Perancang perjalanan Beijing

19

Beijing adalah bandar yang luar biasa. Istana-istana dan lorong-lorong kuno yang penuh dengan kehidupan bergaul dengan seni bina canggih dan pusat membeli-belah baru dan blok menara, sementara di luar Beijing adalah Tembok Besar yang megah.

Sebagai ibu negara setempat untuk menguasai abad ke-21, terdapat tenaga fizik yang unik ke Beijing bahawa beberapa bandar lain di seluruh dunia boleh dipadankan. Anda boleh menghabiskan berminggu-minggu di sini, tetapi lima hari sudah cukup untuk melihat pemandangan paling ikonik dan merasai kehidupan Beijing.

Bila hendak pergi

Musim panas Beijing adalah panas dan lembap, tetapi ia juga merupakan puncak musim bagi pelancong. Musim sejuk adalah beku tetapi jika anda boleh mengendalikan suhu sub-sifar dan angin berais anda akan mendapati pemandangan utama yang jauh kurang sesak. Musim bunga pendek dan musim luruh adalah ketika Beijing berada di tempat yang paling menyenangkan. Pastikan untuk mengelakkan bandar semasa cuti umum China utama, seperti Festival Spring dan minggu keemasan yang jatuh pada awal Mei dan Oktober, apabila pelancong domestik turun di ibu negara.

Mana nak pergi

Pemandangan

Teratas senarai adalah bekas istana kerajaan. Kota Terlarang adalah pusat Beijing, walaupun berdekatan dengan Tiananmen Square adalah pusatnya yang sejati. Bekas rumah kaisar China, anak-anak surga, ia memperoleh namanya kerana ia adalah had-had untuk manusia selama 500 tahun. Kini, sesiapa sahaja boleh mengembara ke sana, menatap khazanah luar biasa yang diperolehi lebih dari 5000 tahun sejarah China. Hampir menakjubkan adalah Istana Musim Panas, koleksi taman-taman yang luar biasa, kuil dan pavilion, di mana keluarga imperial berundur untuk melarikan diri dari musim panas di Beijing. Kemudian ada keajaiban geometrik yang merupakan Kuil Syurga, ekspresi muktamad pencarian Cina untuk kesempurnaan.

Muzium & galeri

Muzium Modal menawarkan pengenalan baik kepada Beijing dan kastam, cerita rakyat dan tradisi, dan Muzium Negara China yang baru diubahsuai dapat membimbing anda melalui sejarah Cina yang mencatat sejarah 5000 tahun. Peminat seni juga berkhidmat dengan baik di Beijing dan adegan kesenian kontemporari Cina yang terus-menerus terus menarik perhatian dari seluruh dunia. Terokai apa yang berlaku sekarang di Daerah Seni 798, di mana galeri (ditutup pada hari Isnin) bercampur dengan kafe, atau kawasan Caochangdi yang berdekatan.

hidup di jalanan

Jiwa Beijing sangat penting hutong, lorong-lorong purba yang melintas di tengah-tengah bandar. Dating kembali sejauh 800 tahun, yang hutong masih menjadi rumah kepada penduduk setempat dan mengembara mereka adalah cara terbaik untuk mengalami kehidupan jalanan Beijing dalam semua kemuliaannya yang mesra dan mesra.

Makanan

Dengan lebih daripada 60,000 restoran di Beijing, anda boleh mencuba semua masakan Cina di satu bandar. Jangan tinggalkan bandar tanpa cuba Bebaskan Peking! Terdapat juga restoran-restoran barat dan luar negara, termasuk pemilihan restoran-restoran mewah Eropah yang semakin meningkat. Banyak bar terpencil di Beijing tertumpu di daerah Sanlitun, tetapi terdapat banyak tempat bohemia, terutamanya di dalam dan di sekitar pinggul hutong daripada Nanluogu Xiang.

Sekitar Beijing

Tidak ada lawatan ke Beijing yang lengkap tanpa lawatan ke Tembok Besar. Peregangan di Mutianyu, beberapa jam di luar bandar, mempunyai pengawasan yang baik, menara pengawasan dan benteng yang curam, dari mana anda boleh melihat vista klasik Wall snaking di atas bukit-bukit berhampiran.

Berjalan sekitar

Jalan-jalan Beijing semakin macet, membuat pengalaman tegang. Tetapi teksi adalah banyak di luar waktu puncak dan sistem kereta bawah tanah yang semakin berkembang akan menipu anda di sekitar bandar untuk apa-apa. Pilihan yang baik adalah untuk menyewa basikal untuk sehari untuk meneroka hutong kawasan-kawasan.

Kos & wang

Beijing bukan lagi destinasi murah sekali. Jika anda ingin menginap di hotel mewah, minum koktel dan makan di restoran kelas atas, anda melihat 2000 Yuan sehari, atau lebih. Tetapi tidur di hotel bertaraf 3 bintang dan makan di restoran tempatan dan anda boleh mendapatkan pada 500-700 Yuan sehari. Pengembara bajet yang sebenar yang menginap di asrama dan makan makanan jalanan boleh hidup di sekitar 250 Yuan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: