The High Line: Petua tempatan untuk memanfaatkan taman NYC yang paling tinggi

10

Pada awal 1900-an, kawasan barat di sekitar Daerah Meatpacking dan Chelsea adalah bahagian industri terbesar di Manhattan, dan satu set jejak tinggi ditubuhkan untuk memindahkan barang dari jalan berantakan di bawah. Apabila NYC berevolusi, landasan kereta api akhirnya menjadi usang, dan pada tahun 1999 satu rancangan telah dibuat untuk mengubah helai logam parut menjadi ruang hijau umum yang tinggi. Pada 9 Jun 2009, sebahagian daripada projek pembaharuan bandaraya yang paling disukai di bandar itu dibuka dengan banyak persoalan, dan ia menjadi salah satu tarikan bintang New York sejak itu.

Masa depan hijau

Penuh dengan bunga mekar dan pokok Kelly-hijau, 1.45 batu dari High Line menghubungkan Meatpacking District dan Midtown. Trek jalan hijau bermula di Gansevoort St dan berjalan sejajar dengan Tenth Ave hingga St 30th Barat, di mana ia melengkung ke barat sebelum berpuncak di West 34th. Dengan tempat duduk yang mencukupi dari lounge raksasa gergasi untuk pelopor seperti penghembus yang menyediakan penetapan untuk pelbagai kerja dan aktiviti awam, ruang yang diperbaharui kini menjadi bahagian kejiranan tersayang.

Lebih daripada sekadar ruang awam

Pengaruh sivik High Line telah melampaui menjadi salah satu langkah pertama dalam pembaharuan hijau Manhattan. Sebagai West Village dan Chelsea terus memeluk alam kediaman mereka yang baru dijumpai, High Line menjadi bukan hanya tempat awam tetapi juga titik temu inspirasi untuk keluarga dan rakan-rakan. Semasa anda berjalan bersama-sama, anda akan mendapati kakitangan yang berdedikasi memakai baju dengan logo double-H tandatangan yang boleh menunjuk anda ke arah yang betul atau menawarkan maklumat tambahan mengenai rel yang telah diubahsuai. Terdapat juga kakitangan di belakang tabir menganjurkan pameran seni awam dan sesi aktiviti untuk keluarga dan rakan-rakan. Lawatan kumpulan untuk kanak-kanak boleh dianjurkan dalam pelbagai topik, dari kehidupan tumbuhan taman tinggi ke sejarah kawasan tersebut.

Sorotan Laluan Tinggi

Robert Hammond, pengasas bersama dan pengarah eksekutif Friends of the High Line, memberi kita petua tentang apa yang membuat ‘taman di langit’ dan sekitarnya sekitarnya sangat istimewa:

“Bagi saya, West Village adalah peringatan masa depan industri perumahan dan perumahan New York. Apa yang paling saya sukai dengan High Line adalah momen-momen tersembunyinya, seperti di pinggir Tenth Ave di sekitar 17th St, kebanyakan orang duduk di atas perapian, tetapi jika anda berpaling dengan cara lain, anda dapat melihat Patung Liberty jauh di Pelabuhan. Peminat seni bina akan suka melihat ke bawah St 18, dan pada 30 adalah masa kegemaran saya – potongan besi di mana anda dapat melihat kereta di bawahnya.

“Untuk makan tengah hari berhampiran High Line, saya cadangkan Café & Diner Hector (44 Little W 12th St). Ia murah, tidak lazim dan tidak sama sekali tempat yang dilihat dan dilihat – cookies sangat bagus. Jika anda berada di kawasan itu, anda perlu melawat galeri di Chelsea – terdapat lebih daripada 300 – dan periksa Printed Matter dengan buku-buku buatannya. Semak Hôtel Americano di utara Chelsea, dan untuk petang di bandar, menuju ke Boom Boom Room di bahagian atas Standard Hotel – pergi lebih awal dan menempah ke hadapan. ”

Di mana untuk naik ke atas High Line

  • Gansevoort St & Washington St
  • West 14th St dekat 10th Ave (dengan akses lif)
  • West 16th St dekat 10th Ave (dengan akses lif)
  • West 18th St dekat 10th Ave
  • West 20th St dekat 10th Ave
  • West 23rd St dekat 10th Ave (dengan akses lif)
  • West 26th St dekat 10th Ave
  • West 28th St dekat 10th Ave
  • West 30th St near 10th Ave (dengan akses lif)
  • West 34th St dekat 12th Ave (dengan akses jalan)

Ketahui lebih lanjut, termasuk acara akan datang di sini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: