Liburan Akhir Pekan dari Delhi: Istana Pataudi

Tiba di keramaian dan keramaian istana yang tenang. Ini sememangnya USP Istana Pataudi, sebahagian daripada Kumpulan Neemrana ‘Non-Hotels’. Begitu dekat dengan Delhi yang anda tidak perlu membuat rancangan perjalanan yang rumit. Dan lagi jauh dari kegilaan bandar. Tambahkan ke rumput yang luas dan rasa budaya Nawabi, dan anda mempunyai percutian hujung minggu yang berharga.

Facade depan Istana Pataudi

Peacocks ditaburkan di antara mata air dan sayur-sayuran. Burung kakang hidup di atas pokok-pokok, banyaknya. Burung-burung lain, ekor panjang atau mungkin kecantikan hitam, menggoda anda dengan melihat diri mereka yang eksotik. Tidak ada habisnya cahaya matahari yang boleh dibersihkan … di tepi kolam renang, di teres sarapan pagi, di tempat duduk. Koridor-kediaman itu berselerak dengan kerusi dan sofa yang menenggelamkan nyaman dan diwasa. Lounge hanya di mana sahaja!

Hiburan di dalam Istana Pataudi

Meneroka alasan istana, kami tidak dapat menahan pengembaraan di pagar kolonial putih di sebelah depan, yang digunakan oleh keluarga Pataudi ketika mereka berada di bandar. Istana yang direka oleh seorang arkitek Austria, dibina pada tahun 1935 oleh kriket Nawab Iftikhar Ali Khan, bapa yang lebih terkenal, dan baru-baru ini meninggal dunia, Pataudi Mansur Ali Khan, juga dikenali sebagai Tiger dalam kalangan kriket. Menjadi rumah Pataudi, isteri pelakonnya, Sharmila Tagore dan anak-anak mereka, bintang Saba dan Bollywood, Saif Ali Khan dan Soha, istana ini tinggi pada glamour quotient.

Sekali di dalam, anda tertarik dengan gambar keluarga lama di sepia – dua Nawabs, pasukan kriket India pada tahun 1930-an dan 40-an, perkahwinan Tiger dan Sharmila, Saif junior, dan ahli keluarga lain. Lukisan dari koleksi keluarga mengagumkan dinding koridor dan mahal yang kini berfungsi sebagai bilik untuk tetamu. Candelier kaca Murano yang indah di Dewan Durbar dan dewan makan yang lebih kecil melengkapkan gambar untuk resort warisan ini.

Perkara yang perlu dilihat dan dilakukan

Anda datang ke Istana Pataudi untuk bersenang-senang, tidak melakukan perkara-perkara. Seperti yang kita lakukan. Kami duduk di atas kerusi di tempat duduk kami, cuba membayangkan bagaimana Pataudis mesti menghabiskan masa mereka di sini, diikuti burung-burung merak di taman, mengira burung kakak bising, cuba dan gagal untuk mengenal pasti burung yang luar biasa, mengobrol tetamu lain, mencuba tangan kami di biliard, bermain tenis meja dan mengakhiri petang dengan beberapa pakoras panas dan teh. Dengan malam masih muda, kami menyaksikan, dengan tepat, perlawanan kriket di Bilik TV.

Spa di dalam Istana Pataudi

Bagi mereka yang ingin meneroka, terdapat Tasik Sultanpur dan Santuari Burung 25 km jauhnya dan Hari Mandir Ashram, terkenal Julia Roberts, yang ditembak di sini untuk Eat, Love, Pray. Dan, ya, dia tinggal di Istana Pataudi.

Geada

Jalan Ambil NH8 (Jaipur Road) dari Delhi untuk Bilaspur Chowk melalui Gurgaon dan Manesar. Belok kanan di Bilaspur Chowk, 500m sebelum Gerbang Toll. Jangan menyeberangi Gerbang Tol. Istana Pataudi berjarak 9 km dari Bilaspur Chowk, ke kiri. Lihat papan tanda kecil.

Kisah oleh Manju Rastogi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: