Lawatan Jalan: Grand Peringkat Himalaya Besar

0

37

- Advertisement -

Pemanduan melalui Himalaya Timur membawa anda ke taman teh yang indah di Darjeeling, Nathu La yang luar biasa dan Tasik Tsango dan pemandangan yang menakjubkan di Kalimpong dan seterusnya.

Perjalanan di sekeliling kawasan spektakuler Himalaya Timur yang terbaik dilakukan oleh jalan raya kerana ia menawarkan anda mozek pengalaman yang memberi pencerahan dan sangat mengesankan di tengah-tengah salah satu landskap semula jadi yang paling mendebarkan di India. The mountainscapes, ladang padi yang subur dan hutan hujan (kaya dengan hidupan liar) yang diserap oleh sungai-sungai dan sungai keperakan, ladang-ladang teh yang menakjubkan (di Dooars Valley dan di Bukit Darjeeling), orkids yang mengagumkan di sekitar Kurseong dan Kalimpong – dan istana bersejarah – dan vignettes tertinggi ketiga di dunia Mt Kanchenjunga dari kedua dataran dan pergunungan – adalah lebih daripada alasan yang cukup untuk anda mengemas beg anda, melompat ke atas gunung anda (dalam keadaan ini 4X4 yang kukuh) dan menyimpan sekurang-kurangnya 10 hari untuk perjalanan seumur hidup …

DARJEELING

Dari stesen bukit Siliguri ke Kurseong, kemasyhuran anggrek, anda akan disertai dengan landasan gila kereta api mainan yang cukup kecil – Darjeeling Himalayan Railway, yang menikmati status Warisan UNESCO. Pada masa itu, ia telah bergelut dengan curam curam ke Ghoom (stesen keretapi kedua tertinggi di dunia) yang telah mencapai ketinggian 7,407 kaki, selepas merundingkan Batasia Loop, keajaiban kejuruteraan. Joyrides boleh dinikmati dari Stesen Darjeeling ke Biara Ghoom.

Pelancong di Batasia Loop menikmati pemandangan Mt. Kanchenjunga

Di Darjeeling, habiskan masa anda untuk bernafas udara gunung segar, merendam aroma bunga liar di tengah persimpangan di Himalayan Mountaineering Institute (HMI), yang ditubuhkan pada tahun 1954. Darjeeling adalah rumah Sherpa Tenzing Norgay, yang mengiringi Pendaki gunung New Zealand, Edmund Hillary, menjadi yang pertama untuk menakluk puncak tertinggi dunia – Mt. Everest. Tenzing adalah pengarah institut selama bertahun-tahun. Anak lelaki Tenzing hari ini menjalankan sebuah syarikat pelancongan petualangan di sini, mengatur ekspedisi untuk masyarakat pendakian global. Pelawat yang ingin belajar memanjat batu boleh mendaftar untuk latihan di Tenzing Norgay Rock di pinggir bandar. Institusi ini juga menyediakan latihan di gunung. Untuk mengintip ke dalam dunia yang menarik ini, masuk ke Muzium Everest di sini, yang mempunyai rekod pelbagai ekspedisi termasuk banyak percubaan yang dibuat di Everest.

Perjalanan ke Padmaja Naidu Taman Zoologi Himalaya adalah merawat yang indah untuk kanak-kanak. Institut ini juga menjalankan program pemuliharaan yang tidak ternilai untuk harimau salju dan panda merah yang terancam. Semasa menunggu kabut untuk membersihkan pandangan Mt Kanchenjunga membeli cenderamata dan pergi menunggang kuda di Chowrasta. Jangan lupa mengambil teh kegemaran anda Darjeeling teh di kedai-kedai di Chowrasta. Ia menjadikan hadiah hebat untuk rakan-rakan dan keluarga pulang ke rumah. Bangun sebelum subuh untuk menuju ke Tiger Hill untuk pemandangan salji timur Himalaya pada waktu matahari terbit.

Mereka yang mempunyai jari hijau mungkin ingin menjelajah jenis hothouse lebih daripada 50 spesis orkid yang dipamerkan di Lloyd Botanical Gardens. Taman indah yang dikendalikan oleh para bangsawan Cooch Behar, yang dikenali sebagai The Shrubbery, boleh didapati di belakang Raj Bhavan, menawarkan pemandangan indah Gunung Khanchenjunga. A homestay estet teh di beberapa ladang teh legenda sekitar Darjeeling sangat disyorkan. Anda perlu merancang ini terlebih dahulu.

Biara Bhutia Basti bernilai meneroka. Ia pada asalnya ditubuhkan di Balai Observatorium oleh Lama Dorjeringzing pada tahun 1765. Tetapi apabila biara itu dipecat oleh Nepal pada tahun 1815, ia merasa lebih bijak untuk membina semulanya di dekat Gereja St Andrews pada tahun 1861. Pada tahun 1979 Tibeto ini – Struktur gaya Nepal dipindahkan ke Bhutia Basti Chowrasta. Semak artifak jarang dan manuskrip kuno yang dipamerkan. Yang tua Pusat Pelarian Tibet, adalah tempat yang sangat baik untuk memburu cenderahati. Anda boleh mengambil karpet, thangkas, artifak kayu yang diukir, bulu buatan tangan dan kura-kura. Berdekatan Mirik adalah hab pelancongan popular yang lain, yang menawarkan tunggangan bot di tempat yang tenang Tasik Samendu menentang latar belakang pergunungan Kanchenjunga, dan berjalan di sekitar laluan hutan yang cantik.

GANGTOK

Pemanduan hebat dari Darjeeling ke ibu kota Sikkim Gangtok menawarkan banyak saat-saat ‘wow’ ketika anda menyumbat melewati tempat kelahiran yang penuh dengan industri teh legenda Darjeeling dan sepanjang Teesta Gorge yang menakjubkan. Hentikan oleh Pandangan Triveni untuk pemotretan pertemuan Sungai Teesta dengan Rangeet.

Gangtok (Gambar oleh kalyan3)

Di Gangtok salah satu daripada must-dos adalah perjalanan ke Nathu La dan cantik Tsango Lake. Yak naik di Tsango, dan berjalan kaki mendebarkan hingga ke legenda, adalah sorotan utama lawatan ini … Dan anda pasti mesti menyimpan kamera anda … Bagi siapa tahu bila anda akan membuat perjalanan ini tidak lama lagi. Anda perlu meninggalkan kereta anda di hotel kerana lawatan hanya dibenarkan dengan panduan berlesen kerajaan dan jip.Lawatan sentiasa dilakukan pada waktu pagi, (seperti yang anda perlukan untuk kembali ke Gangtok pada waktu petang, kerana kabut mula turun di laluan). Oleh itu, pelan ini dengan berhati-hati untuk mendapatkan yang terbaik dari perjalanan.

Gangtok mengejutkan anda. Suasana bandar lamanya adalah saingan dengan kedai-kedai cemuhan cepat yang memasarkan jenama global, yang diselubungi lorong-lorong kecil di bazar tradisionalnya. Kafe, bersemangat dengan tarikan burger dan pizza, bagaimanapun, tidak dapat menenggelamkan daya tarikan dari momos dan kuah tradisional yang menjaga anda penuh dan dipelihara. Festival Bunga tahunan Gangtok, pada bulan Mei, adalah seri besar kerana ia mempamerkan beberapa bunga yang paling mewah yang dapat ditemui di negeri timur laut India.

The Enchey Monastery, dalam jarak yang singkat dari bandar, menawarkan pemandangan yang mempesona dan saat-saat yang tenang, sementara Institut Tibetologi yang menakjubkan di Namgyal menarik para ulama dari seluruh dunia untuk menyerap warisan Tibet melalui beribu-ribu manuskrip kuno, artifak dan sebagainya, beratus-ratus tahun tua. Terdapat beberapa agensi di bandar yang mengatur perjalanan dan memandu di sekitar kawasan-kawasan cantik Gangtok.

KALIMPONG

Dari Gangtok anda akan kembali ke Teesta Gorge melalui Rangpo dan Mongsoong untuk menggerakkan pembalut yang ketat ke Kalimpong. Pastikan rehat anda berada dalam keadaan baik. Nikmati bir sejuk untuk memulihkan kecerdasan anda sebelum berangkat untuk meneroka tapak semaian orkid, kuil, pemandangan puncak dan membeli keju Kalimpong. A ‘mesti melawat’ adalah Hotel Himalaya yang legenda dari mana ahli Tibet seperti penulis penjelajah Jerman Heinrich Harrer, tujuh tahun dalam ketenaran Tibet, dan yang lain seperti Prince Peter of Greece dan Rinchen Dolma Taring membuat ekspedisi ke Tibet . Ia telah menjadi tuan rumah dan membantu Francis Younghusband mendapatkan perjalanannya bersama-sama. Pemilik hotel, yang berani David Macdonald, sebenarnya mengiringi Misi Younghusband ke Lhasa pada tahun 1904 sebagai penterjemah, dan kemudiannya diposkan sebagai agen perdagangan British di Yatung dan Gyantse sehingga beliau bersara pada tahun 1924. Pendaki gunung seperti Hillary dan Mallory akan berehat di ruang tamu atmosfera yang cogitating atas pelbagai ekspedisi ke atas jenama dan kehangatan dari perapian yang lama. The Deolo Lodge adalah tempat yang baik untuk menghabiskan masa. Deolo Lodge, hanya lapan kilometer dari bandar, adalah ‘hotel’ yang selesa dari mana anda menikmati pemandangan Teesta Gorge dan pemandangan puncak Gunung Kanchenjunga yang menakjubkan.

Biara Durpin Kalimpong

Ikuti pemandangan yang mengagumkan, menghangatkan burung-burung dari Kalimpong ke kampung Lava yang indah. Anda boleh menginap di sini untuk malam dan menerokai kawasan ini yang bersempadan dengan Taman Negara Neora Valley dengan janjinya pemandangan Jelep La dan Rechi La yang lain melalui hutan yang subur untuk menghabiskan malam di Neora Jungle Lodge yang indah. Hari berikutnya mangkuk di lereng bukit untuk menyertai semula lebuh raya di Dam Dim Modh, di mana Tatas mempunyai ladang teh yang indah dengan nama yang sama. Empangan Dim menawarkan anda penginapan ladang teh dan ia boleh digunakan sebagai pangkalan untuk penjelajahan Jaldapara WLS, di Madarihaat, di mana anda boleh melihat badak India yang berbahaya satu-hornen pada belakang gajah. Jika anda ingin memandu ke bandar sempadan Bhutan dari Phuntsholing, kini masa. Orang India hanya memerlukan kad pengenalan / kad pengundi dan lesen memandu dan kertas kenderaan yang betul untuk masuk. Kembali ke Chilapata di mana anda boleh bermalam di Chilapata Jungle Camp yang dikendalikan oleh Bantuan Pelancongan. Pada waktu pagi menuju Alipur Duar dan ke Cooch Behar di mana anda boleh meneroka Istana Cooch Behar Palace bergaya Itali-Renaissance. Mamata didi kini telah menghubungkan bandar ini ke Kolkata dengan lapangan terbang yang baru dipukul.

MUST-DOS

Darjeeling: Lawati Institut Gunung Himalaya yang ditubuhkan oleh Tenzing Norgay pada tahun 1954; melawat Tiger Hill untuk melihat pemandangan puncak Himalaya Timur; melawat Biara Ghoom: melawat Taman Zoologi Padmaja Naidu Himalaya; pergi untuk menunggang kuda di Chowrasta; lawati Batasia Loop

Gangtok: Pandu ke Nathu La dan Tasik Tsango; melawat ke Enchey Monastery; pergi membeli-belah di bandar; lawati Biara Rumtek

Kalimpong: Pandu melalui bandar dan menginap di Himalayan Hotel untuk pemandangan yang menakjubkan

TINGGAL DI MANA

Darjeeling

Windamere Hotel (0354 2254 041/42); The Elgin (0354 2257 226/27); Darjeeling Tourist Lodge (0354 2254 412)

Gangtok

Hotel Tashi Delek (03592 202 991); Hotel Nor-Khill (03592 205 637)

Kalimpong

Hotel Himalaya (03552 255 248, 258 602); Morgan House Tourist Lodge (03552 255 384); Deolo Tourist Lodge (03552 274 101)

Dama Dim

Dam Dim Tea Bungalow (033 2455 0917)

Oleh Supreet Cheema

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: