34

- Advertisement -

Terletak di bahagian atas Mussoorie di LandourRokeby Manor menjadikan kehadirannya terasa di tengah-tengah sifat murni dan persekitaran yang damai. Harta dua ekar terletak sangat dekat dengan Char Dukan dan Gereja St. Paul dan bertindak sebagai tempat percutian yang sesuai untuk semua peringkat umur. Diuruskan oleh Mars Enterprise, warisan warisan ini mempunyai sejarah yang sangat menarik di belakangnya. Dibina pada tahun 1840 oleh Kapten G.N. Cauthy dan disampaikan melalui pemilikan Lt Kol Reilly, yang juga mempunyai Ralston, satu lagi tinggal di Mussoorie dan Frederick ‘Pahari’ Wilson, seorang pengembara kontroversi dan usahawan, yang merupakan inspirasi untuk cerita klasik Rudyard Kipling, “Man The Who Akan Menjadi Raja “, dan beberapa lagi tangan, sebelum akhirnya menjadi sebuah hotel. Dan rasa apa, harta itu masih mempunyai struktur British lama yang sama di mana ia dibina, menambah keghairahan merasakan masa lalu.

Bayangkan duduk di balkoni terbuka di hotel Restoran Emily menghadap ke pergunungan yang subur hijau dan menghirup secawan teh panas bersama-sama dengan beberapa cookies lazat sambil mendengar kisah hartanah ini. Bunyi hebat, bukan? Bergerak ke dalam bilik, anda akan merasa anda telah kembali ke masa … mereka telah dipulihkan ke dekorasi asal abad ke-19 – butiran yang sangat kecil telah diberi perhatian. Selain daripada menjadi sangat selesa dan selesa, setiap bilik mempunyai watak yang tersendiri dan telah dinamakan dengan cara yang sangat menarik, dengan mengingati sambungan dekat dengan alam semula jadi dan flora di tempat itu. Suite Rhododendron, Rose Suite dan bilik Chestnut adalah contoh yang baik. Selain itu, terdapat sebuah bilik mesyuarat yang boleh memuatkan 40 orang, salun di mana anda boleh berehat diri anda dengan model rambut yang cepat atau urutan spa halus. Terdapat kawasan terbuka yang dibuat dengan gaya taman Inggeris yang tipikal dengan bunga di sekeliling, yang dipanggil The Tea Garden yang menawarkan pemandangan lembah yang boleh membuatkan anda merasa seperti anda berada di puncak dunia.

Oleh paulhami

The Highlands adalah tempat luar yang dikelilingi oleh pokok pain dan pemandangan yang menakjubkan, tempat ini sesuai untuk api unggun dan yang sempurna untuk hari itu. Emily’s, restoran di hotel ini dibuat dengan gaya bilik makan yang selesa dengan pemandangan lembah dari balkoni terbukanya. Menu ini mempunyai campuran yang baik dari masakan India dan Continental untuk dipilih. Pilih apa saja, makanan akan menjadi lazat pasti. Munching pada makanan panas dan lazat di tengah-tengah kesunyian persekitaran yang indah dan pemandangan lembah yang indah … apa lagi yang sesiapa sahaja boleh meminta? Selain dari semua ini, hotel ini juga menyediakan ruang yang cukup untuk backpacker dan pelancong yang suka meneroka pelbagai bentuk alam semula jadi apabila mereka pergi ke bukit. Kita boleh pergi untuk laluan semula jadi yang menarik, treks pendek dan pemanduan yang indah di rantau ini. Pilihan Trekking termasuk Khandajhak, di mana seseorang boleh meneroka kehidupan kampung Himalaya dan trek Khatling Glacier yang mengambil masa empat hari. Pemanduan yang indah termasuk kampung jagung dan Dhanaulti, yang mempunyai pemandangan yang menakjubkan.

Oleh paulhami

Pergi ke sana

Dengan udara: Hotel ini adalah kira-kira 61 km dari Lapangan Terbang Jolly Grant. Dengan kereta api: Stesen kereta api terdekat adalah di Dehradun, kira-kira 37 km jauhnya. Jalan: Landour berada pada jarak 290 km dari ibu negara Delhi dan mudah diakses melalui jalan raya. Bas yang cukup ada.

Faktor harga

Musim puncak (1 Mei – 31 Julai) / Rehat tahun Rhododendron Suite: 14,000 / 12,000 Suite Rose: 12,000 / 10,000 Bilik berkarpet: 10,000 / 8,000 Bilik lihat lembah (Single bed): 6,000 /

Alamat

Rokeby Manor, Landour Cantonment, Mussoorie – 268179 Tel: + 91-135-2635604 / 05/06 Faks: +91 135 2635607 E-mel: reservasi @ rokebymanor.com. Untuk maklumat lanjut, lawati http://www.rokebymanor.com

Apa nak buat

Mengambil laluan semula jadi di seluruh kawasan pelancongan yang menarik, seperti Parri Tibba (Bukit Witch), Suakholi, Gua Pepperpot, Bukit Bendera, Bukit Bear, Char Dukan dan banyak lagi.

Oleh ShayarGautam

Trek ke kampung-kampung berhampiran atau long treks ke Khatling glasier, Nag Tibba, Chandrashila, dan lain-lain

Memanjakan pemandangan ke tempat-tempat yang indah seperti Desa Jagung, Kanatal, Dhanaulti, kuil Surkunda Devi dan Happy Valley antara lain.

Mengenai Pengarang

Kirat Sodhi suka bepergian, membaca dan peminat teater. Anda boleh menghubungi beliau di twitter @ KiratSodhi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: