Hip Hong Kong: galeri seni baru dan restoran bergaya

20

Hong Kong: tempat yang pecah di jahitan dalam hampir semua frasa. Seperti mana-mana bandar yang dikenakan secara politik, terdapat satu aliran kreativiti yang menyediakan outlet untuk keganasan pemberontakan Hong Kong, yang diterjemahkan ke dalam cengkaman pengalaman makanan yang menarik, idea reka bentuk dan usaha seni.

Inilah panduan kami untuk mengetengahkan apa yang hip di Hong Kong dan mendedahkan jantung tempatan metropolis Asia di sepanjang jalan.

Galeri seni baru

Hong Kong bukanlah yang pertama dalam panduan pencinta seni kontemporari ke bandar-bandar dunia, tetapi Hong Kong berada pada masa yang menarik dalam sejarah mereka. Beberapa dekad berikutan penyerahan kuasa dari British ke pemerintahan China telah menyebabkan Hong Kong mempersoalkan identiti dan mencari akarnya, dan kekurangan ini telah muncul dalam adegan seni yang unik, yang kini memuncak di Art Basel tahunan Hong Kong (hongkong.artbasel). com), yang mempamerkan banyak karya dari artis dan galeri Asia dan Hong Kong setiap bulan Mac.

Seni cenderung untuk mencari ruang yang tidak sempurna untuk berkembang maju, dan kenaikan harga sewa dan kekurangan ruang tempat telah menyebabkan banyak pemilik galeri Hong Kong ke gudang-gudang bertingkat tinggi yang terbengkalai atau terburu-buru di Aberdeen, kampung nelayan yang tenang yang mengubah dirinya di sebelah selatan Pulau Hong Kong.

Lori membawa beras dan sayuran kini bersaing dengan trak seni yang menyampaikan ukiran besar ke dan dari beberapa gudang bertingkat tinggi di sini. Bengkel Spring (springworkshop.org) adalah salah satu tempat, galeri pameran tempatan yang berputar di samping ruang kediaman yang anggun dan panas di mana seniman boleh hidup, bekerja dan makan. Terdapat juga teres luaran di mana mereka menjadi tayangan filem dan konsert filem awam.

Dalam peningkatan seterusnya, Galeri EXIT (galleryexit.com) menghasilkan pameran canggih oleh artis-artis tempatan dan beberapa dari sekitar Asia, banyak bercakap kepada realiti kehidupan kontemporari di Hong Kong dan bagaimana sejarah pelbagai bandar telah memaklumkan trend budaya semasa.

Kembali ke Pusat, PMQ adalah pusat reka bentuk baru di Hollywood Rd yang melakukan sebahagiannya untuk menghidupkan semula bahagian bersejarah Hong Kong ini. Berasaskan di Polis Diraja Kediaman lama (oleh itu namanya), beberapa tingkat bekas pangsapuri telah diubah menjadi ruang galeri di mana seniman dan pereka boleh bekerja, berhubung dengan orang awam dan menjual barangan mereka.

Restoran dan bar hip

‘Kematian makanan halus’ akhirnya tiba di Hong Kong, sebuah kota yang hingga saat ini telah dipenuhi dengan restoran mewah yang hanya anggaran korporat yang mampu. Masih terdapat banyak makanan rak atas yang terdapat di Hong Kong, tetapi mereka yang tidak mempunyai akaun perbelanjaan akan terkejut dengan kedatangan restoran-restoran kecil, khusus. Biasanya dijalankan oleh individu, koki yang datang dan akan datang, tempat-tempat panas ini melayani satu atau dua perkara dengan sangat baik. Baru mengambil kegemaran lama muncul di mana-mana, seperti fusi yang menarik di timur dan barat.

Memimpin caj tradisi-bucking adalah Little Bao, ruang kecil segi empat dengan tempat duduk bar di sepanjang dapur terbuka. Ia terletak, tepat, di seberang pusat reka bentuk PMQ. Bao, sejenis sandwic gaya Asia yang dihidangkan dengan mengukus roti kukus, adalah susunan hari di sini. Tetapi chef renegade May Chow bermain dengan bercampur-campur dengan latar belakang Amerika dan Hong Kong untuk menjadikan apa yang dia panggil ‘burger Asia’. Menu ini sangat kecil dan berputar di sekeliling bao perut babi tandatangan (mesti), dengan beberapa hidangan sampingan yang akan mengejutkan (mac dan keju yang dibuat daripada kek beras bukan pasta), dan ais teh hijau yang membuat hidup anda burger pencuci mulut krim.

Anak baru di blok, Ho Lee Fook (holeefook.com.hk), yang nama namanya bermaksud ‘nasib baik untuk mulut anda’ di Kantonis, membuat gelombang di adegan Hong Kong dengan menu avant-garde dan koktail besar-besaran yang dimasak oleh chef muda dan peminat makanan Jowett Yu dari Taiwan.

Dengan sewa yang sering dialami di ruang angkasa Hong Kong, banyak tukang masak beralih ke ruang peribadi masing-masing dan mencipta dapur persendirian sehingga maksimum satu atau dua kumpulan pengunjung boleh menghadiri setiap petang. Salah satu dapur peribadi yang paling atmosfer di Hong Kong ialah Margaret Xu. Seorang koki mengajar sendiri, Margaret terkenal dengan penggunaan teknik memasak Hong Kong yang bersejarah dan baru-baru ini membuka dapur baru di rumahnya, Ying Yang Coastal (yinyang.hk). Margaret mencipta ‘menu fantasi’ berdasarkan apa yang dia boleh mendapatkan hari itu di pasar tempatan, ikan apa yang ditangkapnya sendiri dan herba dan sayuran yang ditanamnya di taman depan. Anda perlu mendapatkan sekumpulan lapan bersama untuk menempah meja peribadi tunggal.

Adegan kehidupan malam Hong Kong secara perlahan berkembang dari barat dari bongkok malam ‘Lan Kwai Fong – jantung tradisional Hong Kong minum – ke kawasan kejiranan yang bersejarah di mana ruang yang tidak biasa diubah menjadi bar-bar baru dan lounge. Satu ruangan itu ialah Ping Pong Gintonería (pingpong129.com) di daerah Sai Ying Pun yang tenang. Dibina daripada gimnasium ping pong bekas, ini adalah bar tersembunyi yang mengkhusus dalam gin – yang paling menyegarkan di iklim panas dan lembap di Hong Kong. Bar itu sendiri tidak mempunyai tanda bahasa Inggeris; cari watak-watak Cina untuk ‘ping pong’ (乒乓球) yang dipaparkan di atas pintu merah di Second St, dan turun ke lounge terbuka yang menyenangkan dipulihkan, lengkap dengan tanda neon kelab bekas ping pong yang digantung di atas bar.

Atau, memilih untuk mendapatkan lawatan orang ramai di atas dari Little Adventures di Hong Kong (littleadventuresinhk.com), sekumpulan penduduk tempatan yang menyusun tur persendirian di sudut rahsia Hong Kong, termasuk lawatan malam malam tanpa nafkah dengan bandar sosialit Johannes Pong.

Megan Eaves adalah Editor Destinasi Destinasi Utara Asia Lonely Planet. Sekiranya kalah, dia boleh dijumpai dengan menenangkan sup wonton di salah satu dong dai pai Hong Kong. Anda boleh mengikutinya di Twitter @megoizzy.

Megan mengembara ke Hong Kong dengan sokongan daripada Lembaga Pelancongan Hong Kong (www.discoverhongkong.com). Penyumbang Lonely Planet tidak menerima hadiah percuma dalam pertukaran untuk liputan positif.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: