Amsterdam untuk kanak-kanak

31

Cadangan ini diambil dari Amsterdam Encounter, yang merupakan panduan perjalanan singkat Lonely Planet ke bandar.

Jangan sekali-kali mengingati seks dan dadah – Amsterdam adalah syurga kanak-kanak. Skala kecil, bangunan yang unik, kekurangan lalu lintas kereta dan terusan semua bergabung untuk menjadikannya tempat yang mengagumkan untuk anak-anak kecil. Dan Belanda seolah-olah sentiasa bermimpi cara-cara baru untuk menghiburkan anak-anak. Sama ada itu muzium sains tangan seperti NEMO, pameran boneka percuma di Dam Square atau hanya lawatan berorientasi kanak-kanak melalui Rembrandthuis atau Ons ‘Lieve Heer op Solder, matlamatnya adalah untuk menjaga kanak-kanak sibuk dan tertarik, supaya ibu bapa mereka boleh berehat sedikit dan nikmatilah diri mereka juga.

Imej Rembrandthuis oleh Radio Nederland Wereldomroep

Sebenarnya, kebanyakan muzium utama menawarkan lawatan kanak-kanak, dan Rijksmuseum percuma untuk berusia bawah 18 tahun.

Imej Rijksmuseum oleh Olivier Bruchez

Walaupun anda berada di NEMO (dan anda perlu pergi, jika hanya untuk bangunan – ia besar dan hijau dan lucu, dan dek atas bumbung adalah tempat yang bagus untuk melihat ke bawah pusat zaman pertengahan di bandar ini), pastikan untuk melawat kapal Amsterdam bersebelahan, dengan semua cubbyholes dan anak kapal yang rampunctious, piratelike.

Imej NEMO dan kapal Amsterdam oleh Neil Rickards

Remaja yang telah membaca The Diary of Anne Frank pastinya ingin melawat Anne Frank Huis, tetapi jika anda perlu menghibur kanak-kanak dari semua peringkat umur, Tropenmuseum mempunyai barangan yang berwarna-warni dari seluruh dunia untuk menarik perhatian semua orang (termasuk orang dewasa).

Imej Tropenmuseum oleh amsfrank

Kanak-kanak sering memerlukan ruang untuk berjalan-jalan. Itu mudah dijumpai di Vondelpark, khususnya di Het Groot Melkhuis, sebuah kafe yang bersambung dengan taman permainan yang dibungkus. Atau buat hari itu dan pergi ke Amsterdamse Bos ke ladang kambing yang comel di mana kanak-kanak boleh memberi makan dan haiwan peliharaan.

Imej Vondelpark oleh lanchutt

Makan keluar sedikit lebih terhad – banyak restoran agak kecil dan tenang dan mempunyai suasana yang romantis. Tetapi di mana sahaja yang memanggilnya sendiri eetcafé cukup kasual untuk tidak memikirkan pengunjung yang lebih kecil, dan kami amat mengesyorkan Loetje, Bazar dan Los Pilones. Jika tidak mempertimbangkan menggabungkan perjalanan feri percuma dengan makan malam di kid friendly IJ-kantine di NDSM-werf.

Pada musim panas, merawat kanak-kanak poffertjes (minipancake ditaburi dengan gula tepung) di tempat berdiri sementara (terdapat satu bertema sarkas hanya dari Leidseplein berhampiran Stadhouderskade); pada musim sejuk, mereka digantikan dengan oliebollen (proto-donat goreng). Yang kecil juga suka pancake gaya Belanda yang besar – Pannenkoekenhuis kecil di tingkat bawah mempunyai rasa dongeng, dan Pancakes! mempunyai menu yang besar. Hotel mewah sering menawarkan perkhidmatan bayi. Untuk mengatur sendiri, hubungi Oppascentrale Kriterion (Roetersstraat 170), yang paling terkenal di bandar – tetapi anda perlu mendaftar terlebih dahulu dan membayar yuran menyertai nominal.

AKTIVITI KANAK-KANAK TOP

  • Skating ais di Museumplein
  • Tunggangan terusan
  • Feri merentasi IJ
  • Makan lempeng
  • TunFun

SIGHTS KANAK-KANAK TOP

  • Amsterdamse Bos
  • Artis Zoo
  • NEMO
  • Tropenmuseum
  • Vondelpark

Lebih banyak pemandangan dan aktiviti boleh didapati di Lonely Planet Amsterdam Encounter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: