Advertisements

Fringe Ford Estate- The Bunglow Old Charming

13

Ada masa yang pasti kerana anda melayari harta tanah 520 ekar Fringe Ford, apabila anda dibuat untuk memotong hubungan dengan dunia luar. Ia hampir umbilical. Di sana anda – menikmati pemandangan lembah hijau dan hutan shola yang bergelora di langit seperti tentara – mengucapkan tahniah kepada diri sendiri apabila anda telah menemui tempat yang terpencil dan terpencil, apabila pemandu yang memimpin jalan bertanya, “Adakah anda mempunyai apa-apa panggilan telefon untuk membuat? Kerana selepas ini, anda tidak akan mendapat apa-apa isyarat untuk telefon bimbit. “Ini pada baris yang tidak kelihatan bahawa kebergantungan bandar anda mula terdedah. Tiada menara telefon bimbit: ergo, tiada panggilan telefon, mesej teks atau Internet; tiada akhbar; tiada televisyen. Tiada apa-apa, secara ringkasnya, yang akan mengganggu atau menyumbat otak anda dengan maklumat, digital atau sebaliknya. Fringe Ford, yang terletak di sempadan utara Kerala dan Karnataka, di tempat ajaib perkebunan rempah dan ladang kopi yang dipanggil Wayanad, menganggap pengasingan ini sebagai titik penjualan terbesar.

Properti ini mempunyai 27 aliran semula jadi, air terjun berkeliaran di sana-sini, pandangan pemandangan Wayanad Hills – tetapi perkara yang benar-benar memisahkannya, secara harfiah dan metafora, adalah tidak dapat diakses relatif. Fringe Ford telah dibeli oleh orang Inggeris pada tahun 1912, dan tanah di sekitar rumah itu ditanam sebagai estet untuk kopi, kapul buah dan rempah. Selama bertahun-tahun, pemilikan itu berubah tangan berkali-kali, tetapi kini, setelah akhirnya menetap di tangan naturalis Ahmed, Fringe Ford telah diubah menjadi sejenis pahit bagi pencinta alam. Sekiranya anda bersiar-siar dengan sendirinya, dikelilingi di dalam hutan yang jauh, dengan hanya bunyi cicadas yang berkilauan dari semak-semak untuk memberi anda peluang yang mungkin kelihatan seperti prospek yang agak menakutkan. Tetapi jika anda mempunyai syarikat, seperti yang saya lakukan, Fringe Ford boleh menjadi percutian romantis yang sempurna. Di Fringe Ford, anda dinasihatkan untuk mendefinisikan semula keseronokan dalam cara yang lebih pedesaan cara: makan tengahari air terjun peribadi untuk dua, Scrabble oleh cahaya lilin, cawan pagi teh sebelum memakai kaus kaki lintah dan menuju ke hutan. Apa sahaja yang anda mahu lakukan, pastikan anda akan ditinggalkan, sebahagian besarnya, ke peranti anda sendiri.

Fringe Ford (Gambar oleh laman web rasmi)

Mamooty, spry, moustachioed rakan yang menguruskan Fringe Ford tetapi yang juga boleh dobel sebagai pelakon filem Kannada, percaya bahawa kebanyakan orang yang datang ke sini datang untuk udara segar. Bunyi yang mudah, naif walaupun, untuk berfikir bahawa orang akan tertakluk kepada perjalanan kereta api semalaman dan beberapa jam menjerit di Mahindra hanya untuk ‘udara segar’. Tetapi apabila anda akhirnya tiba di sini, apabila pemandangan pertama rumah itu – jerami yang berwarna merah, Mangalore, yang dipenuhi oleh semua yang hijau itu, anda mula memahami bagaimana ia benar-benar adalah perkara mudah dalam kehidupan yang kita semua selepas. Pada petang itu, ketika saya dan pasangan saya duduk di atas batang pohon yang menikmati pisang goreng dan teh panas, mendengar Mamooty mengenal pasti burung-burung tertentu yang terbang di atas kepala – drongo, parakeet, burung belatuk – kami duduk di tengah-tengah udara segar di tempat ini. Dan pandangan itu membuatkan seseorang pening dengan harapan. Hanya kami, hidangan yang dimasak di rumah, tempat tidur yang hangat, bulan malas melayang perlahan-lahan di langit yang terang dan terang.

Fringe Ford (Gambar oleh laman web rasmi)

Walaupun anda bukan pembedah atau pejalan kaki, Fringe Ford adalah sejenis syurga yang berterusan. Ia bersempadan dengan kawasan perlindungan hidupan liar Upper Wayanad dan hutan simpanan Tholpetty, menjadikannya sebagai salah satu benteng yang terakhir yang tinggal di hutan hujan Malabar. Di hutan ini ada spesies langka seperti pemangsa singa ekor dan tupai Malabar gergasi, tetapi juga spesies yang lebih lazim seperti Nilgiri langur, gaur, sambar dan rusa menyalak. Gajah-gajah dan bison adalah banyak, tetapi lebih-lebih lagi anda akan melihat mereka dari jauh, bergerak seperti patung batu gelap melawan gunung hijau yang jauh. Tetapi begitu, ia memberi jaminan untuk mengetahui, kerana anda dibongkar oleh kebab yang makan api unggun, bahawa hutan dan semua makhluknya berada di luar sana. Resort ini mengatur perjalanan di sekitar hotel secara percuma tetapi untuk lawatan di luar mengharapkan untuk membayar panduan INR 300 untuk setengah hari dan INR 600 untuk sehari penuh. Seperti yang kita sekali lagi menyeberangi garis ajaib yang mengelilingi Fringe Ford, memisahkannya dari seluruh ‘tamadun’, telefon bimbit kami mengeluarkan sedikit bleep. Pada waktu kami tiba di Kozhikode, ada bunyi gema di telinga kami – bukan tanduk lori, tetapi menyanyi cicadas. Untuk seketika, sekurang-kurangnya, saya fikir, ini akan mengekalkan kita.

Fakta pantas

Negeri: Kerala
Lokasi:
Di kampung Mananthavady di hutan Wayanad Atas di utara Kerala, di tengah-tengah kebun rempah dan ladang kopi. Kira-kira 123 km utara-timur Kozhikode.
Jarak: 3
28 km SW dari Bengaluru; masa perjalanan: dengan jalan: 7 jam, dengan kereta api: 11 jam, melalui udara: 2 jam
Bila hendak pergi:
Bila pergi ke Mac hingga April mempunyai bunga kopi, pemetik lada dan kunang-kunang. September adalah monsun pasca apabila lembah-lembah dibasahi hijau dan rama-rama muncul.Kopi dituai pada bulan November dan Disember. Jun hingga Ogos adalah hujan.

Oleh Tishani Doshi

Mengenai penulis: Tishani Doshi adalah penulis dan penari yang berpusat di Chennai.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: