luar lebih bergantung pada – dan menyeronokkan – cuaca yang tepat.

Mana nak pergi

Tiket RTW klasik (dan paling murah) di antara beberapa bandar besar, seperti London – Bangkok – Singapura – Sydney – LA. Sekiranya anda ingin menghubungkan lebih banyak hub offbeat (Baku – Kinshasa – Paramaribo, sesiapa sahaja), harga akan meningkat dengan ketara. Kos tiket berdasarkan jumlah jarak yang diliputi atau bilangan negara yang dilawati.

Ingat, anda tidak perlu terbang di antara setiap titik: di Australia anda boleh mendarat di Perth, perjalanan darat, dan terbang dari Cairns. Atau terbang ke Moscow, naik kereta api Trans-Siberia, dan terbang ke Beijing.

Pilih beberapa sorotan peribadi dan rentetan seluruh jadual perjalanan anda di sekeliling mereka. Sebagai contoh, jika anda seorang pelancong yang berminat, perjalanan dari Peru (Inca Trail), New Zealand (Milford Track) dan Nepal (Kem Bas Everest) perjalanan dengan Brazil (Rio adalah titik akses yang baik untuk Amerika Selatan), Australia dan India Utara.

Jika anggaran adalah isu, menghabiskan lebih banyak masa di negara-negara yang kurang mahal. Pengembalian harian anda akan jauh lebih tinggi di Eropah Barat dan Amerika Utara daripada Asia Tenggara; Indonesia, Bolivia dan India sangat murah.

Petua, helah & perangkap

  • Bercakap dengan seorang pakar sebelum anda menempah: anda mungkin mempunyai jadual perjalanan tetapi buku penerbangan RTW yang berpengalaman akan mengetahui laluan mana yang paling sesuai dan paling murah – beberapa tweak boleh bermakna penjimatan besar.
  • Menjadi fleksibel: memindahkan tarikh berlepas anda dengan beberapa hari boleh menjimatkan wang; Penerbangan pertengahan minggu umumnya lebih murah, seperti penerbangan pada Hari Krismas.
  • Fikirkan perjalanan dalaman: ia BOLEH menjadi lebih murah untuk menempah penerbangan dalaman pada masa yang sama seperti menempah tiket RTW anda – tetapi, dengan peningkatan global syarikat penerbangan murah, anda mungkin merasa lebih baik (dan lebih fleksibel) untuk membelinya secara berasingan kamu pergi.
  • Beri amaran: jika anda tidak menaiki salah satu penerbangan yang anda pesan (katakan, sesuka hati, anda membuat keputusan untuk melakukan perjalanan darat dari Bangkok ke Singapura daripada menerbangkannya) syarikat penerbangan anda mungkin akan membatalkan semua penerbangan berikutnya.

Bacaan lanjut

  • 7 alasan untuk pergi ke perjalanan dunia
  • Bagaimana untuk berkemas untuk perjalanan di seluruh dunia
  • Bulat-dunia dengan anak-anak – petua

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: