Bagaimana untuk mengalahkan penipuan Bangkok

44

Bangkok boleh menjadi pembaptisan kebakaran untuk pelancong rookie yang tidak pernah mengalami sejauh mana sesetengah orang akan pergi untuk memisahkan anda dari bajet perjalanan berharga anda. Walaupun sangat tidak mungkin anda akan berada dalam bahaya yang serius, tanpa beberapa pintar jalan yang cepat diperolehi, anda mungkin akan meninggalkan bandar dengan banyak perubahan ganti daripada yang anda harapkan.

Penipuan di Bangkok memecah kepada empat jenis utama, mulai dari ketawa yang telus kepada kisah-kisah yang rumit dengan pelakon pelakon yang mungkin menipu walaupun pengembara yang paling berpengalaman. Pengetahuan tentang ini dan sinisisme bandar raya besar harus memastikan anda selamat.

Penipuan yang diambil untuk penumpang

Mengharapkan tuk tuk untuk membawa anda di mana anda telah bertanya, atau bas pelancongan anda untuk menggugurkan anda kembali ke hotel anda? Anda mesti gila. Menjadi ‘diambil untuk perjalanan’ oleh tuk-tuk atau bas pelancongan adalah penipuan yang paling biasa di luar sana, tetapi bernasib baik ia adalah yang paling mudah untuk dielakkan. Walaupun penipuan ini boleh mengecewakan, ia biasanya akan menyebabkan masa bersiar-siar.

Sekiranya anda terlepas dari penipuan ini, anda mungkin perlu meletakkan diri anda beberapa jam setelah ditarik di sekitar permata, saman dan kedai-kedai cenderamata atau diturunkan di mana-mana (selalunya hanya berjalan kaki dari Jalan Khao San) di mana ia kelihatan satu-satunya jalan ke rumah anda untuk menyewa tuk-tuk. Dari pengalaman peribadi, penipuan ini menjadi lebih banyak penajaman rambut pada waktu malam ketika perjalanan ke kelab malam yang keren yang direkomendasikan dalam buku panduan anda menjadi tur pelacur yang cerdik dan penolakan untuk membawa anda ke rumah.

Kedudukan bahaya: 3/5
Penilaian kos: 1/5
Penyelesaian: mengambil teksi bermeter atau pengangkutan awam dan bukan tuk tuk dan hanya menempah melalui agensi pelancongan yang bereputasi.

Penipuan permata dan penipisan lain

Yang paling sering dijumpai di kedai-kedai dan agensi-agensi pelancongan di dan sekitar Khao San Road, penipuan ini terdapat dalam dua bentuk: mendapatkan sesuatu yang kurang bermutu untuk harga yang layak atau yang terlalu mahal. Kejayaannya bergantung pada keinginan ramai pengunjung untuk mencari tawar-menawar tanpa mengambil masa untuk berbelanja.

Versi yang paling terkenal dan mungkin paling mahal adalah ‘scam permata’ yang terkenal. Menghairankan kerana ia adalah untuk membayangkan bahawa anda boleh membeli permata autentik, pakaian berjenama atau elektronik mewah di sebahagian kecil daripada harga mereka di rumah, ia adalah fatamorgana perjalanan. Walaupun anda mendapati produk yang sah pada harga yang berpatutan, ingatlah bahawa hampir mustahil untuk mendapatkan gantian di bawah jaminan – seperti yang saya dapati apabila kamera jenama baru yang saya beli di MBK memecah selepas hanya tiga minggu.

Kepada backpacker yang berjimat cermat, ada beberapa perkara yang lebih menyakitkan daripada mendapati anda telah membayar dua kali ganda apa yang ada orang lain. Agensi-agensi pelancongan di Bangkok sangat terkenal kerana mengenakan apa yang mereka fikir mereka boleh lari. Ia hampir tidak dapat dielakkan bahawa pada suatu ketika, anda akan dikenakan bayaran berlebihan, jadi cuba jangan terlalu tertekan jika kali ini anda menjadi yang satu.

Kedudukan bahaya: 1/5
Penilaian kos: 4/5
Penyelesaian: jangan beli apa-apa yang anda tidak faham, ketahui berapa banyak pelancong lain yang telah melakukan lawatan anda sebelum ini dan sama ada mereka akan mengesyorkannya, membeli-belah.

Penipuan ‘candi ditutup’

Fikirkan awak telah luput penipuan yang diambil untuk penumpang? Fikir semula. Anda mungkin telah melakukannya ke destinasi anda tetapi penipu sedia untuk mencuba dan menggulung anda semula.

Ini adalah satu penipuan keras untuk melarikan diri dan dalam masa yang panas ia kelihatan sangat meyakinkan. Ia paling sering ditemui di Wat Pho, Istana Besar dan di Jalan Khao San. Pada umumnya, apabila anda tiba di kuil atau penglihatan yang anda lawati, anda akan disambut oleh pemandu pelancong yang berpandangan rasmi atau ahli kakitangan yang akan memberitahu anda bahawa malangnya penglihatan terpaksa ditutup kerana ada segelintir bunyi yang munasabah sebab. Watak-watak ini sangat meyakinkan dan kepura-puraan rasmi membuat mereka sukar untuk diabaikan.

Walaupun anda berjaya membuatnya melewati penipu, ada laporan tiket bertanda yang dijual dari meja di luar pintu masuk apabila anda boleh mendapatkan harga normal dari gerai tiket rasmi di dalamnya. Apabila anda meninggalkan kuil, penipu mungkin mencuba lagi, memberitahu anda bahawa ada kuil lain yang berdekatan dan tuk tuk akan membawa anda ke sana secara percuma.

Kedudukan bahaya: 1/5
Penilaian kos: 2/5
Penyelesaian: Matlamat utama adalah untuk membawa anda ke dalam penipuan yang diambil untuk perjalanan-siapa saja yang cuba membuat anda ke tuk-tuk harus diabaikan secara terang-terangan. Selagi ia adalah waktu siang yang biasa (dan anda telah menyemak masa dalam buku panduan anda), anggap pemandangan pilihan anda terbuka untuk perniagaan melainkan anda ditolak oleh gerai tiket rasmi.

Mendapatkan wang dari wang anda

Melangkah ke jalan pintas, seperti ke rumah setempat, di mana anda kemungkinan besar akan menghadapi penipuan ini, yang seolah-olah memukul orang yang sering menganggap diri mereka berpengalaman pelancong. Diundang untuk menyertai penduduk tempatan untuk makan adalah salah satu penghormatan terbaik perjalanan – di mana niat baik di kedua-dua pihak, ia boleh menjadi pengalaman yang memperkaya dan tidak dapat dilupakan. Tetapi jika anda cukup beruntung untuk menghadapi penipuan, makanan dan hiburan mungkin melibatkan beberapa permainan kad yang dicampur dan / atau teh yang diharamkan.

Bangkok bukan kampung desa. Sama seperti anda tidak akan menerima jemputan untuk melawat rumah orang asing yang lengkap sahaja di ibu negara negara asal anda, jadi anda harus menolak dengan sopan di Bangkok – sukar kerana ia mungkin menolak.Tidak kira di mana anda berada atau siapa anda berada (termasuk pelancong lain), anda harus selalu menolak sebarang jenis permainan yang melibatkan wang – bukan hanya penduduk setempat yang menyedari bahawa pelancong luar adalah pemilihan yang mudah.

Perkara yang paling teruk tentang penipuan ini ialah ia sering menyerang niat baik pelancong. Kali pertama saya berada di Bangkok, saya berjumpa dengan seorang lelaki Amerika yang telah ditekan untuk menyumbangkan keseluruhan bajet perjalanannya ke Yogi yang diklaim menggunakan periuk teh yang diharamkan dan ucapan bersalah mengenai kanak-kanak lapar.

Kedudukan bahaya: 5/5
Penilaian kos: 5/5
Penyelesaian: merawat Bangkok seperti bandar besar dengan menjaga kecerdasan anda tentang anda.

Walaupun terdapat cabaran, terdapat beberapa tempat yang menyampaikan bengkel adrenalin Bangkok. Beberapa hari di Big Mango akan memberi anda pengalaman perjalanan bertahun-tahun dan dengan sedikit akal dan pra-perancangan, anda boleh meninggalkan sebagai salah satu daripada beberapa orang yang melarikan diri yang melarikan diri dari penipu yang utuh. Jika anda cukup malang untuk disengat, sekurang-kurangnya anda boleh menghiburkan diri dengan hakikat bahawa anda tidak bersendirian.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: