9 Tarikan Pelancong Terunggul di Salt Lake City

0

31

- Advertisement -

Salt Lake City adalah pusat keagamaan Mormons (Latter Day Saints) dan ibukota negara Utah. Ia terletak di lembah yang tinggi di Sungai Jordan, sekali gus menjadi kawasan yang tidak menyenangkan di antara puncak-puncak hebat di Wasatch Range, Great Salt Lake di barat laut, dan Great Salt Lake Desert di barat. Sejarah

Salt Lake City diasaskan pada 24 Julai 1847 oleh Mormons yang diketuai oleh Brigham Young yang telah mencapai lembah padang pasir ini selepas perjalanan lapan belas bulan dari Illinois. Para peneroka tidak lama kemudian mula mengairi tanah itu dan membina sebuah bandar. Bermula dari Dataran Kuil saat ini, mereka meletakkan rancangan grid ambisius yang masih menentukan susunan bandar. Kawasan itu, kemudian di bawah kedaulatan Mexico, diserahkan kepada Amerika Syarikat di bawah perjanjian Guadalupe Hidalgo pada tahun 1848. Mormons memanfaatkan perubahan ini untuk menubuhkan keadaan mereka sendiri berdasarkan idea agama mereka. Ibukota negara ini Deseret (“lebah madu”) adalah Salt Lake City.

Bandar muda mendakwa status yang serupa untuk wilayah Utah, yang ditubuhkan pada tahun 1850, yang mana Gabenor pertama adalah Brigham Young. Turut terburu-buru emas di Barat dan penyempurnaan kereta api transcontinental membawa peningkatan jumlah penduduk ke bandar, yang kini mencapai tahap kemakmuran yang sederhana. Selepas Mormon melepaskan poligami secara rasmi, Utah telah dimasukkan ke Kesatuan sebagai negara ke-45. Pada abad ke-20, bandar berkembang dengan pantas, tiga kali ganda penduduknya antara 1900 dan 1930, dan selepas itu ia berkembang pesat ke dalam sebuah bandar moden yang besar.

Lihat juga: Tempat tinggal di Salt Lake City

1 Temple Square

Temple Square

Temple Square adalah tempat suci para Mormon. Di dataran seluas 10 hektar ini, dengan pokok-pokok dan bunga-bunga, adalah Kuil Mormon, Mormon Tabernacle, Annex Bait Suci, Dewan Perhimpunan, beberapa monumen, dan pusat maklumat yang membekalkan maklumat tentang doktrin dan sejarah kepercayaan Mormon.

Laman rasmi: http://www.templesquare.com/

2 Kuil Mormon

Kuil Mormon

Kuil Mormon, dalam apa yang dipanggil “gaya Mormon”, dibina antara tahun 1853 dan 1893. Pada setiap hujung struktur granit yang besar ini terdapat tiga menara, yang tertinggi di mana, di hujung timur, menanggung angka emas berukuran 13 kaki tinggi daripada malaikat Moroni. Candi ini hanya boleh dimasukkan oleh Mormon.

Alamat: 50 West North Temple Street, Salt Lake City

Laman rasmi: https://www.lds.org/church/temples/salt-lake?lang=eng

3 Negeri Capitol

Negeri Capitol

Di hujung utara State Street, di Capitol Hill, yang naik ke ketinggian hampir 300 kaki di atas bandar, adalah Utah State Capitol. Bangunan dominan Neo-Klasik ini menempatkan Dewan Perwakilan, Senat, dan Mahkamah Agung Utah. Ia mempunyai ruang dalaman yang halus, dengan rotunda marmar, Bilik Emas (bilik resepsi Gabenor) dan galeri kecil dengan menukar pameran. Capitol Hill terletak timur laut Temple Square di hujung State Street. Banyak tarikan di bandar ini terletak di sini, termasuk Daerah Bersejarah Marmalade.

Laman rasmi: https://utahstatecapitol.utah.gov/

4 Mormon Tabernacle

Mormon Tabernacle

The Tabernacle adalah bangunan bujur besar dengan kubah bertengger di 44 jeti batu pasir. Bahagian dalaman yang tenang, dengan tempat duduk untuk lebih daripada 6500 orang, terkenal dengan akustiknya yang halus. Di hujung barat adalah galeri untuk Choir Tabernacle yang terkenal, dan di atasnya adalah organ hebat.

Alamat: Temple Square, Salt Lake City

Laman rasmi: https://www.lds.org/locations/temple-square-salt-lake-city-tabernacle?lang=eng&_r=1

5 Ini adalah Taman Warisan Tempat

Ini adalah Taman Warisan Tempat

Apabila, selepas perjalanan 1,300 batu panjang Mormons, Brigham Young muncul dari Emigrasi Canyon dan melihat lembah penglihatannya dia berkata “Ini adalah tempat!”. Ini adalah Monumen Tempat yang diwujudkan pada tahun 1947 untuk memperingati ulang tahun ke-100 ketibaan Mormons di Lembah Salt Lake. Taman Negeri dengan nama yang sama juga termasuk Old Deseret Village, sebuah muzium sejarah yang dibina untuk menyerupai komuniti Mormon pertengahan abad ke-19 yang biasa.

Alamat: 2601 East Sunnyside Avenue, Salt Lake City

Laman rasmi: http://www.thisistheplace.org/

6 Bangunan Memorial Joseph Smith

Bangunan Memorial Joseph Smith

Bangunan Memorial Joseph Smith terletak di Temple Square. Ia dibina pada tahun 1911 dan pada asalnya dikenali sebagai Hotel Utah, tetapi dinamakan semula sebagai penghormatan kepada presiden pertama Gereja Mormon. Beberapa ciri hiasan termasuk tiang marmar, kaca seni dan tangga besar. Di tapak adalah Teater Legacy, bilik persidangan, Pusat FamilySearch, dan restoran.

Alamat: 52 North Main Street

Laman rasmi: https://www.lds.org/locations/temple-square-joseph-smith-memorial-building

7 Liberty Park

Liberty Park

Dengan lebih daripada 80 ekar, Liberty Park adalah taman awam terbesar di Salt Lake City dan mempunyai pelbagai aktiviti rekreasi. Ruang hijau ini adalah tempat percutian yang indah, dengan pokok-pokok matang, kolam, kolam renang dan kawasan sukan. Taman ini juga rumah kepada Tracy Aviary.

Alamat: 600 E 900 S, Salt Lake City

Laman rasmi: http://www.slcgov.com/cityparks/parks-liberty-park

8 Tracy Aviary

Tracy Aviary

Di sebelah selatan Liberty Park ialah Tracy Aviary, dengan pelbagai jenis burung dari Amerika Utara dan bahagian lain di dunia. Salah satu daripada aviaries tertua di dunia, ia ditubuhkan pada tahun 1938 oleh seorang bank tempatan.

Alamat: 589 E 1300 S, Salt Lake City

Laman rasmi: http://tracyaviary.org/

9 Rumah Beehive

Rumah Beehive

Rumah Beehive (1854) adalah kediaman Brigham Young sebagai Gabenor Utah dan ketua Mormons dan rumah keluarganya yang besar dari 19 isteri dan 56 anak. Di atas menara rumah adalah sarang lebah, simbol keagungan Mormons, yang juga muncul di kot negara.

Laman rasmi: https://www.lds.org/locations/historic-beehive-house

Tempat tinggal di Salt Lake City untuk Sightseeing

Tempat-tempat menarik di Salt Lake City adalah di pusat bandar, termasuk Temple Square, Mormon Temple, dan Capitol State. Kawasan pusat bandar barat yang bergaya adalah di mana banyak restoran terbaik di bandar ini terletak. Jika anda berada di bandar untuk bersiar-siar dan hiburan, ini adalah tempat terbaik untuk mendasarkan diri anda. Jika tujuan utamanya adalah untuk memukul bukit ski berdekatan, akses ke Interstate sangat mudah, dan perjalanan ke kebanyakan resort kurang dari 45 minit. Berikut ialah senarai hotel bertaraf tinggi di lokasi yang baik:

  • Hotel Mewah: Grand America Hotel yang menawan, dengan bilik-bilik yang dihias dengan elegan dengan balkoni, menduduki tempat utama di pusat bandar Salt Lake City, hanya dalam jarak berjalan kaki dari Temple Square dan restoran-restoran tempatan. Sesuai untuk pertunjukan acara atau pameran perdagangan, Hotel Monaco yang terletak berdekatan menawarkan bilik-bilik yang serba lengkap dan mesra haiwan kesayangan. Salt Lake City Marriott City Centre adalah pilihan mewah hanya beberapa langkah dari Pusat Bandar Raya yang meriah dengan banyak pilihan membeli-belah dan menjamu selera.
  • Hotel Julat-Pertengahan: Di pusat tindakan dan berhampiran beberapa restoran popular Hilton Garden Inn yang baru saja direnovasi, dengan bilik-bilik besar, kolam renang 24-jam, dan perkhidmatan ulang-alik lapangan terbang percuma. Beberapa batu ke timur pusat bandar dan berhampiran Muzium Sejarah Alam adalah Guest House Universiti, dengan bilik yang selesa dan antar-jemput percuma ke tempat-tempat tarikan. Lima belas minit ke timur dan mudah untuk menuju ke bukit-bukit ski adalah Home2 Suites baru oleh hotel Hilton. Hotel ini mempunyai bilik-bilik dengan pemandangan bandar yang bagus bersama-sama dengan kolam renang air asin dan tab mandi panas.
  • Hotel Budget: Hotel-hotel berikut berada dalam jarak berjalan kaki dari Temple Square dan pelbagai restoran yang baik. Comfort Inn adalah pilihan yang baik dalam kategori bajet, dengan bilik-bilik yang luas, tab mandi panas luar dengan perapian, dan makanan pembuka dan minuman percuma pada hari Selasa dan Khamis. Berdekatannya adalah Crystal Inn Hotel & Suites, dengan kolam renang dalaman, dan Metropolitan Inn, dengan kolam renang luaran bermusim. Semua hotel ini ramah haiwan peliharaan dan menyediakan sarapan percuma.

Peta Salt Lake City – Tarikan-tarikan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: