Kepulauan Comoros: pesona tropika di luar jalan yang dipukul

0

34

- Advertisement -

Berikut adalah cabaran untuk anda: bolehkah anda meletakkan Kepulauan Comoros pada peta?

Dinamakan selepas perkataan Arab untuk ‘bulan’, Qamar, kepulauan ini yang bernama puitis tetapi kurang dikenali terletak di antara Madagascar dan Mozambique.

Ia merupakan jawatan perdagangan penting bagi pedagang Arab, Parsi, Afrika dan Eropah dari abad ke-15 dan seterusnya. Ditambah oleh Perancis sepanjang abad ke-19, tiga pulau – Grande Comore, Mohéli dan Anjouan – memperoleh kemerdekaan pada tahun 1975; Mayotte, pulau keempat, kekal sebagai wilayah Perancis.

Sama seperti saudara-saudara laut Lautan Hindi yang lebih terkenal di Mauritius dan Seychelles, Comoros mempunyai pesona tropika: suhu adalah 20 hingga 30 ° C sepanjang tahun, telapak tangan ayun dalam angin, dan air berwarna biru. Tetapi persamaan berhenti di sana. Manakala Mauritius dan Seychelles telah memperhalus tawaran pelancongan mewah mereka sejak tiga dekad yang lalu, Comoros tetap kelihatan tidak tahan terhadap pelancongan massa. Terdapat hanya 3,000 pelancong setahun, ramai dari mereka yang mencari pencari rasa ingin tahu untuk melawat setiap negara di dunia, dan itulah rayuannya.

Grande Comore

Pantai Galawa di Grande Comore. Imej oleh Jean Du Boisberranger / hemis.fr / Getty Images.

Rumah ke ibukota Moroni, Grande Comore adalah yang paling pelbagai, dan mungkin paling mesra pelancong pulau Comorian. Moroni sendiri tidak merasa seperti modal – ia meriah tetapi tidak tergesa-gesa. Madinah (bandar lama) mengingatkan banyak sekali orang lain di Afrika dan Timur Tengah, walaupun sedikit lebih buruk: pintu yang indah diukir, lorong-lorong kecil dan menara kecil memuncak melalui langit. Pelabuhan itu mengisi dan mengosongkan dengan pasang surut dan udara harum dengan pokok frangipani dan bougainvilleas.

Separuh selatan Grande Comore didominasi oleh gunung berapi Karthala yang besar, salah satu yang paling aktif di dunia, yang puncak kemuncaknya (2360m) nampaknya hilang secara kekal di awan khatulistiwa. Gunung ini merupakan trek dua hari yang popular (dengan berkhemah semalam di lereng) yang melintasi hutan tebal sebelum mencapai lunar lunar kawah. Pejabat pelancongan baru (+269 333 82 13) boleh membantu anda mengatur panduan.

Pengaruh gunung berapi juga jelas di pulau lain. Semasa anda mengambil jalan gunung dari Moroni ke arah pantai timur, anda mencapai sudut pandangan dari mana anda dapat melihat dua laluan besar batu-batu gunung berapi yang mengayun ke lereng, cenderamata aliran lava yang lalu. Batu-batu hitam ini adalah apa yang membuat pantai Chomoni begitu istimewa, satu persembahan cemerlang pasir putih yang menyilaukan, batu gelap dan air biru.

Ketika anda bertemu di utara (jalannya buruk), landskap melebar dengan pantai yang lebih cantik, pohon kurma, baobab besar dan langit muram. Pemandangan yang paling dramatik menanti tepat di hujung utara, sebelum jalan melengkung ke barat. The Dos du Dragon (Naga Naga) adalah satu siri pembentukan batu yang berdiri tinggi di semenanjung melengkung – kelihatannya tidak seperti tangki fiksyen di belakang naga dan merupakan satu keajaiban untuk dilihat. Pemandangan yang terbaik adalah dari seberang teluk, berhampiran Île Aux Tortues, tetapi tiada apa-apa pun yang menaikkan Dos du Dragon sendiri, mudah berjalan dari tepi jalan.

Untuk berenang, pantai terlindung di sekitar Trou du Prophète (Hole Nabi) tidak dapat dipukul. Legenda mengatakan bahawa Nabi Muhammad bersembunyi dari bajak laut merompak di belakang batu tinggi di teluk. Anda pastinya boleh bersembunyi di sana sepanjang petang: cahaya itu indah dan air lut.

Dari sana, ia adalah perjalanan 1 jam setengah jam ke Moroni. Pelancong bajet perlu pergi ke Jardin de la Paix (beregu dari € 30-50) di pusat, dengan bilik-bilik yang ringkas dan bersih dan mungkin restoran terbaik di bandar (dan salah satu daripada beberapa pertubuhan untuk berkhidmat alkohol). Mereka yang mempunyai sedikit wang tunai untuk ganti boleh memilih Retaj Moroni (beregu dari € 70), sebuah hotel yang indah yang terletak di atas tanah yang cantik, luas atau Itsandra Beach Hotel (beregu dari € 140), penubuhan paling mewah di Negara.

Moroni, Big Comoros. Imej oleh Jean Du Boisberranger / Image Image / Getty Images.

Mohéli

Di mana Grande Comore tentang kecantikan mineral, Mohéli adalah semua tentang laut. Ini adalah pulau terkecil dan paling kecil di kepulauan Comorian, dengan lereng-lereng berhutan dan taman laut laut yang besar di pinggir pantai selatan.

Menjadi begitu murni, Mohéli adalah tempat bersarang penyu utama, yang bermaksud bahawa pengembara hampir dijamin untuk melihat penyu – sama ada bersarang, menetas atau snorkeling. Kampung Itamia di hujung tenggara pulau ini telah membuat kura-kura rais d’être. Penduduk kampung pernah makan penyu di sini; kini mereka terlibat dalam pemantauan saintifik dan secara aktif melindungi kura-kura untuk menggalakkan ekopelancongan.

Penginapan terletak di banglo-banglo utama – bukan masalah besar kerana anda akan menghabiskan banyak malam pada jam penyu. Duduk di pantai pada waktu malam juga akan mengenali anda dengan langit malam Comoros yang menakjubkan – sama seperti di mana-mana padang pasir.

Selepas satu malam, anda akan meletakkan beg anda selama beberapa hari, dan di sana tidak boleh menjadi tempat yang lebih indah daripada Laka Lodge (€ 50 setiap orang setiap malam).Terletak di sebuah teluk kecil berhampiran kampung Nioumachoua, Laka Lodge adalah segala-galanya yang anda mungkin inginkan dari percutian pulau: banglo cantik dan selesa, tuan rumah yang hebat, pantai yang indah, peralatan snorkeling dan lawatan banyak di banyak pulau di taman nasional.

Anjouan

Bentuk segitiga tersendiri, Anjouan adalah yang paling banyak dihuni kepulauan Comorian. Bersama Mohéli, ia adalah satu-satunya tempat di mana anda dapat melihat kelawar buah Livingstone yang terancam. Gergasi ini (sayapnya mencapai 1.5m) hidup di koloni kecil yang tinggi di pergunungan. NGO tempatan Dahari boleh mengatur treks (€ 50) untuk melihat tanah jajahan dan tempat panas biodiversiti yang lain di pulau itu.

Untuk bersantai, Moya di selatan pulau adalah pantai tercantik dan paling mudah diakses. Moya Beach Hotel (+269 337 92 21, moyabeach@yahoo.fr; d € 20) adalah penginapan paling atmosfera di Anjouan (dan menyajikan udang rata).

Pulau-hopping

Pulau-hopping adalah sebahagian daripada perjalanan di Comoros, namun ia juga sedikit petik. Perkhidmatan feri adalah terhad, jadi pilihan terbaik anda adalah untuk terbang. Ini adalah Comoros, ketepatan masa terjejas dan terlepas, seperti sedih, keselamatan; dua syarikat penerbangan utama adalah ABAviation dan Inter-Iles Air (+269 771 00 03).

Sekiranya anda melakukan perjalanan dalam satu kumpulan, anda harus mempertimbangkan untuk menyewa bot peribadi. Blue Safari Comores (+269 323 1038, dlegeant77@hotmail.com) mempunyai kapal pesiar 12m yang indah yang dapat menampung 4-6 orang dengan selesa di pelayaran berbilang hari (€ 300 / hari).

Pergi ke sana & pergi

Kenyan Airways, Air Tanzania dan Air Madagascar terbang ke lapangan terbang Prince Said Ibrahim di Grande Comore. Visa 45-hari boleh didapati semasa ketibaan untuk € 30.

Emilie Filou adalah Perancis dengan kelahiran, bahasa Inggeris di hati, dan cinta dengan Afrika. Ikuti dia di @EilieFilou.

Buat ‘Big Red Island’ perhentian seterusnya selepas Comoros dengan Lonely Planet Panduan perjalanan Madagascar.

Cari tempat terbaik untuk tinggal dengan hotel dan asrama yang disyorkan oleh Lonely Planet di Madagascar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: