Top 10 Stesen Bukit Di India Untuk Mengalahkan Haba Ini Mei!

0

56

- Advertisement -

Pukul panas musim panas apabila anda merancang perjalanan ke tempat yang terkenal ini stesen bukit di India pada bulan Mei. Terdapat banyak destinasi yang akan menjadi percutian musim panas anda yang sempurna, jauh dari matahari yang terik. Ambil pilihan dan bersiap sedia untuk bercuti yang sangat diperlukan!

Barog, Himachal Pradesh

Di rumah ke salah satu stesen keretapi yang paling indah di India, Barog menyambut anda dengan luas hutan pain dan deodar. Sekiranya anda mahu berehat panjang, maka ini destinasi anda. Anda boleh menempah diri anda di rumah tamu kereta api berhampiran stesen dan nikmati pemandangan kereta api main yang lewat dari bilik anda.

Bila hendak pergi: Sepanjang tahun, namun bulan musim panas dan musim monsun adalah yang terbaik dengan kehijauan di sekeliling.
Kesambungan: Tempah tiket di kereta Kalka Shimla Toy untuk Barog kerana ia adalah pilihan yang paling mudah.
Pilihan Penginapan: Beberapa pilihan penginapan yang bagus di Barog termasuk The Pinewood dan Barog Heights.

Coorg, Karnataka

Bukit bukit dan ladang kopi hijau di Coorg adalah tempat percutian terbaik untuk melarikan diri dari musim panas di bandar. Terletak kira-kira 220 km dari Bengaluru, yang satu ini kelihatan seperti poskad gambar, terus dari buku lukisan anda dengan keindahan indah di sekitar.

Kekal perladangan adalah USP negara Coorg. Di sini anda memahami apa yang dimaksudkan dengan “hidup dekat dengan tanah”. Jika hati anda berada dalam perjalanan yang mesra alam, inilah tempat untuk anda!

Bila hendak pergi: Oktober hingga bulan Mei adalah yang terbaik.
Kesambungan: Sekitar 220 km dari Bengaluru, anda boleh sampai ke sini dengan mengambil bas negeri atau teksi peribadi anda.
Tetap Pilihan: Walaupun tidak ada kekurangan hotel di Coorg, dianjurkan untuk menginap di penginapan perkebunan untuk pengalaman Coorg yang benar. Beberapa pilihan yang dicatatkan ialah The Retreat Rainforest, Estet Palace, Chillipilli Homestay dan Alath-Cad Estate.

Ladakh, Jammu dan Kashmir

Bagi pelancong, pengalaman mendahului saluran utara India ini adalah dalam landskapnya – sebahagian besarnya murni, cantik, membingungkan, terisolasi. Gunung melintasi Himalaya Besar pada ketinggian yang mengasyikkan, seperti Tanglang La (16,400 kaki) di laluan Manali-Leh, mengarah ke rantau ini.

Bila hendak pergi: Mei hingga Oktober
Kesambungan: Lapangan terbang Leh (6 km / 20 minit) dihubungkan ke Delhi dan Jammu sepanjang tahun dan ke Chandigarh dan Srinagar secara bermusim. Teksi untuk bandar akan dikenakan bayaran sekitar INR 150-175.
Tetap Pilihan: Leh mempunyai banyak tempat tinggal; hotel-hotel, rumah-rumah tetamu dan rumah-rumah tinggal di seluruh Ladakh. Kebanyakan hotel Leh menguruskan permit anda untuk pergi ke kawasan yang terhad, memperbaiki teksi, kenderaan dan membantu dengan gatal-gatal yang menggembirakan perjalanan anda.

Gulmarg, Jammu dan Kashmir

Dilaporkan ditemui oleh penguasa Kashmiri Yusuf Shah Chak pada 15 CE, Gulmarg telah menjadi tempat perang yang paling disukai sejak zaman Raj. Terdapat banyak untuk menjelajah dan pengalaman di perjalanan Gulmarg anda-mengambil kereta kabel Gondola, mencuba tangan anda di golf atau pergi ke laluan trek yang mencabar untuk menyerap pemandangan terbaik di Himalaya.

Ia adalah salah satu tempat yang perlu dimasukkan walaupun anda merancang perjalanan Jammu dan Kashmir 3 hari!

Bila hendak pergi: Mei hingga Oktober adalah bulan terbaik dan anda juga dapat melihat salji pada musim panas jika anda bernasib baik.
Kesambungan: Lapangan terbang terdekat: Srinagar (51 km / 2 jam). Teksi untuk kos Gulmarg INR 1,500. Kereta api terdekat: Jammu (344 km / 8 jam). Sumo yang Dikongsi akan menelan kos INR 450-500 setiap kepala ke Gulmarg.
Tetap Pilihan: Yang terbaru ialah The Khyber dan terdapat beberapa pilihan yang baik termasuk Hotel Highlands Park, Pine Palace dan terdapat juga banyak kotej swasta. Terdapat rumah tamu Pelancong Jammu dan Kashmir yang mewah, betul-betul di kawasan padang golf.

Munnar, Kerala

Munnar berada di lembah yang dipenuhi oleh bukit. Banyak tarikannya boleh didapati di pinggirannya, dalam jarak 30 km dari bandar. Lawati ladang teh hijau yang subur, mengagumi gereja-gereja yang megah atau hanya mengambil masa lapang, semata-mata dengan hanya fikiran anda untuk syarikat. Apa sahaja yang anda lakukan, pastikan bahawa tidak akan ada momen yang membosankan semasa anda berada di Munnar!

Bila hendak pergi: Ia adalah destinasi sepanjang tahun dan hujan menambah daya tarikan baru ke landskap.
Kesambungan: Lapangan Terbang Antarabangsa Cochin adalah lapangan terbang terdekat dan Ernakulam adalah kereta api terdekat. Terdapat penerbangan tetap dari Delhi ke Cochin, menempah tiket jauh lebih awal untuk pengalaman perjalanan tanpa kerumitan. Bas Berdiri Munnar dihidangkan oleh pelbagai KSRTC dan bas persendirian dari Kerala dan Tamil Nadu, menghubungkannya ke Thiruvananthapuram, Alappuzha, Kochi, Madurai, Coimbatore dan banyak lagi.
Tetap Pilihan: Di negara teh ini, bertengger di sudut pandang, anda akan mendapati banglo perkebunan. KDHP menawarkan 4 banglo di sekitar bandar di bawah nama The Tea Sanctuary.

Imphal, Manipur

Menduduki lembah berbentuk piring, ibukota Manipur Imphal dikelilingi oleh bukit-bukit dan merupakan hub untuk menerokai negeri ini, yang mempunyai kawasan hutan dan tasik air tawar terbesar di Timur Laut. Beberapa tarikan utama di sini termasuk Kuil Sri Govindaji, Kubu Kangla, Langthabal, dan Tasik Loktak terapung. Rancang perjalanan ke Imphal untuk pengalaman bercuti yang luar biasa!

Bila hendak pergi: Pada bila-bila masa sepanjang tahun; hujan dari bulan Jun-Oktober.
Kesambungan: Lapangan terbang terdekat: Lapangan Terbang Tulihal (7 km / 30 minit) mempunyai sambungan ke Delhi, Mumbai, Kolkata dan Guwahati. Teksi ke bandar INR 500.
Tetap Pilihan: Pilihan anda untuk penginapan yang sesuai di Imphal termasuk Hotel Nirmala di MG Avenue, Hotel Anand Continental di Thangal Bazaar, Hotel White Palace juga di MG Avenue dan The Classic Hotel.

Binsar, Uttarakhand

Di rumah ke Sanctuary Binsar Wildlife yang terkenal, Binsar yang kecil dan cantik adalah salah satu dari banyak permata di Uttarakhand. Daya tarikan utama di sini ialah tempat perlindungan itu sendiri, namun banyak orang datang ke sini untuk hanya duduk dan bersantai, sambil menikmati pemandangan Himalaya yang tidak dapat ditandingi.

Selain dari Sanctuary Wildlife Binsar, anda boleh melawat Kuil Bineshwar yang tenang, kuil 16 CE Shiva dari mana Binsar mengambil namanya. Terdapat banyak laluan trekking juga dan lawatan standard di Binsar adalah pendakian 1 km lembut ke Jhandi Dhar, bukit utama Binsar. The machan di tempat ini memberikan pandangan 360 ° ke tempat perlindungan, dan julat salji. Pandangan pergunungan Gunung Himalaya yang berlapis salji perennially adalah seri besar di Binsar.

Bila hendak pergi: Feb hingga Jun
Kesambungan: Kereta api terdekat adalah Kathgodam (126 km / 5 jam) dan anda boleh menempah teksi dari sini. Delhi adalah lapangan terbang yang terdekat.
Tetap Pilihan: Rumah Rehat Pelancong Nanda Devi KMVN menduduki lokasi utama dari segi pandangan dan sebagai titik nod untuk banyak jalan-jalan; ia juga menjadi hangout untuk panduan. Mountain Resort Khali Estate terletak di kawasan seluas 22 hektar dari salah satu estet tertua di Binsar, adalah sebuah hartanah yang indah dengan kotej batu dan pemandangan salji.

Mirik, Bengal Barat

Mirik yang indah adalah 50 kilometer yang mudah dari kedua-dua Siliguri dan Darjeeling tetapi agak kurang sesak. Di sinilah anda mahu pergi untuk berundur malas anda, percutian anda yang perlahan. Ia menawarkan keindahan ladang teh serta kemegahan gunung, terutama Grande Dame Khangchendzonga, sebagai latar belakang yang indah. Mirik adalah negara ladang teh dan oren yang indah dan sunrises yang mewah dan matahari terbenam. Salah satu hadiah terbesar Mirik mungkin menjadi transformasi yang mengasyikkan dari pelancong ke trekker. Sekiranya anda memikirkan trekking sebagai aktiviti pengembaraan yang menarik tetapi sangat menakutkan, datang ke Mirik. Kedua-dua trek mudah yang pendek ialah Rang Bhang dan Manju. Pilih pakej pelancongan percutian Bengal Barat untuk mengelakkan sebarang kesulitan perjalanan.

Bila hendak pergi: Bulan terbaik adalah antara Oktober hingga Jun.
Kesambungan: Lapangan terbang terdekat adalah Bagdogra (46 km / 2 jam), yang dihubungkan ke Kolkata, Delhi dan Guwahati. Jalpaiguri adalah kereta api terdekat dan anda boleh menempah teksi dari sini.
Tetap Pilihan: Mirik menawarkan beberapa hotel yang bagus. Mirik Tourist Lodge Majlis Darjeeling Gorkha Hill mempunyai pemandangan yang menakjubkan. Jagjeet Hotel, Hotel Ratnagiri dan Hotel Viraaj adalah beberapa pilihan yang baik.

Tawang, Arunachal Pradesh

Ambil jalan yang kurang mengembara kali ini dan menuju ke Tawang untuk pengalaman yang nyata. Setengah keseronokan melawat Tawang berada di sana kerana ia melibatkan memandu lebih 200 km dari negara Himalaya, menenun melalui selimut kaleidoskopik dari variasi yang indah dan budaya.

Jangan terlepas Biara Tawang yang indah semasa anda berada di sini kerana struktur 17 CE masih tinggi dengan keanggunannya.

Bila hendak pergi: Masa terbaik untuk melawat Tawang adalah antara September dan Jun.
Kesambungan: Lapangan terbang terdekat adalah Tezpur (360 km / 10 jam), disambungkan ke Kolkata dan Dimapur. Caj teksi dikenakan INR 3,500 sehari; kereta api terdekat adalah Guwahati.
Tetap Pilihan: Beberapa pilihan penginapan yang bagus di sini ialah Hotel Siddharth, Hotel Buddha dan Hotel Nefa.

Coonoor, Tamil Nadu

Coonoor adalah negara teh asli – anda dapati teh dijual di seluruh tempat, pejabat Lembaga Lelongan Teh di sebelah gereja lama dan ladang teh tentu saja hampir di mana-mana sahaja anda pergi. Termasuk tempat seperti Sim’s Park, Law Falls, Hidung Dolphin, bangunan vintaj dan kilang teh dalam jadual perjalanan anda. Berjalan boleh menjadi intipati percutian di Coonoor. Cuaca hampir indah dan terdapat banyak jalan bukit yang ramai untuk dipilih.

Stesen bukit yang indah mempunyai Keretapi Gunung Nilgiri, salah satu keretapi gunung yang paling popular di India. Ia bukan sekadar perjalanan kereta api, ia merupakan versi perjalanan perlumbaan yang perlahan dari perjalanan kereta api ke atas bukit-bukit, latar belakang filem yang rapi dan melepasi jambatan.

Bila hendak pergi: Musim terbaik adalah bulan Mac hingga Jun, namun ia sangat baik semasa hujan lebat dengan gunung-gunung berkabus.
Kesambungan: Coimbatore adalah kereta api terdekat dan lapangan terbang dan caj teksi mungkin berbeza antara INR 1,200 hingga INR 1,500.
Tetap Pilihan: Wallwood Garden Neemrana, Taj’s The Gateway Hotel, Hotel Velan dan Hotel Blue Hills.

Tempah tiket anda, bungkus beg anda dan tuju ke sesiapa sahaja stesen bukit di India pada bulan Mei untuk masa percutian yang sempurna! Selamat perjalanan!

Mengenai Pengarang:

Jigyasha suka membaca dan melancong!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: