Advertisements

Malaysia Actor- Fazura

32

Nur Fazura binti Sharifuddin adalah pelakon, penyanyi, Host televisyen, VJ dan usahawan Malaysia. Dia memulakan kerjayanya di industri hiburan Malaysia dengan mengadakan rancangan televisyen dan beberapa peranan lakonan kecil. Dia adalah tuan rumah rancangan televisyen berjudul Teens World. Pada tahun 2004, dia melancarkan karier filemnya dengan memainkan peranan utama dalam Bicara Hati yang menjadi perannya sebagai pelarian dan memperoleh nominasi penghargaan. Kemudian pada tahun 2005, dia membintangi filem Gol & Gincu.

Hingga tahun 2010, dia telah melakukan 10 filem unggulan dan siri TV dan drama hit yang tidak terkira banyaknya serta mengadakan sejumlah program televisyen.

Kerjaya

2012–2013: Rumah Boneka dan kembali ke TV

Pada tahun 2012, Fazura menceburkan diri dalam perniagaan fesyen dengan membuka butik bernama ‘House Of Doll’, yang terletak di Bangsar, Kuala Lumpur. Satu-satunya filemnya pada tahun itu ialah Bujang Terlajak bersama pelawak, Saiful Apek, Johan dan Nabil.

Pada tahun berikutnya, Fazura kembali ke layar kecil dalam drama 13 episod di TV3, “Kisah Cinta” bersama Shaheizy Sam.

2014: Kembali ke layar perak, muzik dan rancangan TV realiti
Fazura kembali ke layar perak pada awal tahun 2014 dengan pelancaran komedi seram baru, “Kami Histeria”, diikuti dengan filem thriller psikologi, “Tembus” pada pertengahan tahun 2014 dan “Manisnya Cinta Di Cappadocia” pada bulan Disember. Fazura memenangi Anugerah Pelakon Wanita Terbaik di Anugerah Festival Filem Malaysia ke-27 untuk “Manisnya Cinta Di Cappadocia”.

Dia juga menceburkan diri dalam kancah muzik dengan merilis single pertamanya, “Sayangi Dirimu” dan terpilih untuk membintangi judul miniseri pertama Malaysia, “Facing Up to Fazura”. Siri ini ditayangkan di seluruh Asia bermula 14 Disember 2014 di E! Berita Asia.

2015 – sekarang

Dia melangkah selangkah dengan mengumumkan tiga varian spray mist kabut – “I Love You”, “Spotlight” dan “Berry Beautiful” melalui jenamanya sendiri iaitu “Mystical by Fazura” di bawah label syarikatnya sendiri, Doll Domination, yang dilancarkan pada 14 Oktober 2015 di butiknya, sambil mengatakan bahawa dia ingin lebih fokus untuk membina jenamanya.

Pada saat yang sama, dia muncul dengan single baru bernama “Bangun”, yang diciptakan oleh Lea Ismail (The Wak Lu’s), salah seorang anggota band yang juga terlibat dalam mini showcase yang diadakan di Hard Rock Cafe Melaka, di bulan yang sama. Pada waktu itu, Fazura telah mengumumkan bahwa dia berencana untuk menghasilkan sebuah album mini yang akan terdiri dari sekitar 7 lagu.

Pada 18 Oktober 2015, Fazura tampil secara langsung di sebuah pameran mini di Hard Rock Cafe, Melaka bersama kumpulannya, “The Wak Lu’s”, dan mempersembahkan lapan lagu. Dia juga berkolaborasi dengan kumpulan rock alternatif tempatan, Estranged dalam balada yang disebut “Hancur Aku”. Video muzik rasmi mereka pada masa ini menandakan lebih daripada 12 juta tontonan di YouTube.

Fazura berhasrat untuk menumpukan perhatian pada kariernya.

Filem terbaru Fazura, Langit Cinta dirilis pada 7 Januari 2016. Dia juga memainkan Janet dalam filem Indonesia Bulan Terbelah Di Langit Amerika. Dia mengatakan kepada wartawan dalam wawancara bahawa dia akan terlibat dengan dua projek filem di Indonesia selain dari perbincangan bersama dengan Astro Shaw untuk filem barunya, tetapi dia tidak dapat memberikan keterangan lebih lanjut.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: