Malaysia Artist- Najwa Latif

04

Imratul Najwa binti Abdul Latif (Jawi: إمرة النحوى بنت عبد اللطيف)[1] merupakan seorang penyanyi, dan pencipta lagu Malaysia. Beliau mulai terkenal menerusi lagu – lagu ciptaan beliau yang diletakkan dalam sebuah laman video, YouTube. Beliau mencipta kejutan pada Separuh Akhir Muzik-Muzik 26 apabila lagu beliau, Cinta Muka Buku layak ke pusingan akhri Anugerah Juara Lagu 26.

Beliau kini telah berjaya melahirkan sebuah mini album berjudul Najwa Latif Sehingga Mac 2013, Najwa berjaya mengekalkan kedudukan konsisten dalam radar muzik Malaysia apabila kesemua single yang dikeluarkan sejak debut berjaya menduduki tangga pertama carta utama seperti Radio Era dan Radio Hot. Lagu beliau yang menjadi juara (mengikut turutan) adalah Cinta Muka Buku (Ogos-September 2011), Carta Hati (Februari – April 2012), Kosong (April-Jun 2012), Untuk Dia (Jun – Ogos 2012), Adamu (November 2012) dan Sahabat (Februari-Mac 2013). Lagu Untuk Dia dendangan bersama kumpulan Sleeq masih menjadi lagu Melayu paling banyak ditonton sehingga kini iaitu mencecah 20 juta tontonan. Pada tahun 2013, single terbarunya yang berjudul AdaMu telah dimuatkan dalam tema lagu drama Setia Hujung Nyawa.

Kerjaya

Najwa mula mempelajari bermain gitar pada tahun 2009 ketika berumur 14 tahun, dan kemudian menulis lagu untuk lagu bersama kakaknya Ika, yang menulis liriknya. Pada September 2010, Najwa mula memuat naik lagu saduran ke YouTube; yang pertama ialah lagu “Baby” nyayian Justin Bieber. Pada Mac 2011, beliau telah menandatangani kontrak dengan NAR Records dan single rasmi pertamanya, “Cinta Muka Buku”, dikeluarkan pada Julai 2011. Video sebelum siaran lagu dimuat naik ke YouTube.

Menurut Najwa, single ini amat bermakna baginya, kerana ia menandakan langkah pertama dalam industri muzik Malaysia dan akhirnya memenuhi cita-cita menjadi penyanyi. Ia juga merupakan hadiah untuk peminatnya yang lama menanti-nantikan singlenya dan menunjukkan sokongan mereka kepadanya sebelum beliau menjadi penyanyi yang mantap. Video muzik rasmi “Cinta Muka Buku” menerima lebih dari 6 juta tontonan dalam lebih dari enam bulan, dan merupakan video muzik yang paling banyak ditonton di Malaysia. Juga, Najwa smenulis lirik dan menulis lagu dengan kakak sulungnya, Syafiqa Latif.

Pada Mac 2013, penyanyi idola Cina, Wang Leehom (王力宏) telah menjemput Najwa menjadi tetamu khas di konsertnya di Genting Highlands, Pahang. Mereka menyanyikan lagu “All The Things You Don’ypt Know” (你不知道的事).

Pada tahun 2013, Najwa dilantik sebagai duta kempen Ramadan Colgate dan KidZania “Mari Beramal Bersama Colgate”. Kempen ini diadakan bagi mengumpul dana RM150,000 untuk 15 pusat anak yatim di Malaysia.

Pada 20 November 2016, Najwa menerima Anugerah Komposer Muda Berpotensi di Anugerah Badan Perlindungan Hakcipta Karyawan Malaysia (MACP) yang diadakan di Hotel Royale Chulan, Damansara.

Selain menjadi penyanyi, Najwa ialah salah seorang pensyarah di UNITAR.

Pada 22 Mac 2018, Najwa melancarkan single terbarunya bertajuk “Jauh”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: