Di belakang roda: perjalanan jalan raya Eropah terbaik kami

41

Untuk menandakan pelancaran terbaru kami Terbaik Perjalanan buku kami meminta kakitangan Lonely Planet untuk berkongsi kisah mereka tentang masa yang dihabiskan di jalan raya. Pernah sekumpulan petualang, pemandu-pemandu yang berani ini mengimbas kembali masa yang dihabiskan untuk menavigasi laluan gunung berbulu, melayang ke jalan-jalan tepi pantai untuk memburu pantai-pantai yang cemerlang dan memandu ke dalam pelik-pelik yang betul-betul di luar jalan-jalan yang dipukuli.

Diilhamkan untuk berada di belakang roda sendiri? Anda boleh menemui semua laluan ini dalam buku baru kami: Pelancongan Terbaik di Eropah.

Berkawan dengan baik di Pyrenees, Perancis

Saya boleh mengesahkan, tangan dengan tegas pada stereng, bahawa keindahan Pyrenees yang ketat tidak terjejas oleh vertigo dan beban berat orang yang tersayang. Sebagai seorang pelajar yang tinggal di selatan Perancis, saya menjadi tuan rumah perjalanan keluarga yang naif. Menjauhkan diri dari kampung halaman saya Pau, selimut piknik di belakang, kami naik melalui kaki bukit sarapan pagi di pâté dan roti tempatan, dan memberitahu petani minum arak merah pada pukul 9 pagi. Meningkat yang lebih tinggi, kami melihat bercak marmot di rumput, membeli keju domba di pinggir jalan, dan mula melihat tompok salji.

Lebih tinggi lagi, sebagai helang yang melayang bersama kereta kami, ibu saya menutup mata dan mula berpaut pada tali pinggang keledar. Merangkak sekitar sakelar balik, gunung yang jatuh di bawah saya, saya mempunyai Christopher Walken saya sendiri di The Deer Hunter momen: ‘Bagaimana jika saya hanya menghidupkan roda?’ Entah bagaimana kita membuatnya di sepanjang sempadan ke Sepanyol, landskap dibuka di lembah hijau yang mulia dan kami berkelah, kek lezat keju yang gemetar di tangan kami.

Mencari tepi dunia di Isle of Skye

The Isle of Skye adalah tempat yang dahsyat untuk perjalanan jalan raya; setiap lima minit atau lebih, anda perlu tarik … ke gawang, bermata goggle, di kemegahan persekitaran anda. Dengan syarat anda menjadi peminat perjalanan permulaan yang sedemikian, walau bagaimanapun, Pulau yang paling misterius di Hebrides Inner menyampaikan Game of Thronestontonan gaya pada setiap masa.

Dengan menekan, anda boleh memandu di sekitar Skye dalam setengah hari; tetapi itu, dalam fikiran saya, akan menjadi satu kesilapan. Kerana semasa lawatan bat-out-of-hell itu akan memberi anda gambaran pemandangan utama – Man Lama Storr, Quiraing, Uig Bay dan, tentu saja, Cuillin Hills yang hebat – anda akan melepaskan pelbagai keajaiban yang kurang dikenali. Jauh lebih baik untuk berlama-lama, seperti yang kami lakukan selama tiga hari, menjelajah setiap jalan belakang dalam mengubah cahaya ketika kami mencari pinggir dunia.

Palma berpeluh dan laluan indah di Sicily

Mengemudi landskap yang diwarnakan di Sicily yang berlatarbelakangkan lembah yang menyapu kuil-kuil Yunani dan reruntuhan Rom, anda hanya perlu bayangkan kereta anda adalah kereta kuda dan seperti anda telah mengembara semula dalam masa. Di samping monumen-monumen yang indah ini, bandar-bandar bersejarah yang bersejarah, taman negara yang menakjubkan dan pekan-pekan bukit-bukit pantai semuanya membuat beberapa halangan indah di sepanjang laluan anda.

Pemanduan di sini sangat menarik, baik kerana landskap yang pelbagai dan jalan-jalan pesisiran pantai yang berbulu dan tebal yang secara harfiah mencuri nafas anda untuk kedua sebagai palma berpeluh meningkatkan cengkaman mereka pada roda. Salah satu pengalaman terbaik yang kami telah memandu di Mount Etna. Anda mungkin pernah mendengar penurunan pin di dalam kereta ketika penyambungan lembut tiba-tiba menjadi sangat jalan yang sangat curam. Kita semua menghembuskan nafas lega apabila kita sampai ke tempat letak kereta awam di dekat bahagian atas – sehingga kita melihat monster kenderaan luar jalan yang akan kita jalankan sepanjang perjalanan.

Gear naik untuk perjalanan yang aneh di sekitar Ring of Kerry

Satu kemuncak menavigasi Ring of Kerry menyaksikan seekor anjing duduk di atas keldai di Dingle. Ini dikompensasikan untuk percubaan gagal apabila melihat Kulat, lumba-lumba liar penduduk Dingle lebih daripada tiga puluh tahun. Sebelum perjumpaan aneh ini, kami memandu melalui Killorglin, di mana setiap tahun mereka memungut seekor kambing untuk memerintah bandar selama tiga hari. Ia selamat untuk mengatakan ini adalah perjalanan jalan ke tempat yang istimewa.

Seperti yang dijangkakan, setiap tikar jepit rambut mendedahkan satu lagi pemandangan panorama dan sebab untuk menghentikan kereta. Salah satu perhentian pit kami ialah Cahersiveen, sebuah bandar di hujung utara Semenanjung Iveragh dan rumah untuk runtuhan istana yang kami berhati-hati dengan berpanjangan kerana kekurangan sekatan pembebasan di bahagian dunia ini.

Perjalanan kembali ke masa bersama A30 England

Berangkat ke barat dari London, saya telah merencanakan perjalanan yang mesti dilihat British sempurna ke Bath melalui Stonehenge, tapi sebelum kita meninggalkan ibu kota, seorang anak menangis ‘kereta sakit’ dan kami terpaksa berhenti. Luar biasa yang berada di luar Chiswick House & Gardens, sebuah rumah neo-Palladian klasik, dan buku yang sempurna untuk destinasi terakhir kami: Bath. Satu hentian pit selama 45 minit kemudian, dan kami kembali ke jalan raya melangkaui lebuh raya untuk A30, jalan London-Winchester, kerana kami berada di sini untuk melihat England (dan saya belum lagi memalsukan Kod Lebuh Raya).

Terima kasih kepada pembangunan semula yang bijak pada tahun 2013, Stonehenge mempunyai faktor ‘wow’ yang penting kerana kami meramalkan bukit dengan berjalan kaki, tetapi anak-anak suka menyukai kampung Neolitik yang mengejek lebih banyak (apa yang anda lakukan?). Kami memukul Bath selepas gelap, tetapi dengan pusat bandar menyala ia mempunyai suasana dongeng, dan jalan-jalan sibuk dengan sambutan Sabtu malam. Malah angsa di Sungai Avon berada dalam semangat tinggi.

Menunggang jalan-jalan pantai di pantai Algarve Portugal

Dalam sebuah hump sampah yang hancur, disewa dari syarikat sewa kereta di luar kota, saya dan Mallory Knox melancarkan tingkap dan mengepalkan Kapten Beefheart ketika kami menuju ke barat dari Faro yang terlupa backstreet ke timur laut barat daya Portugal di rantau Algarve. Kami mengamati demam jalan tol dan melepaskan traktor yang menyedihkan asap ke lorong-lorong poket. Itulah kebebasan yang membebaskan diri: kita dapat menebak laluan yang kira-kira bergelora di antara pemilihan penghentian kawasan pantai madu.

Kami memandu pada fajar untuk memiliki sirip batu kapur Praia de Marinha kepada diri kita sendiri, hanya untuk dipukul oleh penjual berjemur matahari berkaki ayam. Kami pun meninggalkan kereta itu di atas puncak tebing yang kelihatan liar dan diimbas untuk laluan selamat ke pasir di bawah. Seperti Bonnie dan Clyde, kami membariskan garisan negeri antara laut dan tamadun sehingga kami kehabisan jalan dan dihentikan oleh kejatuhan booming Atlantik di Cabo de São Vicente.

Mengejar istana dengan anak-anak di belakangnya di Lembah Loire, Perancis

Salah satu cara untuk menjaga kanak-kanak kecil diduduki dalam perjalanan jalan adalah mengubah segala sesuatu menjadi ‘petualangan’ atau ‘kisah dongeng’. Ini mudah apabila anda melangkah keluar melalui Lembah Loire dengan kawasan luar bandar yang indah dan mengagumkan. Blois adalah pangkalan kami dan perhentian pertama kami ialah Château de Chenonceau, di mana anak perempuan saya gembira dengan persamaan antara menara dan menara Rapunzel dalam filem Kusut.

Di Amboise, kami melawat rumah Leonardo da Vinci Le Clos Lucé. Di sini kita menghadapi soalan yang tidak berkesudahan dari anak perempuan kita tentang setiap dan semua ciptaan, prototaip, model dan alat yang dipamerkan. Hooray untuk kedamaian taman permainan! Di Château de Chambord kami menanggalkan kereta itu dan melompat ke dalam kereta kuda untuk lawatan hujan di ladang – tidak ada cara yang lebih baik untuk membuat kisah dongeng itu hidup.

Dapatkan perjalanan anda sendiri dengan inspirasi dari kami Panduan Perjalanan Terbaik di Eropah, yang menampilkan banyak tip perancangan perjalanan serta peta terperinci, panduan bahasa dan 40 perjalanan perjalanan jalan raya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: