31

- Advertisement -

Bagi sesetengah orang, nampaknya impian yang mustahil. Sebuah taman permainan yang jauh untuk penangkap ikan kaya, penulis perjalanan yang berjaya, tetapan filem Merchant & Ivory, dan Uncle Todd yang bertuah yang pernah mempunyai teman wanita Florentine.

Saya bercakap mengenai sebuah vila di Tuscany.

Tetapi, sesungguhnya, anda boleh mempunyai satu untuk seminggu atau lebih – dan menetap di bukit-bukit kehidupan Tuscan luar bandar untuk sedikit mungkin berubah bagaimana perjalanan anda untuk masa yang akan datang.

Inilah caranya untuk memulakan impian:

Tempah terlebih dahulu.
Sudah tentu, tetapi harus dikatakan: Vila-vila akan ditempah terlebih dahulu, terutamanya di Tuscany pada musim panas. Banyak ejen mempunyai puluhan pilihan mulut di laman web. Mulakan carian anda di Cuendet, Jemputan ke Tuscany atau Tuscany Tradisional

Fikirkan musim bunga dan jatuh, bukan bulan Julai atau Ogos.
Pada musim puncak musim panas, ketersediaan lebih rumit dan harga dijangka lebih tinggi. Namun, anda boleh menemui villa yang bagus, sering dengan kolam renang, yang tidur enam dari £ 2000 (US $ 3050) seminggu – atau kira-kira US $ 70 seorang per malam. Tetapi! Villa yang sama sering separuh harga dari pertengahan April hingga pertengahan Mei atau Oktober hingga pertengahan Disember.

Buku demi minggu, bukan hari.
Anda akan kelihatan bodoh untuk mendapatkannya selama dua hari. Harga ditetapkan pada minggu ini.

Jika tidak Tuscany, Umbria?
Lebih kurang dari Tuscany, Umbria mempunyai lebih sedikit pelawat dan banyak pilihan sewa vila juga, dan bukit-bukitnya membuat makanan harian perjalanan yang mewah, seperti di tempat kelahiran St Francis of Assissi dengan jarak berjalan kaki ke tempat perlindungan antara pokok zaitun, atau tebing – di Orvieto dan katedral Romanesque abad ke-13 yang mengagumkan (dan salah satu anggur Itali kegemaran kami).

Jika tidak Umbria, Le Marche?
Jessica Spiegel dari Italylogue.com memberitahu saya ‘Umbria menjadi semakin popular sebagai orang yang tumpah dari Tuscany – jika anda benar-benar cuba untuk melepaskan diri dari itu, terus ke timur ke Le Marche’. Ia adalah kawasan yang hebat, dengan gunung-gunung dan bukit-bukit seperti Urbino kecil yang meriah, tapak Warisan Dunia. (Terdapat garis pantai Adriatik juga, walaupun kebanyakannya dipenuhi dengan hotel bertingkat tinggi yang kurang baik.)

Jika tidak villa, agroturismo?
Menangkap pangkalan luar bandar di ladang kerja adalah back-up yang bagus untuk sebuah vila – ada yang mudah, urusan desa, yang lebih mewah lagi. Juga pusat-pusat maklumat boleh membantu menjejaki minit-minit terakhir ini (saya muncul kurang dari jam 4 petang di pusat San Gimignano sekali dan mereka membawa saya ke ladang yang indah berhampiran dengan kolam renang dan makan malam luaran yang tidak dapat dilupakan yang menghadap ke kebun anggur mereka). Lonely Planet, Alex Leviton baru-baru ini menemui satu super di Le Marche, Locanda della Valle Nuova Urbino: sebuah ladang organik yang bekerja dengan enam bilik, truffles rumah dan tunggangan kuda. Kenali saya.

———————————————————–

Untuk maklumat lanjut, lihat Tuscany & Umbria Travel Guide dari Lonely Planet dan mencari penuh warna baru Itali

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: