Malaysia Artist- Prema Yin

Prema Yin Ranee a/p Kali Kavandan (lahir 3 Oktober 1986) ialah seorang penyanyi wanita Malaysia berbangsa India Malaysia dan berketurunan Chindia. Beliau merupakan bekas peserta rancangan realiti TV Who Will Win Malaysia Topstar, di mana beliau menjadi perhatian ramai.

Kerjaya muzik

Akibat merasakan tidak bersedia lagi untuk aktif di industri muzik selepas memenangi rancangan realiti TV, Prema Yin membuat keputusan untuk menyertai Pubscene dan menyertai kumpulan muzik dunia Aseana Percussion Unit menimba pengalaman sebagai penghibur. Mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan band dengan band beliau “Broken View”, Prema perlahan-lahan menceburi arena indie dan bekerja cara beliau sekitar sana persembahan di banyak tempat muzik bawah tanah Kuala Lumpur.

Selepas berpecah dengan kumpulan beliau, beliau menyertai International Groove Collective (IGC) di mana beliau mengadun vokal beliau dengan gaya muzik eklektik band 3 bahagian. Pada Ogos 2007, IGC menyerah kalah dan ahli-ahli band mengejar kerjaya mereka sendiri. Setelah mengukir nama dalam litar indie, Prema Yin akhirnya mula merakam dan mempersembahkan komposisi asal beliau.

Beliau bekerjasama dengan Greg Henderson untuk merakam EP pertama, Eyo Eyo.

Prema mempromosikan single pertamanya “Bleed” pada tahun 2008 kepada masyarakat Malaysia dan berjaya mencapai No 1 di Hitz.fm MET10 dan No. 3 di carta Fly FM Campur Chart selama beberapa minggu dan kemudiannya mendapat siaran meluas di Fly FM dan Hitz.fm.

Beliau mengeluarkan Eyo Eyo pada Ogos 2009 dengan 5 trek, satu dalam Bahasa Malaysia dan empat dalam bahasa Inggeris. Trek tajuk Eyo Eyo adalah dalam Bahasa Malaysia. Versi Bahasa Inggeris Eyo Eyo telah dikeluarkan secara berasingan pada tahun 2011 di Amerika Syarikat di iTunes dan kedai dalam talian lain. Video muzik untuk Eyo Eyo telah dihasilkan dan diarahkan oleh Phuture Phlow dan dilancarkan pada tarikh yang sama dengan EP di Mist Club Bangsar.

Sambutan daripada media amat positif dan Prema Yin menerima galaran “Puteri Rock” Malaysia. Pemuzik Jamie Wilson dan Eric Li telah menyumbang di beberapa trek.

Eyo Eyo ialah kejayaan komersial yang mendapat empat pencalonan dalam AIM 17 pada tahun 2010. Walaupun tidak memenangi sebarang anugerah, Prema terharu dengan kenyataan bahawa beliau telah dicalonkan dan diiktiraf oleh industri muzik Malaysia.

Prema Yin melawat dan mengadakan persembahan di Jepun, Singapura, Jerman, Amerika Syarikat, China dan Thailand, dan pada perayaan-perayaan seperti Pesta Jazz Pulau Pinang dan Rock the World 10.

Tahun 2010-an, Prema Yin menandatangani perjanjian pengurusan dengan syarikat pengurusan artis yang berwibawa TC Music, LLC yang berpangkalan di AS.

Pada tahun 2011, beliau mengeluarkan single seterusnya, “Marilah” yang disertakan dengan video muzik yang diarahkan oleh pelakon Gambit Saifullah. Video ini mendapat lebih 100,000 hits pada minggu pertama pelepasan dan sebagai, tahun 2012, lebih 450,000 tontonan. Video itu telah dianggap sebagai kontroversi dan “tidak sesuai” untuk kebudayaan Malaysia kerana ia dianggap terlalu “jelas” untuk penonton. Versi Bahasa Inggeris Marilah dipanggil “Addicted” dan menggunakan video yang sama, difilemkan dalam bahasa Inggeris. Versi video yang telah ditonton lebih daripada 120,000 kali setakat ini.

Pada bulan Mei 2011, Prema Yin mengembara ke Los Angeles dan mula bekerja dengan penerbit dan komposer seperti Scott Krippayne, Dan Hoal, The Highschoolers dan Ra Domini untuk meluaskan gaya beliau.

Prema Yin telah dipilih menjadi salah satu penghibur untuk sambutan Hari Arthur 2011 di Malaysia yang berlangsung pada 23 September di Speed City KL bersama penghibur lain seperti Taio Cruz, The Kartel (menampilkan Joe Flizzow), Dandee, Take-T , Soler, Mizz Nina, dan Dragon Red. Majlis tersebut telah dihadiri oleh 20,000 penonton, dan menandakan sambutan Arthur Guinness menyanyi pajakan bagi kilang bir di Dublin, Ireland pada 1759.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: