24

- Advertisement -

Selama berabad-abad, atau bahkan ribuan tahun, beberapa laman web yang paling mengejutkan zaman kuno dilupakan atau tersembunyi dari dunia, dikebumikan di bawah hutan, padang pasir, atau ladang petani di seluruh dunia. Khabar angin bandar yang hilang atau penemuan peluang oleh orang yang pergi ke kehidupan seharian mereka telah membawa kepada penemuan yang tidak dapat dibayangkan yang hari ini terbuka untuk melihat dunia. Beberapa laman web yang hebat telah berada di sekitar dan menarik pelancong selama beratus-ratus tahun dan begitu menarik sekarang kerana mereka telah berumur yang lalu. Ia mungkin satu klise untuk mengatakan bahawa tidak pernah ada masa yang lebih baik untuk meneroka tapak-tapak terhebat di planet ini, tetapi ia juga benar.

1 Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru

Dibina di atas bukit, gunung berapi yang tinggi di atas Sungai Urubamba, Machu Picchu terletak di salah satu lokasi yang paling menakjubkan di mana-mana tapak arkeologi di dunia. Bandar Inca purba ini menjarakkan dinding curam di setiap sisi gunung, dengan langkah-langkah bertingkat yang menghilang ke tebing tebing ke dalam lembah di bawah. Runtuhan yang luar biasa ini telah dipulihkan dan dipelihara dengan baik, memberikan pengunjung petunjuk yang jelas tentang apa yang kelihatan seperti bandar ketika ia diduduki pada abad ke-15 dan ke-16.

Ramai orang datang ke Peru untuk tujuan tunggal melawat Machu Picchu, dan perjalanan ke runtuhan boleh menjadi pengembaraan dan sendiri, bergantung pada bagaimana pelancong memilih untuk sampai ke laman web ini. Jiwa yang mengujakan dapat memilih untuk berjalan kaki, perjalanan berbilang hari dan berkhemah di sepanjang tempat yang terkenal Inca Trail untuk sampai ke tapak, atau memilih pilihan yang lebih mudah untuk mengakses reruntuhan dengan bas dari bandar kecil Aguas Calientes di dasar bukit, yang mana kebanyakan pengunjung dapat dengan kereta api dari Cusco atau Sacred Valley.

Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Machu Picchu

2 Piramid, Mesir

Piramid, Mesir

Salah satu laman web yang paling ikonik di dunia, Piramid Giza, di luar Kairo, adalah pemandangan yang nyata dari lanskap padang pasir. Pengawal berdiri berdekatan, dan hampir seperti yang mengesankan, adalah Sphinx, menatap kosong di atas tanah. Piramid dibina sebagai makam bagi Firaun, yang terbesar dibina antara 2560 dan 2540 SM. Untuk meletakkan usia mereka dalam perspektif, mereka sudah lebih daripada 2,600 tahun ketika Colosseum di Rome sedang dibina. Hari ini, monumen-monumen gergasi ini adalah satu-satunya ahli Tujuh Keajaiban Dunia Kuno yang masih hidup.

Penginapan: Tempat tinggal di Kaherah

  • Baca Lagi:
  • Piramid Giza: Tarikan, Tips & Lawatan

3 Bagan, Myanmar

Bagan, Myanmar

Beribu-ribu kuil purba dan stupa menghulurkan tanpa henti melintasi landskap di Bagan, di mana bayang-bayang candi kuil melawan langit pada waktu pagi atau lewat hari adalah pemandangan ajaib. Kawasan ini terkenal dengan kepekatan terbesar kuil-kuil Buddha di dunia, yang kebanyakannya dibina pada tahun 1000-an dan 1100-an, ketika ia adalah ibukota Kerajaan Pagan. Sebahagian daripada ini telah dipulihkan, dan yang lain lebih sedikit daripada runtuhan. Mereka juga mempunyai saiz dan tahap kecanggihan, mencipta gabungan struktur yang menarik yang membuat pengunjung ingin terus meneroka tapak tersebut. Pengunjung boleh melayari kawasan ini dengan basikal lama yang reyot, menyewa kuda dan kereta, mengambil balon udara panas di atas tapak, atau hanya menyewa teksi. Setiap kaedah ini mempunyai rayuan sendiri.

Penginapan: Tempat tinggal di Bagan

4 Angkor Wat, Kemboja

Angkor Wat, Kemboja

Di dalam persekitaran hutan yang unik, tidak jauh dari bandar Siem Reap, Angkor Wat dikenali sebagai monumen agama terbesar di dunia, tetapi lebih daripada saiz yang menjadikan kompleks ini begitu menarik. Laman ini dibina oleh Khmers pada abad ke-12, dan seni bina tidak kurang daripada menakjubkan. Laman ini mempunyai campuran yang menarik dari kuil-kuil yang digali dan tidak digali dalam pelbagai bentuk, saiz, dan keadaan kerosakan, dengan beberapa bangunan yang mengambil rupa mistik apabila mereka ditelan oleh pokok dan akar. Wajah batu yang besar diukir mengintip ke semua arah. Pelepasan bas yang meluas dan rumit sejajar dengan dinding dan pintu. Jalan runtuh dan tangga batu curam meminta penjelajahan. Sebelum kejatuhannya pada abad ke-15, Angkor Wat merupakan bandar terbesar di dunia. Kompleksnya sangat besar, dan pelawat mungkin ingin menghabiskan beberapa hari mengambil di laman web ini.

Penginapan: Tempat penginapan berhampiran Angkor Wat

5 Tembok Besar China

Tembok Besar China

Peregangan hampir 6,000 kilometer sebagai ular melalui hutan dan gunung, Tembok Besar China adalah salah satu laman senarai baldi yang tidak dapat dinafikan yang telah lama mengilhamkan pengembaraan hebat. Dinding besar-besaran ini, menghubungkan benteng-benteng dan menara-menara, dibina selama berabad-abad, dengan bahagian-bahagian tertua yang bermula pada abad ke-7 SM. Hari ini, pelawat boleh memilih untuk hanya melawat dinding pada perjalanan sehari dari tempat-tempat seperti Beijing, atau menangani keseluruhan bahagian-bahagiannya dalam perjalanan berbilang hari. Sesetengah bahagian dinding telah dipulihkan, manakala bahagian lain sangat diperlukan untuk pembaikan.

Penginapan: Tempat tinggal di Beijing

6 Roman Colosseum, Itali

Roman Colosseum, Itali

Salah satu struktur yang paling dikenali di dunia, Colosseum Rom adalah bangunan terbesar yang tersisa dari zaman Rom. Kehadirannya di pusat bandar Rome moden adalah bukti sejarah kota yang luar biasa dan pencapaian Empayar Rom. Pengunjung bermunculan dari perhentian kereta bawah tanah terdekat atau menghidupkan sudut dan melihatnya untuk kali pertama tidak dapat membantu tetapi terkejut dengan kehadirannya yang besar. Pembinaan bermula pada struktur pada 72 AD dan hari ini, ia masih merupakan salah satu tarikan pelancong terbesar di dunia.

Penginapan: Tempat tinggal di Rom

  • Baca Lagi:
  • Mengunjungi Colosseum: Highlights, Tips & Lawatan

7 Acropolis, Greece

Acropolis, Greece

Menara di atas bandar Athens dari hujung puncak bukit, Acropolis berdiri sebagai monumen bangga untuk Yunani Kuno. Dating dari antara abad ke-5 dan ke-4 SM dan menguasai tapak ini, Parthenon adalah struktur terbesar dan paling dikenali dari masa ini dan melambangkan sejarah luas negara ini. Hanya beberapa langkah dari Athens moden, Acropolis adalah pemandangan yang kuat, berkilauan di bawah matahari Mediterania pada siang hari dan dinyalakan untuk kesan dramatik pada waktu malam. Untuk pelawat pertama kali ke bandar, ia adalah pemandangan yang mengagumkan dan menetapkan pentas untuk pelancong yang dibawa ke bahagian lain di Greece.

Penginapan: Tempat tinggal di Athens

  • Baca Lagi:
  • Mengunjungi Acropolis di Athens: Panduan Penting

8 Stonehenge, England

Stonehenge, England

Monumen prasejarah yang luar biasa ini merupakan salah satu tarikan yang paling banyak dikunjungi di United Kingdom dan sememangnya salah satu laman web yang paling unik, menarik sejumlah besar pelawat setiap tahun. Tugu itu diduga telah didirikan antara 3000-1500 SM, tetapi tidak ada rekod asal-usul atau tujuannya, yang membawa kepada segala macam spekulasi dan mitos, beberapa di antaranya mencadangkan kepentingan agama atau astronomi. Akibatnya, gelang Zaman Gangsa yang berdiri batu memegang daya tarikan yang hampir mistik, terutamanya di sekitar solstis musim panas dan musim sejuk, apabila cahaya dari matahari terbit dan matahari terbenam sejajar dengan batu-batu. Terletak berhampiran dengan bandar Salisbury, Stonehenge boleh dikunjungi dengan mudah dalam perjalanan sehari dari London.

Penginapan: Tempat tinggal di London

Peta Stonehenge

9 Borobudur, Indonesia

Borobudur, Indonesia

Borobudur adalah salah satu tempat yang paling penting di dunia Buddha dan merupakan salah satu mercu tanda yang paling terkenal di Indonesia. Terletak di persekitaran tropika yang subur, dengan gunung dan gunung berapi yang semakin meningkat, laman web ini kelihatan hebat dan tenang. Terletak di pulau Jawa, berhampiran Yogyakarta, kompleks kuil yang besar ini dibina pada tahun 700-an, tetapi dua hingga tiga ratus tahun kemudian, tapak itu ditinggalkan, mungkin disebabkan oleh letusan gunung berapi di kawasan itu, dan menjadi agak tidak terganggu selama berabad-abad. Laman ini ditemui pada tahun 1800-an oleh British dan kemudian dipulihkan. Hari ini, ia adalah salah satu tarikan pelancong yang paling penting di Indonesia.

Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Borobudur

10 Mesa Verde, Amerika Syarikat

Mesa Verde, Amerika Syarikat

Mesa Verde adalah rumah kepada salah satu tapak arkeologi yang paling visual di Amerika Syarikat dan beberapa reruntuhan India yang paling banyak dipelihara di Amerika Utara. Tapak-tapak yang paling mengagumkan adalah tempat tinggal tebing yang terletak di dalam dinding ngarai, tetapi seluruh kawasan, termasuk dataran yang dilindungi hutan, mengandungi pelbagai runtuhan yang luas. The Puebloans Ancestral mendiami kawasan ini sekarang di Colorado selama beratus-ratus tahun, yang tinggal di atas dataran tinggi antara abad ke-6 dan ke-12 dan kemudian di kediaman tebing hingga akhir abad ke-13. Pelawat mengendarai jalan yang panjang dan perlahan ke puncak mesa, di mana mereka boleh melayari tapak di dataran tinggi dengan kereta untuk melihat rumah-rumah pit dan runtuhan lain, dan menikmati pemandangan yang menakjubkan di kediaman di dinding ngarai. Orang-orang yang menghadapi cabaran fizikal yang sedikit boleh mengambil lawatan berpandu melalui beberapa kawasan tebing, memanjat tangga dan meneroka tapak dengan terperinci.

Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Mesa Verde

  • Baca Lagi:
  • Meneroka Tarikan Utama Taman Negara Mesa Verde

11 Terracotta Army, China

Terracotta Army, China

Pengawal berdiri di atas kaisar pertama China, Qin Shi Huang, Tentera Terracotta tidak seperti tapak arkeologi lain di dunia. Beribu-ribu beribu-ribu pahlawan bersaiz hidup, masing-masing dengan wajah yang unik, berdiri di barisan, di mana mereka telah berdiri sejak mereka dikuburkan di sini pada abad ke-3 SM. Adalah dianggarkan bahawa kira-kira 700,000 pekerja terlibat dalam penciptaan tapak tersebut, yang dianggapkan mempunyai kira-kira 8,000 pahlawan tanah liat. Laman ini masih belum ditemui untuk milenium sehingga seorang petani menggali sumur pada tahun 1970-an dan mendedahkan harta itu. Sesetengah laman web ini sengaja tidak digali, tetapi pengunjung akan lebih terkesan oleh tentera besar yang berdiri di hadapan mereka.

Penginapan: Tempat tinggal di Xi’an

12 Petra, Jordan

Petra, Jordan

Sebuah jurang batu yang sempit, membolehkan pintu masuk ke kota kuno Petra, sebuah kota batu dengan tempat tinggal yang ditebang ke dalam dinding batu pasir. Ibukota kuno dari Nabataeans ini mempunyai akar yang mengejar kembali seawal abad ke-4 atau abad ke-5 SM. Ditemui oleh Barat pada awal tahun 1800-an, ia telah dirujuk sebagai “kota mawar” untuk warna batu itu, dan untuk alasan yang jelas, “bandar yang diukir.” Terletak di kawasan pergunungan dengan akses terhad, ia memegang kedudukan strategik pada laluan perdagangan penting di rantau ini. Hari ini, Petra adalah tarikan pelancong yang paling penting di Jordan.

Penginapan: Tempat penginapan berhampiran Petra

13 Mayan Ruins dari Tikal, Guatemala

Mayan Ruins dari Tikal, Guatemala

Tikal bandaraya Maya Tikal adalah salah satu tapak arkeologi terbesar di Amerika Tengah. Terletak di utara Guatemala dan dikelilingi oleh hutan, tapak ini terdiri lebih daripada 3,000 struktur dari sebuah bandar yang wujud antara 600 SM dan AD 900. Piramid kuno, kuil, plaza, dan asas-asas semua jenis bangunan mendedahkan masyarakat yang kompleks yang menempatkan puluhan ribuan orang. Laman ini ditemui semula pada pertengahan tahun 1800-an dan dibuka kepada orang ramai pada tahun 1950-an. Sesetengah tapak telah dipulihkan, tetapi kerja berterusan, dengan beberapa kawasan belum dipetakan atau digali sama sekali.Runtuhan itu berada di Taman Negara Tikal, sebuah rizab biosfera yang melindungi hutan dan hidupan liar di kawasan itu.

Penginapan: Tempat penginapan berhampiran Tikal

14 Lascaux dan Lascaux II, Perancis

Gua Lascaux di rantau Dordogne Perancis mengandungi lukisan gua yang luar biasa, yang dianggap sebagai yang terbaik di dunia dari zaman Paleolitik. Lukisan-lukisan terperinci ini dari lebih 17,000 tahun yang lalu terutamanya menggambarkan haiwan yang dipercayai tinggal di sini pada masa itu. Lukisan-lukisan itu ditemui pada tahun 1940 tetapi kemudiannya dicipta semula di laman bersebelahan yang dikenali sebagai Lascaux II, 200 meter jauhnya, untuk melindungi tapak asal dari kerosakan. Penjagaan yang menyakitkan telah diambil dalam pembinaan Lascaux II untuk mencipta semula butiran semula gua asal dan lukisan yang tepat dan tepat.

Penginapan: Tempat tinggal di Montignac

15 Chichen Itza, Mexico

Chichen Itza, Mexico

Di dalam kawasan hutan yang rata di Semenanjung Yucatan Mexico, dalam jarak perjalanan mudah di Cancun dan Mayan Riviera, adalah kota Mayan kuno Chichen Itza. Bandar besar Maya ini merupakan pusat penting dari abad ke-7 hingga abad ke-13 dan, untuk sementara waktu, modal serantau. Hari ini, ia adalah salah satu daripada laman web Maya yang paling baik dipulihkan di Mexico, yang memberikan gambaran yang mengagumkan ke dalam budaya ini. Ia juga salah satu tarikan pelancong terbesar di Mexico. Piramid besar adalah simbol Chichen Itza yang paling dikenali, tetapi tapaknya sangat besar, dengan pelbagai jenis runtuhan untuk diterokai.

Penginapan: Tempat penginapan berhampiran Chichen Itza

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: