Petua perjalanan perjalanan kapal Amazon

21

Sungai-sungai adalah jalan di Amazonia, dan perjalanan kapal-kapal sungai adalah pengalaman unik Amazon: laju lambat, tidur di tempat tidur gantung, menonton sungai dan hutan dan kehidupan setempat meluncur. Tetapi mereka juga boleh membosankan, dengan hari demi hari makanan yang sama, pemandangan yang sama, muzik pemisahan telinga yang sama dan banteng mabuk di atas dek.

Bagi kebanyakan orang dua atau tiga hari sudah cukup untuk mendapatkan pengalaman itu, tetapi tidak tayar daripadanya. Alih-alih mengambil salah satu perjalanan lima atau enam hari maraton (seperti Belém ke Manaus, atau Manaus ke Tabatinga), pertimbangkan untuk berhenti dari separuh jalan, melakukan beberapa perkara yang menyeronokkan, dan kemudian terus meneruskan atau bahkan terbang yang lain. Dalam banyak kes, tiket bot dan kapal terbang adalah sama.

Mencari inspirasi di mana untuk bermula? Semak Lonely Planet’s top 5 Amazon picks dan nasihat pembaca kami mengenai jadual perjalanan Amazon. Sebaik sahaja anda mempunyai pelan, berikut adalah petua kami untuk mendapatkan yang terbaik dari perjalanan anda:

1. Kecuali anda sedang mempertimbangkan berpesta tanpa henti selama tiga hari, anda memerlukan buaian (R $ 15 hingga R $ 40) dan beberapa tali untuk menggantungnya. Lembaran atau kantung tidur bagus jika suhu menurun.

2. Gear anda mungkin tidak akan basah, tetapi memainkannya dengan selamat dengan menyimpannya dalam beg plastik yang besar, diikat di atas. Ini juga membantu menjaga jari-jari palsu dari mana-mana poket sampingan.

3. Pergi ke bot enam hingga lapan jam awal untuk mendapatkan tempat tidur buaian yang baik. Semasa waktu berlepas, kawasan buaian akan tersekat – anda mungkin berakhir dengan penumpang lain yang berayun di atas atau di bawah anda!

4. Kebanyakan bot mempunyai tiga dek. Dek atas adalah untuk melepak, sementara yang tengah dan bawah adalah untuk tempat tidur gantung. Dek pertengahan pasti lebih baik, kerana enjinnya adalah yang pertama. Cobalah untuk mendapatkan tempat jauh dari tandas (sekiranya mereka bau) dan kawasan bufet (sesak dan bising semasa waktu makan). Seorang porter boleh menawarkan untuk membantu anda memilih tempat dan mengikat buaian anda, sebuah perkhidmatan yang bernilai R $ 2 hingga R $ 3 yang diharapkan. Sesetengah bot mempunyai kawasan tempat tidur aircon atau wanita sahaja – meminta apabila anda membeli tiket anda.

5. Kecurian tidak berleluasa, tetapi anda harus mengambil langkah berjaga-jaga yang sama, seperti mengunci ritsleting dan mengikat semua tali. Jangan biarkan barang berharga yang tidak dijaga dan menjadi amaran apabila bot berhenti di pelabuhan. Bersahabat dengan penumpang di sekeliling anda, kerana mereka boleh mengawasi gear anda. Kapten boleh menyimpan beg anda di kawasan selamat atas permintaan, walaupun ia mungkin sukar untuk mengakses laluan tengah.

6. Kebanyakan bot mempunyai beberapa camarot (kabin dengan dua hingga empat ranjang dan kipas) dan suite, dengan bilik air dan bilik mandi. Kelebihannya ialah anda tidur di atas katil bukannya tempat tidur gantung, boleh mengunci gear anda, dan biasanya mendapat makanan yang lebih baik. Kelemahannya ialah anda terlepas dari kerabat (dan hak bercakap) yang datang dari tidur di tempat tidur buaian bersama orang lain. Jika anda menempah kabin atau suite, elakkan orang-orang di geladak atas, di mana terdapat muzik letupan.

7. Makanan gaya bufet boleh atau tidak boleh dimasukkan dalam tambang. Sama ada cara, pertimbangkan melangkau mereka – anda benar-benar tidak mahu berjalan semasa perjalanan bot. Sebaliknya, pesanan burger dan sandwic dibuat di dapur di dek atas, dan pek makanan yang berjalan dengan lancar, seperti epal, kacang atau bar tenaga.

8. Jangan lupa membawa asas-asas, yang mungkin tidak dibekalkan (contohnya, beberapa liter air dan kertas tandas tambahan).

9. Ujian akhir, pemeriksaan realiti am untuk Amazon … banyak pelancong meninggalkan Amazon underwhelmed, setelah datang menjangkakan pertemuan seperti Discovery Channel dengan jaguar, anacondas, dan suku tombak. Itu semata-mata tidak berlaku – kejutan, kejutan – lebih kurang pada jadual atau anggaran kebanyakan pelancong.

Pengalaman-pengalaman quintessential Amazon lebih menonjol daripada mereka yang superlatif: berkano melalui hutan banjir, dozing di tempat tidur gantung di bot menaiki atas sungai, bangun di hutan dengan panggilan seribu burung atau serigala monyet howler. Ia hanya dalam silau halogen yang tidak munasabah (atau terlalu pendek lawatan) bahawa perjalanan ke Amazon akan berasa mengecewakan.

Sungai itu sendiri besar-besaran dan tidak henti-henti, sama seperti tumbuhan dan haiwan yang bergantung kepadanya. Hidupan liar sukar dilihat, tetapi lebih istimewa apabila anda melakukannya; hutan hujan di mana-mana dan hebat.

Suku kaum pribumi amat bersemangat, tetapi komuniti Caboclo (campuran asli dan Eropah) yang mengisi kawasan sungai adalah penting dan menarik.

Ini adalah petikan dari panduan Lonely Planet ke Brazil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: