23

- Advertisement -

Pie sedang menghidupkan seluruh Amerika Syarikat, setelah mencipta semula diri dari gergasi makan malam gereja dengan hidangan penutup yang bergaya yang berkhidmat dalam ‘penerbangan’ di beberapa tempat. Setiap rantau mempunyai spesialisasi berdasarkan ramuan dan budaya tempatan. Sekiranya anda mengisi plat anda di seluruh negara – membuat penerbangan pai Amerika, jadi untuk bercakap – ia akan kelihatan seperti ini:

Sweet and Sour East

Pai buah menguasai rak oven di Timur. Maine bakar blueberry di antara keraknya, cara yang baik untuk menggunakan 89 juta paun potongan berair yang tumbuh setiap tahun. Slab mungkin akan mengikuti makan malam anda di pondok lobster setempat, jadi jangan lepaskan cawan terakhir untuk menyelamatkan bilik.

Vermont mengambil pai cukup serius untuk mempunyai pai negeri rasmi: epal. Datanglah masa panen pada musim gugur awal, festival epal (www.vermontapples.org) berpeluh dengan pertandingan penaik pai dan, lebih baik lagi, pai makan peraduan (tidak ada tangan, sila).

Florida adalah pesaing lain yang serius dengan pai negara: limau utama dalam kes ini, pujian dari tanaman kapur tempatan yang banyak.

A keping pai kapur utama (gambar oleh arsheffield)

Dan bagaimana pula dengan Boston Cream Pie, khusus Beantown? Ia sebenarnya adalah spongy kek – berpecah dan dipenuhi dengan custard, kemudian dibekukan dengan coklat. Tetapi nama itu telah tersangkut selama 150 tahun sejak ‘pai’ pertama melanda meja, jadi siapa yang akan berdebat?

Midwest Creamy

Midwest adalah di mana pai mencapai perkiraan epik, dan tali pinggang melonggarkan menjadi keperluan.

Indiana adalah negeri ketiga (dan terakhir) untuk mempunyai pai rasmi: krim gula. Restoran Village Inn (107 S Main St, Middlebury), di tengah-tengah Amish Country, membuat kepingan yang halus. Wanita bertudung dalam pakaian pastel dan kasut tenis putih chunky datang pada jam 4:30 pagi untuk membakar pai. Tiba sebelum makan tengahari untuk mendapatkan pilihan terbaik, yang juga termasuk mentega kacang, Snickers dan krim pisang.

‘Bagaimana pai itu?’ pelayan itu meminta seorang pelanggan bertahan di kaunter, memaksa dengan kegilaan.

‘Mmm. Mmm, mmm, mmm, ‘datang jawapannya.

Pemilihan pai di The Village Inn (foto oleh .melanie)

Utara di Wisconsin, Norske Nook (13804 7th St, Osseo) menggantung tanda yang mengatakan, ‘Pie Memperbaiki Segalanya’. Cobalah pudina coklat atau jenis kekurangan blueberry, dan anda akan mempercayainya. Mereka telah memenangi pita biru di Kejohanan Pai Kebangsaan. Terima kasih keranda yang tebal dan bergulung tangan untuk kepujian.

Di Illinois, Route 66 bukan sahaja Jalan Ibu, tetapi ibu itu memasuki pai. Di Palms Grill Cafe (110 SW Arch St, Atlanta), tebal tebal gooseberry, pic dan krim masam menggoda dari kes kaca, sementara Andrews Sisters merapatkan dari stereo. Dan selepas makan malam di Ariston Cafe (413 Old Route 66, Litchfield), pelayan itu mengeluarkan dulang hidangan dessert besar yang disusun dengan Reese, karamel-kacang dan pai-pai yang lain. Pertimbangkan ia bahan bakar untuk pemacu yang panjang dan seterusnya.

Nutty South & Tart West

Di selatan, gramma setiap orang mempunyai resipi sendiri untuk kek pecan, di mana ramuan-ramuan rahsia bergerak ke dalam mangkuk dengan kacang dan sirap jagung. Royer’s Round Top Cafe (105 Main St, Round Top), di tengah-tengah mana-mana Texas, telah mendapat orang ramai yang bersuara untuk versi. Ia begitu tradisional anda dikenakan bayaran 50 sen tambahan tidak dapatkan ais krim di atas. Koki juga mencambuk dadih cemara selatan dan pai catur kelapa. Tidak boleh membuat keputusan? Mereka menawarkan penerbangan pai!

Hasil segar mendominasi baji Barat. Epal dari Washington dan ceri dari California dibakar ke dalam tiram yang berkilat dan disajikan dengan hangat di bawah selimut ais krim. Anda tidak perlu merasa bersalah untuk memanjakan diri. Terima kasih kepada penyelidikan dari Majlis Pie Amerika, kita tahu 1 dari 5 orang Amerika telah memakan keseluruhan pai solo. Jadi makan sekeping atau dua adalah dalam batas, tidak kira bagaimana anda memotongnya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: