Portland, Maine: Pekan kecil untuk selera besar

0

28

- Advertisement -

Terdapat banyak perkara di mana negeri Maine telah lama terkenal: pantai pasang surut, rumah api, penangkap ikan lobster. Namun, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bandar kecil Portland, telah menjadi bandar makanan yang mesti dikunjungi oleh Pantai Timur, dengan falsafah ladang-tol yang menjadi iri terhadap New England. Berikut adalah gambaran di sebalik tabir destinasi gourmet yang semakin meningkat ini.

‘Rails dibuka, garisan jatuh, davit siap – dan perangkapnya ketagih!’ Kata Kapten Brian Rapp, sambil mengarahkan tali hijau berbintik untuk mengungkapkan sangkar kawat mata, sekali 29 kaki dalam, kini penuh dengan jingga-jingga dan lobster hitam berbintik-bintik hitam. Dia mengambil stok krustasea, mengukur saiz mereka untuk menuai, dan retakan senyuman merentasi wajah berjenggot lobsterman itu. Hari bayaran bumper.

Di Portland, orang-orang yang tahu memanggilnya lobstah, bukan udang galah. Itulah perkara pertama yang perlu anda pelajari sebelum menaiki trawler Lucky Catch, sebuah bot nelayan yang melancarkan setiap pagi di perairan kelabu dari Casco Bay dari dermaga di Commercial Street. Di dermaga di mana bot sering berlabuh, sebuah plak konkrit tertulis dengan rahmat nautika: “Semoga kamu mempunyai angin yang saksama dan mengikuti laut.” Tetapi cara-cara yang sedang berjalan di Portland pada hari-hari ini, mereka perlu menambah keseronokan gulung lobster di perut anda kepada bencana.

Walaupun ramai yang telah lama memikirkan Portland sebagai tempat yang penuh dengan kabut pantai dan pelarian Perang Dunia II, hari ini bandar kecil ini boleh memegang sendiri dengan mana-mana ibu makanan di Amerika Utara. Anda boleh memanggilnya Lembah Napa dengan bivalves – campuran restoran makanan laut semangat, makanan juadah makanan organik dan, yang paling umum dari semua, gubuk lobster.

Lobsterpalooza dan pai Amerika

Di atas segalanya, Portland adalah valhalla makanan laut. Lebih banyak udang karang ditangkap dan dijual di pinggir pantai Maine daripada di mana-mana negeri lain di Amerika Syarikat, dan ia telah menghancurkan gulung lobster seperti itu, ia menghasilkan 130 juta pound daging setiap tahun.

Tetapi bandar ini lebih daripada itu. Portland boleh membuat pai blueberry bibir (daripada setiap 100 buah berry lowbush AS, 99 datang dari Maine). Ia mencipta Donat Kudus yang ‘sihat’ (diperbuat daripada tepung kentang yang lebih berkhasiat, tetapi masih disedut dengan frosting). Ia berada di hadapan keranjang bir kraf bir di New England: perintis negeri, D.L. Geary, mula membina pada 1983 sebagai tempat pembuatan bir pertama di timur Mississippi, dan membuka brewpub pertama mereka pada tahun 1986. Dan wira-wira makanannya secara sedar akan menyusut jarak antara produk dan plat.

‘Portland mengalahkan bandar kecil yang paling kecil di Amerika Utara,’ kata panduan Maine Foodie Tours, Mike Liff, seorang California yang ditarik ke kota itu oleh perutnya. ‘Ia bukan hanya restoran atau makanan jalanan. Ia semuanya dari hasil tempatan kepada sikap maverick. Orang di sini tidak melakukan restoran rantaian. Bukannya Dunkin ‘Donuts, kami memilih pemelihara mikro bebas bebas perdagangan tempatan seperti Coffee by Design atau Arabica. Dan jangan sampai saya mula keju. Ia sangat baik di sini, sukar untuk tidak melepaskan kaunter deli. ‘

Adegan lokal yang mencukupi itu bermakna bahawa restoran-restoran 300-ganjil yang memenuhi 67,000 penduduk di Portland (lebih banyak per kapita daripada mana-mana bandar Amerika Syarikat yang lain selepas San Francisco), sembilan daripada 10 dimiliki oleh Maine dicelup-di-wol keluarga. Itulah yang tidak menghitung berpuluh-puluh Ma dan Pa startups yang akan menjual anda madu bunga liar bunga liar atau gerimis balsamic coklat yang baru saja dibotolkan di dapur.

Shuck dan lihat: jangan berhenti ’til anda mendapat cukup

Di tengah-tengah kegilaan foodie ini adalah nukleus restoran makanan laut yang bumper-to-bumper, sebuah kawasan yang membanggakan diri dengan koki mer-roir dan zeitgeist-shifts. Salah satu tempat yang boleh dilihat dan dilihat ialah Eventide Oyster Co yang memenangi anugerah James Beard, gagasan chef Mike Wiley dan Andrew Taylor, yang tidak takut untuk melengkapkan udang karang dengan kari hijau atau daging ladang dan telur. Kebetulan bahawa gulung udang mentega coklat mereka pada roti kukus Jepun adalah hidangan Maine yang paling didambakan? Tidak mungkin. ‘Barisan keluar pintu dari sini ke tahun depan,’ jenaka pengurus bar John R. Myers, dari perjumpaan harian untuk meja. ‘Kami jelas melakukan sesuatu yang betul.’

Dopamine yang menggemari keseronokan memakan begitu banyak jenis makanan laut yang lazat – kerang littleneck, kerang, kepiting, tiram, kerang Bang Island, sosej lobster – ditambah dengan cara yang tidak dapat diramalkan di mana makanan laut itu disediakan. Telah segar dari bot di Portland Lobster Company, kelas atas dan mentah di Scales, dalam sup di Chowder House Gilbert atau berkhidmat atas sushi dengan wijen hitam dan tobiko di Miyake. Sama ada cara, anda akan menaiki sejumlah cakar yang patah dan cangkerang kosong dalam beberapa hari sahaja.

Tangkap saya jika anda boleh: masa lalu lobster Maine

Makanan laut tidak selalu menyembuhkan blues kuliner. Kembali pada pertengahan abad ke-17, peneroka Perancis mendarat dengan sedikit gagasan tentang bagaimana manja dengan kekayaan semenanjung sirsun itu.Mereka kemudiannya diikuti oleh Kapten John Smith, yang kemudiannya mendepak Jamestown untuk mengalahkan Pocahontas. Seterusnya datang kapal angkat oportunis yang, daripada mengambil stok tanah dan laut, terjebak ke selatan untuk tanah tembakau dan katun Virginia yang dijanjikan.

Sekali lagi, udang karang bukanlah makanan istimewa hari ini: lama sebelum orang Eropah menurunkan sauh, orang-orang Algonquians yang malang itu asalnya menggunakan kelapa sawit yang banyak ditangkap sebagai baja tanaman dan bukannya memakannya. Pada abad yang berikutnya, udang dianggap sebagai makanan untuk golongan miskin atau tahanan; tidak sampai tahun 1950-an ia menjadi kukuh sebagai kemewahan. Selepas kejatuhan kewangan awal tahun 2000, sumber daya tanah dan pesisir pantai yang banyak di Maine memberi impian kepada diri sendiri untuk memulihkan diri.

Semangat Portlanders

Sebuah falsafah pemberontakan yang menyerang masih hidup di Duckfat, kedai poutine yang membuka pintu gerbang makanan pada tahun 2005. Dengan kentang goreng yang sempurna dan buatan tangannya, masakan itu menjadi restoran utama di Maine. California kecil-kecilan: satu konsep bukti untuk makanan tempatan yang baik dan baik di kalangan pengunjung dan restauranteurs wannabe.

Semua ini telah menggalakkan jenis pengambil risiko tertentu untuk mendirikan kedai di Portland. Watak-watak seperti keluarga Paciarino dari Milan, yang memilih Fore Street dari mana-mana di Lower 48 ketika mereka memutuskan untuk berhijrah untuk membuka trattoria yang tidak dikenali. Atau Dean Bingham, seorang arkitek yang berjaya yang menjatuhkan kekusutan dan kayu untuk membuat truffles tangan-tangan di Dean’s Sweets di seberang jalan. Malah agama telah ditinggalkan atas nama penjanaan semula di Grace, sebuah gereja Methodist merah-bata yang dipulihkan oleh chef Adam Flood sebagai urusan makan malam yang memaparkan Maine halibut dan rusuk ladang. Di beberapa bandar Amerika yang lain, orang akan mengambil judi sedemikian.

Sisters Ashley dan Kelley Dow, pengasas bersama Sticky Sweet, adalah lambang ideal ini. Di dalam Rumah Pasar Awam yang sibuk, sebuah gelanggang makanan yang pernah menjadi Dewan Bandaraya, Dows menyambut perlakuan yang melampaui batas ketat ortodoksi. ‘Ini bukanlah padang pasir pemotong cookie biasa,’ kata Ashley tentang ramuan yang diilhamkan yang berasal dari permulaan tahun yang lalu. ‘Nasi Thai yang melekit, dihidangkan dengan blueberries Maine dan aiskrim beludru blueberry liar. Maksud saya, siapa lagi yang melakukannya?

Masa depan: adakah ia pergi kepada anjing?

Di luar Portland, jauh di bandar satelit Kennebunkport, evolusi terus berkembang. Di sini, Wendy O’Blenis telah mencipta Doggie & Me, pelancongan makanan masakan pertama di dunia untuk anjing. Tambahan tambahan ke peta masakan, ia adalah pengalaman pengalaman bersantap Portland yang masih belum diketahui.

‘Kami bermula dengan membuat pai anjing untuk anjing dan ia salji dari sana,’ O’Blenis berkata mengenai tur makanan lima-berhenti. ‘Tetapi kerana ia adalah komuniti yang mesra anjing, ia diambil untuk hidup sendiri.’

Pooches yang mengambil bahagian dapat mencuba seperti kue kacang-kacangan, granola granola kelapa, keropok cheddar putih dan ais krim maple-bacon dengan tulang biskuit, sementara pemilik memelihara pai bakteria sebenar seperti H.B. Peruntukan dan bir kraf di Federal Jack, rumah syarikat pembuatan kapal layar Maine Brewing Maine. Selepas itu, untuk semua kesilapan lawatan itu, jelas tidak walaupun tarikan graviti bulan akan cukup untuk menghalangnya.

Dalam satu cara, perjalanan gourmet ke Portland adalah esei moden mengenai budaya makanan Amerika. Sejarahnya dipenuhi dengan kenaikan, kejatuhan, dan bangkit semula dari masyarakat bangsawan di bandar ini. Dan itulah sebabnya mereka seperti Kapten Brian Rapp, sangat berpuas hati dengan keseronokan mudah menangkap makan siangnya sendiri. ‘Hanya ada sesuatu tentang pemandangan makanan Portland,’ katanya sambil menghirup suasana kuliner, serta suasana laut segar yang menyedihkan. ‘Anda boleh merasakannya dalam keberanian anda.’

Jadikan ia berlaku

Portland hanya berjarak dua jam perjalanan dari Boston, dan penerbangan terus disediakan dari sedozen bandar di AS Timur. Untuk maklumat mengenai aktiviti, penginapan dan banyak lagi di Portland, cuba Lawati Maine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: