Top 10 Instagram hotspot di Hong Kong

Hong Kong adalah bandar yang menyerupai pergerakan cahaya dan berterusan; satu pusaran keributan yang menggabungkan memanjat pencakar langit dan terbentang keemasan pasir dengan mangkuk mangkuk mi wonton dan lalu lintas tanpa henti. Dengan kata lain: ia adalah syurga Instagrammer.

Metropolitan dinamik ini adalah negara fotografi yang berharga, bahkan bagi mereka yang memilih untuk menembak gambar bersaiz gigitan, yang dapat dimuat naik dengan serta-merta. Inspirasi boleh menyerang mana-mana, tetapi di bawah adalah 10 tempat terbaik untuk menangkap gambar-gambar yang paling ikonik di Hong Kong.

1. Taman persembunyian di Hong Kong

Beberapa gambar boleh menangkap intipati Hong Kong lebih baik daripada yang diambil di Chi Lin Nunnery di Kowloon. Peluang Instagram dimajamkan di hadapan kanta anda di sini sebagai kebun-kebun Cina klasik memberi jalan kepada pagoda emas mulia dan kolam teratai yang dipenuhi dengan koi kap. Kompleks Buddha yang tenang ini nampaknya lebih tenang apabila ditiupkan ke pencakar langit yang berbeza yang menara di atas, mewujudkan perpaduan yang lancar dari alam dan alam semulajadi.

2. Makanan terlalu comel untuk dimakan

Tertanam dalam budaya Hong Kong seperti tarian naga dan teh susu, Instagram membengkak dengan tembakan bakul berisi dim sum, jadi ketua Yum Cha untuk merampas sesuatu yang lebih kontemporari. Restoran dim sum ini melakukan perkara-perkara yang sedikit berbeza: roti babi dibentuk sebagai babi dan gulungan sosej direka seperti anjing. Malah kue puff nanas dibuat untuk kelihatan seperti burung dan dibentangkan dalam sangkar logam.

3. Kediaman pelangi ikonik

Ketebalan pangsapuri bertingkat tinggi merentang ke langit di seberang banyak kawasan Hong Kong, sehingga tembakan jarak jauh dan menutup-nutupi leher keduanya memberi makanan foto yang hebat. Walau bagaimanapun, Estet Choi Hung yang bersemangat (mengambil keluar C4 dari perhentian MTR Kwun Tong) adalah di mana Instagrammers harus mengetuai terlebih dahulu. Dengan pelangi panel yang dicat di tepi sisi menara, pokok palma bersebelahan dengan pintu masuk dan penduduk tempatan menembak gelung di gelanggang bola keranjang milik estet, Estet Choi Hung dapat lulus sebagai tahun 1970-an California – dan selalu ada penapis Instagram 1977 untuk memainkan kesan itu .

4. Snap sesuatu yang mencurigakan

Mong Kok adalah rumah kepada sejumlah pasar yang menjual segala-galanya dari kes telefon ke pakaian, tetapi jurugambar yang berminat perlu memperbesar di Pasar Ikan Ikan Tung Choi Street di mana berpuluh-puluh ikan dipisahkan ke dalam beg plastik dan dipaparkan untuk pemilik petak petua untuk memeriksa. Ia dianggap nasib baik untuk membawa ikan ke rumah di China dan sementara ikan emas yang rendah hati membuat penampilan di sini, mengharapkan untuk merangkul pelbagai spesies yang berwarna-warni dan eksotik.

5. Snap koktail

Apa yang anda mahukan dari foto bumbung adalah pemandangan yang tidak terhalang dari latar langit, tetapi tidak semua bar di atas bumbung Hong Kong dicipta sama. Walaupun kebanyakan pelancong akan berduyun-duyun ke Central atau Tsim Sha Tsui untuk minuman bertingkat tinggi, Wooloomooloo (wooloo-mooloo.com) di Wan Chai menawarkan perspektif yang sangat berbeza di bandar. Pemandangan panoramik dari teres hanyalah tempat untuk menangkap Victoria Harbour dalam pukulan Instagram yang mencabar iri, buah koktail di tangan.

6. Pukulan bintang

Untuk perspektif yang berbeza pencakar langit bandar menaiki Star Ferry. Jika anda cukup cepat untuk merebut tempat duduk tingkap, bot yang paling disukai di Hong Kong menawarkan pemandangan Victoria Harbour yang tiada tandingan dan pandangan menaik ke atas gergasi seni bina yang mengagumkan yang menguasai latar langit yang kekal di bandar ini. Ini penglihatan yang akan membuat anda merasa kecil, tetapi satu yang akan menjadikan permainan Instagram anda kuat.

7. Bahawa ‘saya berada di atas gambar’ dunia

Untuk pemandangan yang menakjubkan dari semua yang ditawarkan oleh Hong Kong, mendaki kenaikan 2.8km sederhana dari Wong Tai Sin ke Lion Rock di Kowloon. Walaupun tidak popular atau semudah perjalanan ke Dragon’s Back, orang-orang yang membuat pendakian akan diberi ganjaran dengan pandangan menusuk yang menyapu di seluruh gugusan-gugur seperti awan pencakar langit di bawah, di luar jerebu Victoria Harbour dan ke bukit-bukit silhouetted . Gunung 495m tinggi dinamakan sempena batu berbentuk kucing di puncaknya, yang juga menjadi tanda mercu tanda alam yang paling terkenal di bandar ini.

8. Mural yang mesti dilihat

Terdapat tanda-tanda di mana-mana adegan seni Hong Kong berkembang, walaupun di jalanan. Di Sheung Wan, salah satu daerah paling trendi di Hong Kong, ia jarang sekali tersandung di dinding mural yang disembur-lukisan di sisi bangunan. Graham Street di Central adalah rumah kepada salah satu lukisan dinding yang paling Instagrammed, sebuah mural yang menggambarkan pelbagai bangunan yang berwarna-warni, tetapi untuk memecah dari kepala acuan ke Peel Street, Jalan Hollywood, Tank Lane dan Upper Station Street di mana kerja-kerja baru muncul hampir semalaman.

9. Kehidupan malam yang terang

Walaupun lampu neon terkenal Hong Kong dengan cepat digantikan oleh mentol LED, masih tiada kekurangan pencahayaan yang terang dan berwarna-warni untuk menawan di sekitar bandar. Banyak papan pengiklanan menyala di sepanjang Jalan Nathan di Tsim Sha Tsui dan Jordan Road di Yau Ma Tei, manakala pemandangan dari jambatan di atas Jalan Tung Choi di Jalan Mong Kok bersinar begitu cerah, cermin mata hitam mungkin dinasihatkan. Di sebelah pulau itu, berjalan kaki ke Lockhart Road untuk merapatkan tanda-tanda bar pergi-pergi.

10. Snap matahari terbenam terbaik di bandar

The Sai Wan Swimming Shed (Victoria Road), sebuah dermaga kayu yang menjalar ke dalam perairan berliku Saluran Sulfur, adalah tempat yang popular untuk fotografi perkahwinan, tetapi lokasinya yang jauh bermakna anda tidak mungkin bertemu dengan sarang-sarang pelancong. Terbaik ditangkap pada waktu matahari terbenam apabila langit terpecah dalam reben oren dan ungu, ini mungkin peluang terbaik anda untuk ‘#nofilter’ hashtag.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: