Advertisements

Kamakura dan Yokohama: hari perjalanan ke selatan Tokyo – Lonely Planet

22

Tokyo mempesonakan, penuh kegilaan dan sejuk, tetapi ada saat-saat apabila tenaga penduduk yang menghancurkan dan tanpa henti menjadikan syurga bandar ini menjadi periuk tekanan. Melarikan diri mudah untuk menuju ke tepi pantai di Kamakura dan Yokohama, kedua-dua perjalanan mudah di selatan Tokyo.

Kamakura

Hari ini dikenali dengan suasana santai dan pemandangan melayari, Kamakura pernah berkhidmat sebagai ibu negara Jepun (dari tahun 1185 hingga 1333). Kuil-kuil Buddha yang dihormati dan kuil Shintō terletak di tengah-tengah bukit-bukit yang mengelilingi bandar itu, menawarkan peluang untuk kenaikan yang mudah diikuti dengan membeli-belah makanan dan lekas panas luaran.

Buddha Giant dan papan luncur

Dari Stesen Kamakura, garisan Enoden kuno melatih tiga berhenti dari rumah-rumah pinggir bandar yang lalu ke Hase, lokasi penglihatan Kamakura yang paling terkenal: Daibutsu yang ikonik. Patung gangsa 11.4m dari Amida Buddha, yang dibingkai oleh bukit-bukit berhutan dan langit terbuka, menatap dengan tenang ke laut dari kakinya yang batu di dasar kuil Kōtoku-in pada abad ke-13.

Ia bernilai berharga di Hase – jalan-jalan pelik yang dipenuhi minka (rumah kayu lama) adalah keseronokan untuk diterokai. Beberapa rumah, seperti Ichigeya (ichigeya-en.com), telah diubah menjadi kafe dan kedai hadiah yang menarik. Teres bukit dan taman-taman Hase-dera menyediakan pemandangan indah teluk dan bukit-bukit sekitarnya. Pad di sepanjang pantai Yuigahama, di mana para peselancar menaiki gelombang lembut, atau naik papan sendiri. Terdapat banyak tempat untuk menyewa peralatan, dengan orang-orang di backpacker IZA Kamakura, atau burger kegemaran surfer-kegemaran Good Mellows, dapat menanda anda ke tempat kejadian.

Kembara bukit bukit

Memulakan jarak dekat dari lapangan Kōtoku-in, Daibutsu Hiking Course adalah laluan 3km yang membawa ke bukit-bukit untuk berhubung dengan Kita-Kamakura. Ia adalah laluan yang mudah dan teduh dan sepanjang jalan anda boleh berhenti di Taman Itsuki yang indah (itsuki- garden.com), kafe dengan teras batu-batu berganda di hutan hijau. Berhampiran hujung laluan Kamakura, ikuti tanda-tanda ke Zeniarai-benten, kuil gua yang didedikasikan untuk Benten, dewi nasib yang baik. Sertai penduduk tempatan di sini dalam upacara meletakkan uang anda ke dalam keranjang buluh dan memberinya cuci di air mata air (zeniarai diterjemahkan sebagai ‘mencuci syiling’), dikatakan membawa kejayaan kewangan.

Membeli-belah dan makan tempatan

Tergesa-gesa memikirkan wang tunai tambahan, menikmati beberapa terapi runcit di sepanjang jalan membeli-belah yang meriah Komachi-dōri, yang bergerak dari Stesen Kamakura menuju ke kuil bersejarah Tsurugaoka Hachiman-gū. Antara cenderahati untuk melihat keluar adalah Hato Sable, kue mentega berbentuk dove yang dijual oleh Toshimaya; dan baru dibuat sembei (keropok padi) di Kamakura Ichibanya. Untuk roti yang lazat dan barangan yang dibakar, cari hippy-trippy Paradise Alley Bread & Co (cafecactus5139.com/paradisealley) di Pasar Petani Kamakura harian, 10 minit berjalan kaki dari stesen ke arah pantai. Terus ke arah ini dan kemudian ke utara untuk mencari restoran desa Bonzō. Begitu kualiti soba buatan tangan (mi soba), restoran ini telah dianugerahkan bintang Michelin.

Rendam di bawah bintang-bintang

Setelah berjalan kaki dan makan di sekitar Kamakura, kembali ke jalur Enoden ke Inamuragasaki. Tiga minit berjalan kaki dari stesen, menghadap ke pantai, adalah Inamuragasaki Onsen (inamuragasaki-onsen.com), di mana air spa yang menenangkan berwarna hitam dengan mineral. Untuk ¥ 1400, anda boleh berehat dengan raksasa rotemburo (mandi terbuka) sambil menatap langit yang berbintang.

Yokohama

Yokohama adalah bandar kedua terbesar di Jepun, dengan lokasi bayside yang menenangkan, seni bina bersejarah dan kontemporari, muzium menarik, dan industri bir kraf yang berkembang pesat. Ia juga merupakan rumah kepada festival seni Yokohama Triennale, di bandar lagi pada tahun 2017.

Seni dan seni bina

‘Kepulauan, Constellations and Galapagos’ adalah tema untuk Yokohama Triennale 2017 (yokohamatriennale.jp/2017). Pesta seni kontemporari ini berlangsung selama tiga bulan dari 4 Ogos, memberikan rangsangan kepada adegan kreatif yang sudah dinamis di bandar ini. Dua daripada acara utama hosting di Triennale ialah Muzium Seni Yokohoma dan BankART Studio NYK, yang kedua-duanya adalah galeri yang indah yang boleh dikunjungi pada bila-bila masa sepanjang tahun.

BankART Studio NYK menduduki apa yang pernah menjadi gudang kapal perkapalan NYK dan tipikal cara kepingan seni bina yang lebih lama di kawasan pelabuhan Yokohama telah disesuaikan untuk kegunaan moden. Jarak berjalan kaki yang singkat adalah Minato Mirai 21. Dengan nama yang bermaksud ‘masa depan pelabuhan’, kawasan ini merupakan kombinasi yang berani bangunan kontemporari dan tua: Menara Landmark yang tinggi 296m dan Terminal Penumpang Antarabangsa Ōsanbashi yang telah memenangi anugerah, yang dirancang dengan pancang yang anggun untuk mencerminkan riak ombak laut, duduk bersama-sama dengan bata berwarna merah-bata Akarenga Sōkō (yokohama-akarenga.jp), satu siri gudang abad ke-19 berubah menjadi sebuah pusat membeli-belah moden.

Muzium yang unik

Minato Mirai 21 juga merupakan lokasi beberapa muzium yang menyeronokkan yang akan merayu terutamanya jika anda melancong dengan anak-anak atau bermain-main di hati. Muzium Noodles Cup adalah kuil yang direka bentuk imajinatif untuk pencipta mie segera dan Mie Piala, Momofuku Ando. Tempat ini sangat popular sehingga tiba awal untuk memasukkan slot untuk membuat Cup Noodle dengan reka bentuk dan bahan bungkusan anda sendiri.

Satu lagi kegembiraan ialah Muzium Kereta Api Model Hara.Dipamerkan di sini adalah barang dari 6000 koleksi model kereta api dan memorabilia keretapi yang terkumpul oleh Hara Nobutaro, seorang jurutera pembangunan, lebih dari 80 tahun. Kemuncaknya adalah Taman Ichiban Tetsumo, 30m oleh 10m diorama yang setiap set kereta impian kanak-kanak, dengan lebih 450m trek dan model terperinci indah. Kanak-kanak juga boleh bermain sebagai pengendali utama kereta api.

Pelbagai kejiranan

Terdapat beberapa daerah yang berbeza untuk dijelajahi di sekitar Yokohama.

Yokohama adalah salah satu pelabuhan pertama di Jepun untuk dibuka kepada perdagangan antarabangsa (1859), menjadi pintu masuk utama untuk pengaruh asing. Antara ketibaan awal ialah pedagang China, yang akhirnya membawa kepada penubuhan apa yang menjadi Chinatown pertama dan terbesar di Jepun. Kawasan ini adalah kawasan seluas 500 meter persegi yang ditandai dengan lima pintu gerbang ‘Pailou’ yang dihiasi dengan cerah, dengan lampu merah dan emas yang menggantung di lorong sempit yang dipenuhi dengan lebih daripada 500 restoran. Satu yang baik untuk dicuba adalah Manchinrō Honten, yang telah berkhidmat untuk dim sum lazat selama lebih dari 100 tahun.

Sementara itu, Motomachi-Yamate menawarkan jalan membeli-belah yang bergaya diabaikan oleh peninggalan hutan di mana beberapa kediaman gaya Eropah yang telah dipelihara. Di sinilah beberapa orang asing yang pertama menetap di bandar ini pada akhir abad ke-19. Jauh di stesen metro Motomachi-Chūkagai untuk sama ada Chinatown atau Motomachi-Yamate.

Sekitar 2km barat daya Minato Mirai 21, daerah cahaya merah yang pertama di Koganechō kini diisi oleh kreatif dan usahawan muda yang telah mengubah jejak-jejak di ruang komersial ke studio, galeri, kedai, kafe dan bar. Perayaan seni tahunan Koganechō Bazaar (koganecho.net) adalah pameran seni jalanan di seluruh kawasan itu.

Merayakan bir kerajinan

Naikkan gelas anda untuk memeluk bir Yokohama yang penuh semangat. Bandar ini disusun dengan pembiakan mikro, seperti Bashamichi Taproom dan Yokohama Brewery, serta beberapa bar lain, besar dan kecil, yang mengkhususkan diri dalam kraftangan berkualiti dari seluruh Jepun. Tandakan kalendar anda untuk dua acara tahunan bir yang berkaitan di bandar: Great Japan Beer Festival (beertaster.org) pada bulan September, dan Yokohama Oktoberfest yang diadakan di Akarenga Sōkō pada awal bulan Oktober, yang memperlihatkan berlebihan dari kira-kira 130 ales yang berbeza.

Jadikan ia berlaku

Kereta api JR Yokosuka berjalan ke Kamakura dari Tokyo (¥ 920, 56 minit) melalui Yokohama (¥ 340, 27 minit). Selain itu, jalur Shōnan Shinjuku berjalan dari sebelah barat Tokyo (Shibuya, Shinjuku dan Ikebukuro, semua ¥ 920) dalam masa sejam, walaupun beberapa kereta api memerlukan pemindahan di Ōfuna, satu berhenti sebelum Kita-Kamakura. Untuk maklumat lebih perancangan dan acara, lihat Panduan Pelawat Rasmi Yokohama (yokohamajapan.com) dan Persatuan Pelancongan Bandar Kamakura (kamakura-info.jp).

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: