Menghapuskan rakasa bosan: petua untuk percutian pantai dengan anak-anak

20

Apa yang mungkin kedengaran seperti percutian yang santai untuk gelombang yang membesar, pasir hangat, koktail matahari terbenam – boleh jadi apa-apa tetapi apabila anda mempunyai anak-anak di belakangnya. Nada dulcet pelayan pelayan yang mengambil pesanan minuman anda tenggelam oleh jeritan ‘Mum, saya mendapat pasir di Nintendo saya!’ dan anda mula tertanya-tanya sama ada ini adalah idea yang baik.

Tetapi dengan beberapa perancangan yang teliti, percutian pantai boleh menjadi menyeronokkan – dan santai – untuk setiap ahli keluarga. Cadangan ini akan membantu anda untuk bersenang-senang di pantai, tidak kira berapa umur anda.

Bersedia

Fikirkan masa pantai seperti yang anda fikirkan perjalanan kereta panjang. Selepas beberapa ketika, anak-anak akan memerlukan hiburan tambahan. Cuba kedai mainan tempatan untuk barang baru untuk pemain muda bermain. Pikirkan teka-teki magnetik, layang-layang atau buku pewarna. Anda bahkan boleh membawa iPod dimuatkan dengan buku cerita audio kegemaran mereka.

Pergi ke luar pantai

Pekan-pekan pantai yang paling besar mempunyai banyak aktiviti mesra keluarga yang berdekatan. Di mana sahaja ada laluan kereta api yang panjang, sering ada kedai atau kios yang menyewa basikal, skuter atau rollerblades. Banyak tempat bercuti di pantai menawarkan tuan rumah pasar matahari terbenam atau mempunyai esplanades yang penuh dengan penumpang yang menarik.

Terus bertahan

Dihidupkan oleh ombak dapat dengan cepat kehilangan daya tariknya untuk perenang kiddie. Buat air lebih mesra kanak-kanak dengan membeli rakit kembung, tiub batin atau haiwan naik di kedai pantai tempatan. Mereka mungkin akan mengecilkan selepas satu atau dua hari percikan dan jatuh, tetapi ia masih berbaloi.

Bertemu dengan makhluk laut

Lawatan lumba-lumba dan ikan paus merupakan kejutan besar di kalangan orang muda. Walaupun anda tidak mengintip kehidupan laut, perjalanan bot sahaja adalah letupan. Sesetengah lawatan benar-benar memenuhi keperluan kanak-kanak, dengan bar snek yang menjual krim ais, dan lounge video dalaman untuk perjalanan panjang ke pantai.

Dapatkan berbudaya

Pekan-pekan pantai yang paling besar akan mempunyai bahagian yang saksama dari aktiviti kebudayaan, dari muzium-muzium seni ke taman-taman alam ke pusat bersejarah. Berhati-hati untuk risalah mengenai persembahan tempatan. Pertimbangkan pemisahan hari anda – pagi di pantai, petang di muzium, hanya untuk menggabungkan perkara-perkara dan menyimpan orang-orang kiddoes yang berminat.

Memanggil Andy Warhol

Lupakan orang-orang tradisional ‘hujung baldi terbalik’ sandcastles. Benar-benar tolak bot keluar dan membina hiu pasir, atau pasir Ferrari atau Piramid Giza pasir. Kumpulkan kerang gila dan bangun sebuah desa peri dengan kotej pasir dan bumbung shell dan jalur. Mempunyai pertandingan untuk melihat siapa yang dapat mencari sepotong kayu gila yang paling gila. (Walaupun sukar untuk mengalahkan permainan ‘lubang terbesar di dunia’ yang lama.)

Rasuah

Kebanyakan bandar-bandar di pantai mempunyai kelebihan makanan tempatan yang lazat yang boleh digunakan sebagai insentif yang baik untuk tingkah laku pantai yang baik! Satu kotak air tawar air laut, tongkat dongeng periuk atau tongkat gula-gula batu harus memastikan mereka diduduki cukup lama untuk anda menyelesaikan majalah atau margarita anda.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada Mei 2012 dan disegarkan pada Januari 2013.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: