8 Tarikan Pelancong Tertinggi di Saskatoon

0

42

- Advertisement -

Saskatoon kota Saskatchewan adalah periuk peleburan budaya yang berbeza. Dikenali sebagai “bandar jambatan”, ia terletak di tebing Sungai Saskatchewan Selatan dan mempunyai jalan-jalan yang penuh dengan pokok di tengah taman-taman yang luas dan ruang hijau. Sebelum kedatangan orang Eropah, Cree First Nations adalah orang Prairie yang dominan dan mendiami kawasan ini. Setiap musim bunga dan musim panas, mereka memburu kerbau di Great Plains, mendirikan kem di sekitar Saskatoon. Ahli metodologi dari Ontario mengasaskan bandar itu sendiri pada tahun 1882, yang diketuai oleh John Lake, yang bermaksud untuk menubuhkan koloni yang lemah. Dengan pembukaan keretapi pada tahun 1908, seluruh wilayah menyaksikan kemasukan pendatang baru. Hasilnya adalah orang-orang dari pelbagai bangsa – Jerman, Scandinavia, Ukraine, dan Britons – semuanya telah menyumbang kepada pembangunan bandar.

Lihat juga: Tempat tinggal di Saskatoon

1 Taman Warisan Wanuskewin

Wanuskewin Heritage Park Bruce Guenter / foto diubah suai

Terletak kira-kira tiga kilometer di utara Saskatoon, Taman Warisan Wanuskewin (dari perkataan Cree yang bermaksud “hidup bersama dalam keharmonian”) bertujuan untuk menggalakkan pemahaman yang lebih baik tentang orang-orang asli yang mendiami rantau ini pada zaman dahulu. Taman ini merupakan tempat penemuan arkeologi yang menarik – beberapa yang dating kembali sekurang-kurangnya 6,000 hingga 7,000 tahun yang lalu.

Di antara penemuan arkeologi utama adalah “roda perubatan”, dianggarkan kira-kira 1,500 tahun, yang terdiri daripada sfera pusat yang tertutup dalam cincin yang ditandakan oleh tiga cairns yang lebih kecil. Cairns lain telah dijumpai menandakan jejak di sepanjang kerbau itu digiring sebelum didorong ke arah jurang untuk kematian mereka. Haiwan-haiwan itu dibantai di lembah di bawah, daging yang dipelihara dengan kulit dan tulang diproses untuk membuat pakaian, alat, dan tempat tinggal.

Alamat: RR 4 Penner Rd, Saskatoon

Laman rasmi: http://www.wanuskewin.com/

2 Muzium Pembangunan Barat

Muzium Pembangunan Barat Oliver McCloud / foto diubah suai

Sangat disyorkan adalah lawatan ke sini, yang terbesar di empat Muzium Pembangunan Barat di Saskatchewan yang mencipta dan mendokumenkan sejarah barat Kanada.

“Boomtown 1910,” jalan utama yang dibina semula dari sebuah bandar prairie yang tipikal, dipenuhi dengan kedai-kedai gaya lama, termasuk kedai dobi dan kedai gunting rambut Cina, serta sebuah gereja, stesen api, stesen keretapi, dan bangunan tempoh lain. Terdapat juga koleksi kereta vintaj (tidak ternilai hari ini) dan traktor kuno.

Alamat: 2610 Lorne Ave. Selatan, Saskatoon

Laman rasmi: http://wdm.ca/

3 Muzium Ukraine di Kanada

Telur berwarna-warni Ukraine

Muzium Ukraine di Kanada didedikasikan kepada banyak peneroka yang datang ke sini dari Ukraine dan menyumbang kepada langkah besar ke arah pembangunan negara. Kerajinan yang dipamerkan termasuk kain bordir, ukiran kayu, barang-barang tradisional dari jenis keagamaan (seperti telur Paskah yang dihias), dan seramik.

Alamat: 910 Spadina Crescent East, Saskatoon

Laman rasmi: http://www.umc.sk.ca/

4 Diefenbaker Canada Centre

Diefenbaker Canada Centre daryl_mitchell / foto diubah suai

Pusat Diefenbaker Canada di kampus Universiti Saskatchewan adalah arkib gabungan dan muzium yang dikhaskan untuk kehidupan dan masa Perdana Menteri ke-13 Kanada. Sebagai tambahan kepada paparan tetapnya, di antaranya replika Dewan Kabinet dan pejabat Perdana Menteri di Ottawa, pusat ini digunakan untuk pameran sementara mengenai sejarah, politik, sains, dan seni. Diefenbaker dan isterinya dikebumikan berhampiran.

Alamat: 101 Diefenbaker Pl, Saskatoon

Laman rasmi: http://www.usask.ca/diefenbaker/

5 Saskatoon Forestry Farm Park & ​​Zoo

Saskatoon Forestry Farm Park & ​​Zoo Jeff / foto diubah suai

Saskatoon Forestry Farm Park & ​​Zoo mempunyai tetapan yang menyerupai habitat semula jadi untuk lebih daripada 90 spesies burung dan haiwan, dari monyet Capuchin hingga serigala kelabu. Memaparkan ikan tropika dan laluan alam semula jadi juga boleh didapati di zoo, yang merupakan operasi tanpa keuntungan, sukar didorong oleh sukarelawan.

Alamat: 1903 Forestry Farm Park Dr, Saskatoon

Laman rasmi: http://saskatoonzoosociety.ca/

6 Galeri Pick Art Gallery Mendel

Galeri Seni Mendel daryl_mitchell / foto diubah suai

Terletak di Sungai Saskatchewan Selatan, Galeri Seni Mendel mempunyai pameran tetap serta pameran tetap antarabangsa, kebangsaan, dan serantau. Bersebelahan galeri adalah yang menarik Konservatori Sivik, dipenuhi tumbuhan bermusim, orkid, dan lain-lain kawasan tropika.

Alamat: 950 Spadina Cres E, Saskatoon

Laman rasmi: http://www.mendel.ca/

7 Meewasin Valley Trail

Meewasin Valley Trail daryl_mitchell / foto diubah suai

Di kedua-dua tebing Sungai Saskatchewan Selatan, Meewasin Valley Trail mengalir ke taman-taman bandar, berdekatan dengan tempat-tempat pelancongan utama dan laman-laman bersejarah yang lalu. Laluan itu, sebahagian daripada negara yang merentas Trans Canada Trail, popular dengan pejalan kaki sepanjang tahun. Musim panas menawarkan keseronokan tambahan dengan sewa kanu dan menaiki basikal.

Laman rasmi: http://meewasin.com/visitors/trails/

8 Universiti Saskatchewan

Universiti Saskatchewan

Kampus universiti adalah pusat intelektual dan budaya di kota, dengan rayuan yang mengejutkan. Terdapat Sekolah Victoria yang dipulihkan dari tahun 1905 dengan alasan – sekolah Saskatoon yang pertama. Dibina dalam gaya Gothik kolej, bangunan Peter MacKinnon universiti itu adalah tapak bersejarah negara dan pusat bagi kampus.Terdapat juga sebuah taman pemerhatian, taman arca, dan teater di universiti terkenal.

Alamat: 105 Administration Place, Saskatoon

Di mana untuk tinggal di Saskatoon untuk Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel-hotel hebat di Saskatoon berhampiran kedai-kedai dan tarikan di pusat bandar:

  • The James Hotel: hotel butik mewah, persekitaran tepi sungai, dekorasi yang bergaya, peralatan tempat tidur bulu tinggi, bilik mandi marmar.
  • Sheraton Cavalier Saskatoon Hotel: harga jarak sederhana, pemandangan sungai, lokasi pusat, kolam renang dalaman tertutup dan pusaran air, gelanggang skating berdekatan.
  • Hampton Inn & Suites by Hilton Saskatoon Airport: harga berpatutan, 10 minit ke pusat bandar, sarapan panas percuma, kolam renang dalaman dan tab mandi panas.
  • Comfort Suites Saskatoon: kadar harga mesra bajet, pembuat kopi, slaid kolam dan air, tab mandi panas.

Saskatoon Peta – Tarikan-tarikan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: