Jaguar Land Rover bangunkan perisian untuk elakkan penumpang mabuk dalam kereta autonomous

10

Jaguar Land Rover (JLR) sekarang ini sedang membangunkan perisian khas kereta autonomous, yang bertujuan mengelakkan penumpang daripada mabuk semasa bergerak – lapor Autocar. Perisian ini dapat mengesan keadaan semasa penumpang dan data yang diterima digunakan untuk melaras pecutan, brek serta kedudukan dalam lorong yang sesuai, seterusnya dapat mengurangkan ‘mabuk kereta’ sehingga 60%.

Perisian ini telah diuji secara virtual melalui simulasi yang diterima daripada kereta autonomous Jaguar Land Rover, sementara atas jalan sebenar, ia telah diuji sejauh 32,000 km. Menurut Autocar, perisian ini akan dimasukkan ke dalam sistem bantuan pemandu kenderaan produksi syarikat itu tetapi Jaguar Land Rover sendiri masih belum memberi sebarang kenyataan berkenaannya.

“Mobiliti terus berubah dengan pantas, dan kami akan menguatkan lagi kemampuan kereta panduan sendiri demi mencapai sasaran sifar kemalangan dan sifar kesesakan. Penyelesaian masalah mabuk kereta dalam kereta tanpa pemandu adalah kunci utama untuk membuka potensi besar teknologi ini untuk penumpang, yang kemudiannya boleh menggunakan waktu dalam kenderaan untuk membaca, bekerja atau berehat, kata ketua pegawai kesihatan JLR, Dr Steve Iley.

Langkah ke arah pengalaman pemanduan autonomous mesra penumpang ini adalah sebahagian daripada inisiatif Destination Zero JLR yang memberikan fokus kepada pemanduan yang lebih selamat dan lebih mesra alam. Sebuah kereta konsep yang dinamakan sebagai Project Vector juga telah didedah baru-baru ini sebagai sebahagian daripada inisiatif ini.

Bateri serta penggerak model ini dapat disepadukan pada lantainya yang rata sekaligus memberikan lebih ruang dan fleksibiliti kepada pengguna di atasnya. Pelbagai tetapan kedudukan boleh dibuat dan ia juga boleh digunakan untuk tujuan komersial.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: