Advertisements

Panduan brunch-kekasih untuk New York City

10

Ahh, tengah hari. Satu bahagian telur dadar, dua bahagian mimosa, tiga bahagian kopi – gangguan manis hidup ketika kerja minggu sudah dekat. Walaupun bukan perkara unik New York ‘ per se, tidak ada bandar lain yang mengambil pembakaran sarapan pagi itu agak serius kerana Big Apple dan setiap pengunjung harus mengambilnya untuk merasakan rasa budaya brunch nyanyian NYC itu.

Sebelum anda berunding dengan hutan telur yang tidak berkesudahan Benediktus dan roti bakar Perancis yang tebal, ketahui ini: jika restoran pilihan anda menawarkan tempahan, buatlah satu! Dan, jika anda tidak boleh, sila merancang masa brunching untuk menghindari masa yang paling lama menunggu di tempat makan tengah hari yang paling popular di New York – sama ada muncul awal (sebelum 11:30 pagi) atau cuba gigitan lewat (selepas jam 2:30 petang) .

Untuk penyewa

Sebuah perhentian brunching yang cemerlang untuk para peninjau yang disahkan sendiri, Cookshop (www.cookshopny.com) adalah tempat yang meriah yang mengetahui nichenya dan melakukannya dengan baik. Perkhidmatan yang sangat baik, koktel pembuka mata (BLT Mary!), Barang-barang bakar yang baik, dan pilihan pemilihan telur telur menjadikannya kegemaran di Chelsea pada petang Ahad.

Semasa anda berada di kawasan itu: Tarik berjalan-jalan santai sepanjang Laluan Tinggi untuk berjalan dari kalori brunch-y anda. Tangga besi di seberang jalan membawa anda ke taman yang dibangkitkan.

West Village chic

Seperti namanya, Café Cluny (www.cafecluny.com) membawa kehebohan Paris ke West Village dengan kerusi bar-gaya bar gaya tenunan dan pilihan joie-de-vivrepiring seperti brioche toast Perancis dengan buah bermusim, burger tuna panggang dengan isabi mayonis dan toksik confit hash (dengan telur rebus dan kentang fingerling). Semasa waktu brunchtime, cahaya matahari mengisi ruang makan depan yang memantul bingkai berlapis emas, kerana pelayan dalam t-shirt gaya pelayar bergambar membawa timah timah minuman keras.

Semasa anda berada di kawasan itu: Dalam cuaca yang hangat, berjalan ke Hudson River Park, di mana anda boleh berjalan-jalan indah di sepanjang air. Padang rumput Pier 45 (aka Christopher St Pier) adalah tempat yang baik untuk berehat, atau jika anda memerlukan sedikit aktiviti, bersiar-siar ke Pier 40 untuk berkayak percuma.

East Village kasual

Menggali garis antara tambang Timur Tengah dan Amerika, Café Orlin adalah bintang adegan brunching sepanjang St Mark’s Place. Temui tanda ‘Café’ halus yang ditulis di dalam kursif dan masuk ke dalam untuk mengetahui perhimpunan perabot kayu hitam yang berasingan di dalam tiga bilik. Telur dadar yang sempurna dengan perlengkapan segar yang dilipat jauh di dalam memikat pelbagai warna berwarna-warni dari hipsters yang mengutuk dengan telefon pintar mereka untuk digantung Saturday Night Live ahli pelakon pulih dari pertunjukan malam tadi.

Semasa anda berada di kawasan itu: Jalan-jalan East Village ini dibuat untuk diterokai. Anda boleh melayari kedai-kedai vintaj, butik-butik kecil dan kedai-kedai ingin tahu seperti Obscura Antiques (www.obscuraantiques.com) dengan koleksi minuman taxidermy dan racun yang mengerikan. Selepas itu, berehatlah di Tompkins Square Park, yang mempunyai beberapa orang perdana menonton.

Boho dalam SoHo

Peniaga di Café Gitane akan dikesampingkan jika mereka seketika terlupa bahawa mereka masih berada di New York City, tidak di dalam seniman artis Paris dari zaman yang lampau. Pembeli yang bergaya suka bistro tulen ini, yang menyajikan kopi aromatik, gelap. Menunya merangkumi spektrum hidangan terinspirasi Maghribi dari tuna ceviche kuning fino, hingga bakso pedas dalam sos tomato kunyit, salad buah palma dan couscous segar.

Semasa anda berada di kawasan itu: Membeli senjata akimbo! Melayari melalui beratus-ratus butik yang dibuang ke seluruh jalan-jalan berbatu SoHo dari jenama besar ke khazanah yang kurang dikenali seperti Muji (muji.us) dan McNally Jackson Books.

Makan untuk estetika

Restoran-restoran muzium biasanya mendapat reputasi buruk, tetapi Café Sabarsky, restoran tandatangan Neue Galerie, adalah salah satu tempat yang paling popular di Upper East Side. Bahagian dalaman kafe menghidupkan Vienna yang cerah, dan spesies istimewa Austria yang dipersembahkan dengan baik dipadankan. Mengharapkan crepes dengan ikan salai, goulash dan krim spatzle. Pencuci mulut di sini juga merupakan ruang yang mesti dijimatkan untuk sachertorte (Kek coklat gelap yang dipelihara dengan resipi aprikot buatan rumah).

Semasa anda berada di kawasan itu: Terdapat, Neue Galerie yang indah di tingkat atas mempamerkan yang terbaik dalam seni Jerman dan Austria, termasuk kerja oleh Gustav Klimt. Koleksi Frick, berjalan kaki singkat, adalah bayar apa yang anda kehendaki dari 11 pagi hingga 1 petang pada hari Ahad.

The Anti-Brunch, aka The Zeal Brooklyn

Sekiranya anda mencari sesuatu yang sedikit berbeza, sudah tentu anda mahu ke Brooklyn. Taqueria de los Muertos (663 Washington Ave) di Prospect Heights adalah restoran mesra Day of the Dead yang menawarkan untuk mati-untuk pilihan sarapan pagi pada harga yang berpatutan. Sebagai tambahan kepada klasik Mexico, seperti huevos rancheros, mereka juga melayani asal-asalan inventif, seperti enchilada sarapan atau toast Perancis yang disumbat dengan coklat Mexico dan pisang karamel.Paling penting, hidangan anda datang dengan mimosa buah tropika atau Maryam berdarah. Viva los muertos!

Semasa anda berada di kawasan itu: Prospect Heights tepat di tengah-tengah utara Brooklyn, jadi terdapat banyak perkara untuk dilakukan di kawasan itu apabila anda selesai makan. Anda boleh melayari gerai pasar yang luas di Brooklyn Flea (yang diadakan pada hari Sabtu di Fort Greene), bersantai di rumput di Prospect Park yang subur, atau mengambil Brooklyn Botanic Garden yang penuh bunga. Semua hanya berjalan-jalan atau menaiki teksi pendek (mencari teksi hijau Boro yang melayari jalan-jalan).

Artikel ini pada asalnya ditulis pada Mei 2013; dikemas kini paling baru oleh Robert Balkovich pada Disember 2016.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: