Perodua umum turun harga kenderaan antara 3-6%

0

26

- Advertisement -

Susulan tempoh pengurangan cukai bermula 15 Jun seperti mana yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini, Perodua telah memaklumkan pihaknya akan menurunkan harga kesemua modelnya (harga atas jalan tanpa insurans) antara 3% hingga 6%. Ia adalah menerus rebat tunai sehingga 14 Jun ini dan akan mengekalkan harga baharu tersebut sepanjang tempoh pengurangan cukai sehingga hujung tahun ini.

“Walaupun tempoh pengurangan cukai bermula 15 Jun 2020, Perodua akan memberikan rebat tunai antara 3% hingga 6% bagi pembelian kenderaan kami bermula hari ini.

“Kami ingin membolehkan orang ramai mengambil kesempatan ini untuk memiliki kenderaan Perodua tanpa berasa ketinggalan. Sila kunjungi mana-mana pusat jualan Perodua dan bercakap dengan penasihat jualan kami yang sah untuk mengetahui amaun rebat tunai yang ditawarkan serta senarai harga penuh yang akan berkuatkuasa 15 Jun,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Dato’ Zainal Abidin Ahmad.

Ketika ini, barisan model semasa Perodua merangkumi Myvi, Axia, Bezza, Aruz dan Alza.

Tambah Zainal lagi, “Perodua menyokong penuh langkah kerajaan untuk memberikan pengecualian cukai jualan sepenuhnya bagi pembelian kenderaan CKD sehingga akhir tahun ini dalam usaha memulih dan menaikkan ekonomi domestik.

“Pengecualian penuh cukai jualan bagi kenderaan CKD meyakinkan industri automotif – bukan sahaja pelanggan tetapi keseluruhan ekosistem yang terdiri daripada pengeluar, pembekal dan pengedar. Seiring dengan kadar pinjaman yang rendah pada waktu ini, kami optimis langkah ini dapat mendorong penjualan kenderaan baharu.”

Bagi lima bulan pertama tahun 2020, Perodua telah berjaya menjual sebanyak 52,920 unit kenderaan, sekaligus menguasai 41% pasaran berbanding TIV yang dianggarkan sebanyak 129,401 unit setakat tahun ini (YTD).

Dengan kandungan tempatan melebihi 90% bagi seluruh barisan modelnya, Perodua telah membelanjakan RM5.4 bilion tahun lepas untuk membeli komponen daripada pembekal tempatan.

“Sebagai pengeluar kenderaan terbesar di Malaysia dari segi jumlah, kami ingin menyatakan semula komitmen kami kepada kerajaan untuk membantu industri menempuhi fasa yang sukar ini,” kata Dato’ Zainal.

Ketika memperkenalkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (#PENJANA) pada 5 Jun lalu, Perdana Menteri turut mengumumkan, model-model kenderaan CKD akan dikecualikan 100% bagi cukai jualan, manakala model-model CBU pula ditolak sebanyak 50% bermula 15 Jun ini sehingga penghujung Disember 2020.

Untuk lebih perincian lebih jelas bagaimana harga kereta turun menerusi insentif ini, baca kupasan kami menerusi PAUTAN INI.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: