Advertisements

Mendaki melalui negara belakang Yosemite

35

Untuk benar-benar merasakan kehebatan Taman Nasional Yosemite, yang terbaik adalah untuk mengambil jalan-jalan di kawasan pedalaman yang tidak dapat dikalahkan, dan kadang-kadang tidak dapat dikalahkan. Inilah contoh pengembaraan musim panas tiga hari (hiking negara yang tinggi tidak dapat dielakkan pada musim sejuk).

Hari 1: Tasik Tenaya hingga Awan Berehat

Bangkitlah dengan matahari dan, dengan kantong beruang anda penuh dan izin padang pasir anda diarahkan, mulailah pengembaraan anda di Tuolumne Meadows, di Sunrise Lakes Trailhead di ujung barat Tasik Tenaya. Ia adalah 3.3 kilometer ke Sunrise Lakes. Jangan tertipu oleh bit pertama yang mudah pada kaki ini – terdapat 30 minit, pembakaran paha yang bertukar arah atas apabila anda menghampiri persimpangan Sunrise Lakes.

Di sini, turun ke barat daya menuju Clouds Rest (lagi 3.7 kilometer), puncak granit terbesar Yosemite dan, boleh dikatakan, sudut pandang panorama yang terbaik. Lima belas minit sebelum sebuah kolam cetek adalah sebuah sungai – sumber air terakhir dalam perjalanan ke puncak, jadi isikan (dan menyaring atau merawatnya).

Nikmati gred yang lebih mudah diurus sehingga pokok-pokok jatuh di bawah anda dan anda naik ridgeline yang berpuncak di Awan Rest (9926ft). Jejak ini menjadi sangat sempit ketika anda berada di puncak, jadi terus mendarat – sukar apabila pemandangan 360 darjah sekitar anda menyaingi orang-orang yang pernah anda lihat!

Dari atas, mengagumi pemandangan Half Dome (yang anda akan naik esok) dan Lembah Yosemite. Menangkap nafas anda, snap beberapa gambar dan memulakan bahagian belakang Awan Rest. Kembali ke pokok-pokok dan, kira-kira 4 batu kemudian, berhenti malam di salah satu tempat perkemahan hutan hutan di sepanjang Sunrise Creek, berhampiran persimpangan John Muir Trail (JMT).

Amaran: Ini beruang negara. Benar. Simpan semua makanan dan kelengkapan anda di dalam kanister beruang. Tapak perkhemahan anda akan menerima pelawat yang tidak diingini!

Hari 2: Half Dome

Untuk melakukan kenaikan hari Half Dome dari Lembah, orang bangun pukul 5 pagi dan naik 14 hingga 16 batu dalam sehari. Beruntung untuk anda, mercu tanda yang paling ikonik di Yosemite adalah tepat di depan pintu anda! Jejak itu semakin sesak, jadi jangan terlalu banyak tidur, supaya tidak terperangkap oleh orang ramai yang membanjiri Lembah.

Kepala barat di JMT dan turun setengah mil ke Half Dome Trail, kemudian 2 mil yang serius ke puncak. Selepas kira-kira 40 minit melalui hutan dan kemudian bertukar-tukar balik, maka 30 minit lagi peralihan yang lebih berbatu, anda mencapai permukaan 45 gram batu gred yang terdedah dengan dua kabel keluli. Pertimbangkan eskalator ini! Di dasar kabel adalah sarung tangan. Jangan sekali-kali menyekat ketakutan anda dan dapatkan pendakian. Ia hanya 600 kaki ke atas kabel, dan anda dibantu oleh papan silang kayu yang berselang-seli sebagai pijakan. Isu terbesar anda akan menjadi orang ramai sama ada memegang anda – boleh menunggu lama di pangkalan – dan ‘berkongsi jalan’ semasa anda naik.

Mencapai puncak, anda merasa lebih hebat dan seolah-olah Everest seterusnya. Bahagian atasnya adalah ruang bawah tanah yang rata dari granit semata-mata, seluas 5 ekar. Makan tengah hari sambil meninjau Lembah Yosemite, Awan Rest (feat semalam!) Dan Range Cathedral. Tinggal selepas orang ramai lenyap; tidak seperti mereka, anda hanya berjalan kaki singkat ke rumah!

Amaran: Jangan naik kabel jika ada kemungkinan ribut. Kabel-kabel ini menjadi rod maya maya, seperti yang anda lakukan jika anda berada di puncak puncak yang terdedah.

Hari 3: Trail Mist ke Lembah

Kaki anda letih, tetapi kenaikan semula ke kereta anda hanya kira-kira 4 batu. Ambil JMT ke Little Yosemite Valley, kemudian 1,8 km ke Mist Trail. Beruang betul dan tidak lama lagi anda akan mendekati 1.6 batu dari switchbacks yang curam dan menumbuk tangga granit ke bawah 317ft Fall Vernal di sepanjang Trail Mist. Jika musim luruh, bersiaplah untuk ditenggelamkan dengan semburan (dan langkah-langkah itu licin jadi berhati-hati) dan pelangi.

Dari jambatan kaki Vernal Fall, kira-kira satu batu ke perhentian ulang-alik Happy Isles, Yosemite Village dan pizza!

Maklumat lanjut

  • Untuk ini dan kenaikan kawasan pedalaman yang lain, anda memerlukan permit hutan belantara. Dapatkan maklumat mengenai permit, laluan dan semua tempat di kawasan belakang
  • Ketahui lebih lanjut mengenai perkhemahan taman di http://www.nps.gov
  • Pengangkutan Yosemite. Pada musim panas, Bas Hikers DNC akan membawa anda dari Lembah ke Tuolumne
  • Untuk butiran tentang kenaikan, pemandangan dan segala-galanya Yosemite, tujuk sahabat Yosemite anda yang penting: panduan Yosemite, Sequoia & Kings National Parks Lonely Planet.
Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: