11 Destinasi Memancing Terbaik di Ireland

39

- Advertisement -

Walaupun Ireland dikenali dengan landskap hijau yang cemerlang, istana bersejarah, dan tebing tepi pantai, ia juga merupakan destinasi memancing yang indah dan mengagumkan. Suhu yang lemah sepanjang tahun menjadikan iklim dan perairan sentiasa konsisten, yang bermaksud bahawa hampir setiap kali tahun ini sesuai untuk memancing.

Oleh kerana pulau ini dikelilingi oleh pantai, tidak menghairankan bahawa memancing laut sangat popular untuk ikan trout, ikan salmon, dan Blue Shark Atlantik. Terdapat juga peluang untuk memancing di tasik dan sungai di seluruh negara, dan ditangkap perikanan.

Walaupun terdapat banyak ikan percuma di Ireland, lesen atau permit diperlukan untuk sesetengah kawasan dan beberapa spesies, dan penting untuk memeriksa sebelum memancing. Jika anda tidak pasti di mana untuk memancing, lebih baik menyewa panduan serantau yang mengetahui lokasi terbaik di dekat anda, dan mereka biasanya memasukkan sebarang yuran permit dalam harga. Untuk rujukan panduan, permit dan lesen yang bereputasi, dan maklumat am tentang keadaan memancing, rujuk kepada Perikanan Darat Ireland, yang merupakan agensi yang menyelia pemuliharaan dan pengurusan perikanan pedalaman dan pemancing laut di Ireland.

1 Great Lakes Barat

Anietra memegang ubat di Great Western Lakes | Hak Cipta Foto: Anietra Hamper

Tasik Great Western (atau Lough, perkataan Ireland untuk tasik) adalah sebahagian daripada tasik limau liar yang terakhir yang tinggal di Eropah. Mereka diiktiraf kerana kualiti memancing ikan trout. Tasik-tasik ini termasuk Lough Corrib, Mask, Carra, Conn, dan Cullin. Tasik adalah berasaskan batu kapur, menjadikannya sangat produktif kerana sifat alkali mereka. Tasik-tasik ini mempunyai populasi ikan liar yang sangat baik, rata-rata antara satu hingga dua kilogram dan lebih dari lima kilogram. Raja tasik ini adalah trout ferox, ikan cepat berkembang yang dengan mudah boleh mencapai 20 pound. Salmon juga ditangkap di Corrib dan Conn, sementara pike ditemui di semua tasik. Galway adalah bandar utama yang paling dekat dengan tasik ini untuk makanan dan penginapan. Perikanan adalah percuma, kecuali keperluan lesen salmon, dan panduan boleh didapati di semua tasik.

2 Pelabuhan Cork

Pelabuhan Cork

Apabila anda tiba di Cork Harbour, jelaslah bahawa memancing adalah cara hidup di sini, itulah sebabnya ia adalah salah satu tempat terbaik untuk melawat pemancing untuk disasarkan. Ini adalah salah satu pelabuhan semula jadi terbesar di dunia. Ciri-ciri uniknya, seperti teluk yang terlindung, garis pantai yang diindentifikasi, lumpur-lumpur lembut, pantai berpasir, dan saluran air yang pergi dari saluran penghantaran mendalam ke sungai-sungai yang tenang, menjadikannya syurga pemancing. Pemancing memancing terbang menikmati memancing sukan untuk bass laut dan mullet, yang merupakan tangkapan yang paling biasa. Spesies lain termasuk ray berambut perang, cod, pollack, belut conger, dan hiu biru, yang boleh didapati di luar pantai dari mulut pelabuhan. Cobh adalah hab utama di kawasan ini, dengan beberapa bot sewa laut dalam yang menawarkan perjalanan sehari dengan memancing berpandukan dan semua peralatan yang disediakan. Anda juga boleh mencari perjalanan berpandu kecil untuk satu hingga tiga orang di bot kecil yang menargetkan kebanyakannya bass laut. Hotel Bella Vista di Cobh mempunyai kedai serbaneka sendiri dan menawarkan memancing sendiri atau memancing berpandukan pada armada kapal sendiri.

3 Lough Currane

Lough Currane | Hak Cipta Foto: Shane O’Reilly

Lough Currane sering disebut sebagai permata di mahkota memancing trout laut Ireland. Lough Currane, di Waterville, Co Kerry, adalah sebuah tasik besar yang meliputi lebih daripada 2,500 ekar yang terletak di persekitaran gunung yang menakjubkan di semenanjung Iveragh. Eagles laut ekor putih telah diperkenalkan semula di sini, jadi ia adalah pemandangan biasa semasa memancing. Tasik ini hanya hulu dari laut, memberikan akses mudah ke sejumlah besar ikan salmon dan ikan laut yang kembali setiap tahun. Terdapat juga ikan perang cokelat liar. Lough Currane terkenal dengan trout lautnya yang rata-rata empat hingga enam kilogram. Perikanan terbang adalah kaedah yang paling biasa di tasik ini, tetapi trolling dan berputar juga digunakan.

4 Sungai Moy

The River Moy | Hak Cipta Foto: Perikanan Darat Ireland

Moy adalah sungai Salmon yang paling terkenal dan produktif di Ireland, dengan pemancing mengangkut lebih dari 6,000 salmon setahun. Salmon musim bunga datang ke sungai April hingga Jun, purata sembilan hingga 10 paun. Julai adalah waktu puncak salmon di Sungai Moy, tetapi salmon musim panas yang lebih kecil, yang dipanggil grilse, pulangan dalam jumlah besar bermula pada bulan Jun. Kaedah yang paling biasa untuk memancing di sungai ini adalah memancing, berputar, dan memancing umpan dengan cacing. Terdapat beberapa jenis air yang lebih sesuai untuk setiap kaedah daripada yang lain. Orang luar biasanya boleh mendapatkan nasihat dari kedai umpan tempatan dan dari Inland Fisheries Ireland. Anda akan menemui beberapa persendirian dan kelab yang terletak di sepanjang sungai, tetapi kebanyakan tawaran permit pada harga yang berpatutan. Penginapan berdekatan di Ballina atau Foxford pelbagai dari katil-dan-sarapan ke hotel lima bintang. Mount Falcon Estate adalah sebuah penginapan mewah yang dikelilingi oleh taman semulajadi, dengan memancing persendirian di sungai yang tepat dari harta tanah.

5 Sungai Boyne

Sungai Boyne

Sungai Boyne adalah salah satu daripada sungai trout liar yang paling produktif di Ireland, yang menyediakan memancing lalat yang menarik dan banyaknya lalat lalat. Sungai ini terletak di Lembah Boyne yang dikelilingi oleh tanah ladang dan padang rumput yang bergelora. Beberapa anak sungai merupakan perikanan trout yang terkenal, terutama Kells Blackwater. Ikan liar rata-rata satu hingga dua kilogram, dengan banyaknya tiga kilogram atau lebih. Lebih menarik daripada saiz trout adalah kuantiti ikan di sungai ini, itulah sebabnya ia sangat popular dengan pemancing. Salmon juga menjalankan sungai dan menyediakan memancing sukan yang baik bermula pada bulan Jun. Kelab-kelab memancing dan pemilik persendirian mengawal bahagian sungai, tetapi permit disediakan untuk kebanyakan kawasan perairan.

6 Galway Bay

Galway Bay

Menangkap ikan di Galway Bay adalah hebat untuk memancing kerana ia adalah untuk pemandangan Ireland yang menakjubkan. Perahu piagam beroperasi di luar Rossaveal dan Spiddal untuk memudahkan akses ke teluk luar. Tempat-tempat terbaik adalah Kepulauan Aran dengan medan tembok batu mereka, dan seterusnya ke selatan di sepanjang garis pantai Burren yang berbatu di bawah Cliffs of Moher yang megah. Jerung biru dan porbeagle adalah tangkapan biasa, dengan pelbagai spesies lain yang tersedia. Sekiranya sesuai dengan jadual anda, rancang masa tambahan untuk berhenti makan tengah hari di salah satu Kepulauan Aran untuk berendam dalam pandangan. Kawasan ini menjemput beberapa ikan hiu terbaik di Ireland.

7 Lough Erne atas

Lough Erne atas

Beberapa memancing pai terbaik di Ireland terletak di Upper Lough Erne, yang bersempadan dengan Republik dan Ireland Utara. Kawasan desa yang bergelora adalah latar belakang yang menakjubkan untuk tasik yang subur yang secara kerap menghasilkan deretan dalam jarak 20 hingga 30 paun. Spesies lain termasuk trout laut dan trout coklat, hinggap, dan salmon. Anda tidak perlu bimbang tentang pasport atau pemeriksaan kastam di sempadan, tetapi anda akan melihat tanda-tanda jalan berwarna yang berbeza. Memancing terbang, menangkap ikan, dan trolling adalah kaedah yang berjaya di Upper Lough Erne. Terdapat pondok-pondok di kawasan Kilmore Quay, yang merupakan sebuah perkampungan nelayan kecil. Sebahagian daripada mereka, seperti Watermill Fishing Lodge, memenuhi keperluan para pemancing dengan menyediakan peralatan memancing di lokasi dan armada kapal dan pemandu.

8 Lakelands Ireland

Lakelands Ireland

Dua daripada sungai terbesar di Ireland, iaitu Sungai Shannon dan Erne, terletak di dataran tengah negara. Bersama-sama, mereka meliputi rantau besar, dari County Cavan di pertengahan utara hingga Limerick di Midwest. Kedua-dua sungai ini termasuk sejumlah besar tasik, yang disebut sebagai lakelands. Terdapat beratus-ratus tasik yang besar dan kecil yang menyediakan pelbagai jenis memancing untuk ikan dan ikan kasar. Pemancing umpan datang ke sini untuk sekolah-sekolah besar bream, roach, sepuluh, dan rudd, yang menyediakan sumber makanan yang cukup untuk pike besar yang ditangkap di sini. Hujan yang luas di Shannon adalah Lough Derg yang merangkumi 29,000 ekar. Ia mudah untuk menyewa panduan yang bereputasi di kawasan ini kerana ia terkenal dengan pai yang sangat baik dan memancing kasar.

9 West Cork

West Cork | Hak Cipta Foto: Kevin Crowley

West Cork adalah kawasan yang indah di sepanjang Ireland Jalan Atlantik Liar jejak pelancongan, dengan pantai, teluk, dan muara yang semuanya tempat utama untuk memancing untuk bass laut dan spesies lain. Kinsale adalah sebuah bandar yang indah yang terkenal dengan banyak restoran yang menghadap ke pelabuhan, di mana bot laut laut dalam dapat membawa anda untuk memancing ikan arang, cod, dan pollack. Terdapat banyak bangkai kapal di kawasan yang menyediakan habitat yang sangat baik untuk pelbagai spesies. Memancing di sepanjang pantai adalah popular untuk bass laut dengan berputar, memancing umpan, dan memancing. The Sungai Ilen popular untuk salmon (Februari-September) dan ikan laut (Februari-Oktober). Tempat yang bagus untuk berhenti untuk memancing maklumat bermusim dari penduduk setempat adalah di Angling Halfway mengendalikan kedai, di jalan antara Cork dan Clonakilty.

10 Semenanjung Dingle

Semenanjung Dingle

Semenanjung Dingle adalah salah satu lokasi paling hebat di sepanjang Jalan Atlantik di Ireland. Ia terletak di wilayah jauh barat daya Ireland. Pantai ini bervariasi, mulai dari pasir panjang keemasan di pantai luncur Atlantik yang bercampur dengan garis pantai berbatu dan tebing yang menjulang tinggi. Semenanjung Dingle mempunyai beberapa jenis spesies terhebat yang anda akan dapati di perairan pantai Ireland. Ini termasuk bass laut, hiu biru, dan beberapa spesies sinar, termasuk sinar sengatan yang tumbuh hingga lebih dari 50 paun.

11 Wilayah Connemara

Wilayah Connemara

Connemara adalah kawasan gunung di barat Galway dengan banyak tasik. Tempat ini adalah mimpi salmon angler. Luangkan satu atau dua jam di Galway melihat ke atas Jambatan Salmon Weir, di mana cermin mata terpolonisasi akan membolehkan anda melihat sekolah-sekolah ikan salmon yang cepat mengalir Sungai Corrib di bawah. Sekiranya anda pergi sejam ke barat dengan kereta di pergunungan yang rimbun, anda akan menemui tasik glasier yang dalam dan rumah salmon dan trout laut yang kembali setiap musim panas. Perikanan Delphi, Erriff, Kylemore, dan Inagh, menghasilkan tangkapan baik kedua-dua spesies setiap tahun. Ini kebanyakannya terbang lokasi penangkapan ikan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: