Cara hidup seperti tempatan di Seoul – Lonely Planet

0

37

- Advertisement -

Lonely Planet Tempatan Hahna Yoon dilahirkan di Seoul, tinggal di New York selama 17 tahun dan kembali ke Korea Selatan lapan tahun lalu. Dia percaya bahawa Seoul tidak diragukan lagi sebagai salah satu bandar terbaik di Asia untuk meneroka, makan dan minum.

Hahna mengesyorkan melampaui destinasi pelancongan utama di Seoul dan menavigasi ke kawasan kejiranan yang kurang dikenali di bandar untuk mencari restoran lubang di dinding atau bar tersembunyi.

Apabila saya mempunyai kawan di bandar … Saya pastikan mereka melawat Ikseon-dong. Terletak di tengah-tengah pusat bandar Seoul, ia terletak di antara beberapa pawagam lama di Seoul, Tapgol Park (tapak permulaan pergerakan kemerdekaan Korea dan menghantui para veteran perang) dan Jongno-3ga (tempat hiburan malam yang popular untuk orang tua- komuniti LGBT sekolah tempatan). Ikseon-dong terdiri daripada lorong-lorong kecil yang dipenuhi hanoks (rumah-rumah tradisional Korea) yang telah diubah menjadi bar bergaya, kafe dan restoran. Ia amat menawan pada malam hari apabila cahaya lembut dari hanoks membuat cahaya kejiranan.

Saya tahu saya seorang Seoulite kerana … Saya tidak memberitahu pengemudi teksi destinasi saya melainkan mereka biarkan saya terlebih dahulu, dan saya tidak pernah meninggal pada jam Khamis kerana tidak mustahil untuk mencari teksi di rumah pada masa itu.

Jika saya terpaksa mengesyorkan satu tempat … Saya akan mencadangkan satu run oleh bartender kegemaran saya, Robin, yang membuka sebuah bar bernama Cobbler dalam a hanok di Naeja-dong. Tidak ada menu – anda membiarkan para bartender tahu apa perisa yang anda nikmati dan mereka menyiapkan sesuatu yang lazat. Saya mempunyai kegemaran saya: Porma Dulce (dibuat dengan Grey Goose dan jus oren, dihiasi dengan mascarpone keju dan seledri! Ia lazat!), Bir halia alkohol dan tembikai nomimono (perkataan Jepun untuk ‘minum’). Robin membina semula hanok dirinya sendiri dari sisa dan mengumpul barang-barang antik untuk semua perabot vintaj, dan menghidangkan pai tukang kecil ketika anda berjalan!

Untuk makan murah … Cuba gimbap (Gulung beras rumpai laut Korea, mirip dengan roll maki Jepun). Tidak pernah melebihi ₩ 5000 (US $ 4.50), gulung yang dipenuhi sayur-sayuran ini cepat dan mengisi. Berani mencari premium gimbap jenama “Guru Kim” – rasa babi pedas sangat lazat.

Apabila saya mendapat rumah … Kawasan Itaewon dikenali sebagai ‘kejiranan antarabangsa’ Seoul dan hari ini ia penuh dengan pizza ala Amerika dan burger. Apabila saya mendapatkan rombongan untuk New York, saya menuju ke Itaewon untuk mendapatkan kepingan pepperoni berminyak, sepasang dengan beberapa kraf bir dan mengambil beberapa bagel dalam perjalanan pulang.

Tempat kegemaran saya untuk melihat matahari terbenam … Setiap Seoulite mempunyai bahagian kegemarannya di Hangang Park. Membahagikan bandar itu seperti senyuman yang bergerigi, taman itu terbentang melalui dua belas daerah, dan tempat matahari terbenam saya adalah keluk terakhir di wilayah barat laut – Mangwon. Spring adalah masa yang indah untuk mengambil gambar di sini, dan semasa musim luruh, saya ingin menuju ke Haneul Park (sebuah taman yang lebih kecil di Hangang) untuk menyaksikan matahari dengan lembut memegang tangannya di atas beribu-ribu helai rumput perak.

Pada hari biasa, anda akan mendapati saya … Menulis di salah satu kafe bebas berhampiran rumah saya di Sangsu-dong. Hello Stranger untuk mereka ca phe sua da (Kopi Vietnam) jika saya keluar awal, dan Yri Cafe untuk Vin Chaud mereka jika saya keluar lewat.

Apabila saya ingin keluar dari bandar … Saya membeli penerbangan murah ke Jeju-do – pulau terbesar Korea Selatan – dan menghabiskan hujung minggu di sana. Ia terkenal sebagai destinasi pantai musim panas, tetapi memandu di sepanjang pantai semasa musim sejuk adalah sangat cantik. Pastikan untuk berhenti oleh Anthracite, kafe yang dibina di kilang terbiar, untuk beberapa kopi terbaik di Korea Selatan.

Satu perkara yang saya benci tentang Seoul adalah … Semua iklan pembedahan kosmetik di bas dan kereta bawah tanah. Saya dapati: mata saya boleh menjadi lebih besar, hidung saya boleh menjadi lebih tajam dan saiz bra saya boleh naik satu lagi cawan, tetapi saya boleh mempunyai satu perjalanan kereta api di mana saya tidak perlu bimbang tentang imej saya, sila?

Petua terbaik saya untuk eksplorasi Seoul … Cari kawasan kejiranan yang paling disyorkan dan kemudian periksa kejiranan di sebelahnya. Sejak Seoul berkembang begitu cepat, hampir tidak mungkin untuk bersaing dengan mana yang panas sekarang. Sebagai contoh, bersebelahan dengan daerah kehidupan malam pelajar yang terkenal Hongdae adalah Yeonnam-dong dan Sangsu-dong – di mana kesemua dua puluh orang berkeliaran. Elit Seoul tidak lagi berbelanja di Garosu-gil tetapi di Saerosu-gil, satu jalan di mana, di mana jenama pereka dan butik berkuasa. Bar-bar yang tersembunyi di Euljiro, hanya beberapa minit jauhnya dari Myeongdong yang lebih terkenal.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: