11 Hari Perjalanan Terbaik dari Dublin

Pengunjung ke Ireland sering terkejut betapa mudahnya untuk mencapai sebahagian besar tempat tarikan Emerald Isle di satu hari di Dublin. Anda boleh melawat tempat ikonik seperti Blarney Castle dan Ring of Kerry; keajaiban alam semulajadi dunia, termasuk tebing Moher dan Tambak Giant; tapak kuno seperti Glendalough dan makam megalitik Newgrange; dan juga daya tarikan Belfast, ibukota Ireland Utara, dengan pusat penemuan Titanic baru yang mengagumkan di tapak di mana kapal besar itu dibina. Perkhidmatan keretapi yang cekap dan lawatan pakej yang berlimpah menjadikannya mudah untuk mengatur perjalanan ini tanpa perlu menyewa kereta atau memandu di sebelah kiri. Mendapat ke tarikan pelancongan utama Ireland dari pangkalan di Dublin tidak boleh lebih mudah. Merancang pengembaraan anda dengan senarai ini hari perjalanan teratas dari Dublin:

1 Cliffs of Moher

Cliffs of Moher

Tarikan semula jadi yang paling banyak dilawati di Ireland, Cliffs of Moher yang melonjak naik lebih dari 411 meter di atas Atlantik yang runtuh di pantai timur lapan dan dramatik. Luangkan masa untuk berjalan kaki di sepanjang laluan untuk pemandangan Kepulauan Aran, dan lihat memaparkan tentang geologi dan persekitaran tebing di pusat pelawat. Di pinggir barat daya Burren, rantau di County Clare yang merangkumi landskap liar, berbatu Taman Negara Burren, tebing-tebing dan timbunan laut di lepas pantai adalah rumah kepada ribuan burung laut.

Dalam perjalanan dari Dublin anda boleh berhenti di Kilfenora untuk lawatan ke Celtic High Cross, atau di County Limerick untuk melawat abad ke-13 Istana King John, dibina di atas penempatan Viking dan dianggap sebagai salah satu kastil Norman yang dipelihara di Eropah. Bersama-sama dengan memandu bersama Galway Bay untuk pemandangan Kepulauan Aran dan 12 Bens, beberapa lawatan juga berhenti di Istana Dunguaire. Pada 13-jam Cliffs Moher Day Trip dari Dublin, anda boleh menikmati kawasan desa County Clare yang indah dari bas berhawa dingin kerana panduan pakar menerangkan geologi dan sejarah kawasan itu. Selepas berjalan-jalan santai di laluan sepanjang tebing, anda boleh meneroka bandar kecil Doolin, yang terkenal dengan muziknya.Laman rasmi: http://www.cliffsofmoher.ie

2 Glendalough dan Kilkenny

Gereja St. Kevin

Di lembah glasial di bawah Pergunungan Wicklow di County Wicklow, Glendalough adalah salah satu tapak biara paling penting di Ireland. Ia diasaskan oleh St Kevin pada abad ke-6 dan menjadi dikenali sebagai Kota Monastik. Terdapat banyak perkara untuk dilihat di sini, yang paling mengagumkan adalah yang dipelihara dengan baik, tinggi 30 meter Menara Pusingan. Gereja St. Mary adalah rumah Imam Romawi abad ke-12; sebuah salib granit tinggi yang bertarikh pada abad keenam atau ketujuh; dan gereja terbesar, yang bermula pada abad ke-11 dan ke-12. Dekat Glendalough adalah dua tempat bersejarah yang menarik, Gereja Trinitas abad ke-11 dan Biarawan St Saviour, dengan ukiran batu Romanesque. Maklumat di pusat pelawat akan membantu anda menemui dan mengenal pasti pelbagai mercu tanda, dan anda juga boleh mengikuti jejak semula jadi.

Jika anda memandu ke Glendalough dari Dublin, berhenti untuk mengagumi pemandangan Pergunungan Wicklow, termasuk Wicklow Gap dan dramatik Air Terjun Turlogh. Pada Wild Wicklow Tour 8.5-jam termasuk Glendalough dari Dublin, di samping mengembara ke Taman Nasional Gunung Wicklow yang indah, anda akan mempunyai lawatan menara menara dan tapak bersejarah lain di Glendalough. Bonus pelancongan adalah peluang untuk membeli kraf Ireland di Avoca Handweavers yang terkenal dan berhenti di Lough Tay, lokasi filem untuk Hati yang berani.

  • Baca Lagi:
  • 8 Tarikan Pelancong Tertinggi di Kilkenny, Ireland

3 Blarney Castle and Cork

Blarney Castle and Cork

Bagi ramai, mencium yang terkenal Batu Blarney adalah kemuncak perjalanan mereka ke Ireland, dan mudah untuk menggabungkan ini dengan lawatan bersiar-siar di kawasan desa yang subur dan bergulir di Ireland dan lawatan ke bandar-bandar Cork dan Cobh. Malah bagi mereka yang tidak berminat menyempurnakan kefasihan percakapan Irish mereka dengan mencium batu, Blarney Castle patut dilihat untuk taman-taman yang indah dan membeli-belah di Blarney Woolen Mills yang terkenal di istana, kilang 1824 yang telah menjadi pusat tenunan dan merajut Ireland.

Di Blarney Castle Day Trip dari Dublin, anda bukan sahaja boleh melawat Blarney Castle dan mencium batu yang terkenal, tetapi juga melawat Rock of Cashel di County Tipperary. Kompleks abad pertengahan yang menakjubkan ini termasuk katedral Gothic abad ke-13, menara bulat abad ke-12, Kapel Romanesque dengan lukisan dinding, dan sebuah istana abad ke-15. Anda juga akan mempunyai masa untuk beberapa lawatan bebas di Cork City, di mana panduan tempatan anda akan mengesyorkan tarikan.

  • Baca Lagi:
  • 14 Tarikan Pelancong Tertinggi di Cork

4 Tambak Giant

Tambak Giant

Hanya Ireland Utara sahaja Tapak Warisan Dunia UNESCO, tiang-tiang poligon pelik yang dikenali sebagai Tambak Giant adalah hasil daripada letusan gunung berapi 60 juta tahun yang lalu. Lajur membentuk tangga besar dan batu loncatan yang legenda memegang karya gergasi Finn McCool ketika dia menyeberang ke Scotland untuk memerangi musuhnya, Benandonner. Pada hari yang jelas, anda dapat melihat pantai Scotland, beberapa langkah gergasi.

Lihat lebih banyak pemandangan pantai dramatik semasa anda menyeberang Carrick-a-Rede Rope Bridge, digantung tinggi di atas laut. Jika pantai kelihatannya biasa, ia adalah lokasi penggambaran Permainan of Thrones, dan anda mungkin melihat jalan pokok beech yang disebut Dark Hedges, yang berfungsi sebagai King’s Road.Perjalanan sehari dari Dublin dengan mudah boleh merangkumi tarikan lain di Ireland Utara. Lawatan Hari Raya Ireland Utara termasuk Menara Giant dari Dublin lawatan termasuk perhentian masuk Belfast, Ibu negara Pulau Utara, untuk lawatan bandar dengan teksi hitam tradisional. Selepas memandu di sepanjang pantai Antrim, terdapat banyak masa di Tambak Giant untuk mengetahui tentang geologi keajaiban semulajadi ini di Visitor Heritage Centre, serta berjalan melintasi Carrick-a-Rede Rope Bridge.

Alamat: Causeway Road, Bushmills, Antrim, Ireland UtaraLaman rasmi: http://www.nationaltrust.org.uk/giants-causeway

5 Belfast dan Titanic Quarter

Belfast dan Titanic Quarter

Ibu negara Ireland Utara adalah sebuah kota yang berwarna-warni yang berwarna-warni yang telah menghadapi masa lampau yang kadang-kadang ganas dan bertekad untuk mencipta semula dirinya menjadi modal budaya. Tarikan utama perdana adalah tepi pantai Titanic Quarter, di mana RMS Titanic telah dibina lebih dari 100 tahun yang lalu dan yang merupakan pusat dari warisan maritim yang lama di bandar itu sebagai asas pembinaan kapal Empire Empire. Bangunan berbentuk bintang yang menarik Titanic Belfast sudah menjadi mercu tanda bandar, dengan pameran penafsiran yang terkini yang mengesan sejarah maritim Belfast dan kisah Titanic dengan ciri-ciri yang termasuk teater eksplorasi bawah air dan dek dan kabin semula.

Pengalaman Pengunjung Titanic Belfast dan Perjalanan Hutan Tangki Giant dari Dublin menggabungkan dua tarikan pelancong yang paling popular di Ireland Utara dalam satu lawatan selama 13 jam oleh jurulatih mewah. Selepas mempelajari mengenai pelayaran Titanic di galeri penemuan interaktif dan melawat Ocean Exploration Centre untuk melihat bagaimana kelakuan lautan dijejaki, lawatan itu terus menuju ke arah Giant, di mana terdapat banyak masa untuk Pusat Pelawat Visitor dan melintasi Carrick- a-Rede Rope Bridge sebelum pulang ke Dublin.

Alamat: 1 Queen’s Road, Titanic Quarter, Belfast, Ireland Utara

  • Baca Lagi:
  • 10 Tarikan Pelancong Tertinggi di Belfast

6 Newgrange dan Bukit Tara

Newgrange dan Bukit Tara

Tapak prasejarah yang paling penting di Ireland terletak berdekatan satu sama lain, berhampiran Sungai Boyne. Newgrange adalah besar makam laluan dating dari zaman Neolitik. Dibina pada sekitar 3200 SM, ia menjejaskan kedua-dua Stonehenge dan piramid Mesir. Gundukan bundar disokong oleh dinding penahan batu kuarsa putih dan batu-batu besar yang diukir dalam lingkaran dan rekaan-rekaan lain. Di dalam adalah petikan dan ruang, dan di Solstice Musim Sejuk, matahari terbit menerangi pedalaman. Newgrange adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Bukit Tara bermain besar dalam sejarah dan mitologi Irlandia, sebagai tempat peresmian tradisional raja-raja kuno. Terdapat beberapa struktur batu di sini, yang tertua di mana kuburan megalitik dipanggil Mound of the Hostages, difikirkan telah dibina kira-kira 3000 SM. Kerja tanah di sini termasuk dua kandang terikat, sebuah gelanggang cincin dan barrow cincin. Kedua-dua laman purba ini digabungkan di Newgrange dan Bukit Tara Day Trip dari Dublin, lawatan penuh hari yang diiringi oleh pemandu tempatan yang berpengetahuan, yang dapat membincangkan sejarah dan mitologi yang berkaitan dengan kedua-dua monumen.Laman rasmi: http://www.newgrange.com

7 Ring of Kerry

Ring of Kerry

Pemacu pemandangan tidak lebih baik daripada laluan 177 kilometer di sekelilingnya Semenanjung Iveragh yang dikenali sebagai Ring of Kerry. Ia menawarkan panorama tanpa henti pemandangan laut, pulau-pulau, tasik dan pergunungan, dihiasi dengan kampung halaman pos. Lawatan hari dari Dublin berbeza-beza, tetapi kebanyakannya termasuk pedalaman yang luar biasa Tasik Killarney dan berhenti di sudut pandangan untuk Macgillicuddy Reeks, jarak gunung sepanjang 17 kilometer yang termasuk Puncak tertinggi di Ireland, Carrantuohill. Ini dan lebih banyak lagi dibincangkan di Ring of Rail Kerry Rail 15.5 jam dari Dublin, yang bermula dengan perjalanan kereta api ke Mallow, di County Cork, sebelum bertemu pemandu profesional tempatan dan mengembara oleh jurulatih ke mercu tanda yang paling hebat di rantau ini.

  • Baca Lagi:
  • Meneroka Tarikan Utama Ring of Kerry

8 Powerscourt

Powerscourt

Kawasan seluas 47 hektar Powerscourt telah direka supaya estet itu akan menggabungkan harmoni dengan kawasan pedesaan Wicklow, terutamanya Gunung Sugarloaf, yang dibingkai sebagai latar belakang yang menakjubkan. Lebih daripada 200 jenis pokok, pokok renek, dan bunga disusun di dalam katil rasmi di sepanjang promenades Taman Itali dan dalam tetapan lain, termasuk menarik Taman Jepun; a Taman Bunga Ros; dan Taman Dapur, di mana herba dan sayur-sayuran berkongsi alasan dengan bunga. Bahagian pedalaman rumah bekas rumah telah diubah menjadi kelas atas tempat membeli-belah untuk kraf Ireland dan reka bentuk, termasuk sebuah kedai Avcoa, salah satu jenama yang paling dihormati di Ireland. Powerscourt sering disertakan dalam lawatan hari yang indah di County Wicklow yang juga melawat Glendalough dan Taman Negara Wicklow Mountains.

Alamat: Enniskerry, County WicklowLaman rasmi: http://powerscourt.com/

9 Lembah Boyne dan Makam Celtic Loughcrew

Lembah Boyne dan Makam Celtic Loughcrew

Jika masa lalu Celtic purba Ireland mempesona anda, Lembah Boyne dan sekitarnya adalah tempat untuk pergi. Terletak di kawasan pedalaman Ireland yang indah adalah beberapa tapak tertua di Ireland, termasuk yang dipelihara dengan baik makam laluan di Loughcrew Cairns. Anda boleh berjalan melalui laluan batu penggulungan di dalam untuk melihat Ukiran batu berusia 6,000 tahun di dinding. Di Sungai Boyne, Trim Castle dibina pada tahun 1170an, dan istana Anglo-Norman terbesar di Ireland.

Di County Louth adalah runtuhan pemukiman Kristian awal dan terkenal abad ke-10 Celtic melintasi Monasterboice. Salib mempunyai prasasti alkitabiah, dan 5.5 meter Cross Tinggi Muiredach dianggap sebagai yang terbaik di Ireland, tertutup dengan ukiran batu Celtic yang rumit. Di atasnya berdiri menara batu bulat lebih dari 30 meter yang melindungi para bhikkhu dari serbuan Viking. Anda boleh melawat semua laman web ini, bersama-sama dengan Bukit Tara (lihat di atas) dan bandar Drogheda, penempatan Denmark pada hari-hari Vikings, di Perjalanan Timur Purba Ireland dari Dublin termasuk Boyne Valley. Pelancongan selama 10 jam berjalan melintasi kawasan desa Ireland yang indah dengan bas, diiringi oleh pemandu tempatan yang mengaitkan sejarah dan legenda laman-laman kuno ini.

10 Connemara dan Galway Bay

Connemara dan Galway Bay

Walaupun ia adalah perjalanan panjang dari Dublin, dengan mengambil kereta api sejauh Mallow, anda boleh merancang untuk bersiar-siar di pagi hari sebelum menaiki jurulatih untuk melancarkan kawasan luar bandar dan pantai desa dan menikmati makan malam semasa perjalanan pulang. Pantai Ireland barat, di utara Galway Bay, adalah salah satu teluk yang tidak teratur dan masjid kecil dengan teluk berpasir, pulau-pulau, pulau-pulau, dan titik-titik berbatu. Di pedalaman adalah gunung, tasik, dan kampung-kampung cottage yang berceranggah. Di tengah-tengah kawasan ini Taman Negara Connemara, di selatan lofts (tasik) Kylemore dan Pollacapall, di mana anda akan menemui atmosfera 19th-abad Kylemore Abbey dengan yang indah Taman berdinding Victorian. Pekan pesisir Roundstone and Clifden, kegemaran untuk artis, adalah titik berhenti yang baik untuk makan tengah hari makanan laut.

11 Howth

Howth

Hanya di utara Dublin, yang Semenanjung Howth adalah hari perjalanan mudah dari Dublin dengan kereta api DART, dengan banyak perkara yang perlu dilakukan. Bersama dengan perkampungan nelayan itu sendiri, anda dapat melihatnya Runtuhan Viking dan yang mengagumkan Howth Castle. Sekiranya anda tiba dengan kumpulan pelancongan yang teratur, anda boleh melawati kawasan istana. Di atas istana istana ialah Laman web Neolitik, seorang dolmen dengan capstone 70-ton. Pemandangan dari Howth Head adalah menakjubkan, dan pada hari yang sangat jelas, anda dapat melihat latar langit Dublin. Juga di Howth adalah zaman kanak-kanak rumah penyair William Butler Yeats. Laluan kereta DART juga berjalan ke Malahide, dengan istana indah yang terbuka kepada orang ramai.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: