Festival Dance Konark: Sebuah kereta sebagai pentas

0

34

- Advertisement -

Dengan Kuil Sun yang megah sebagai pentasnya, perayaan tarian Konark adalah pesta kebudayaan yang cemerlang

Kebanyakan pelancong melawat Kuil Matahari di Konark pada waktu siang. Lagipun, itulah ketika keajaiban seni bina kuil berada di paparan yang terbaik. Panduan pemandu boleh didapati dengan penuh semangat menjelaskan kepada pelawat kedudukan saintifik kuil dan bagaimana seseorang dapat dengan mudah mengira masa hari itu hanya dengan melihat kedudukan sinar matahari pada roda batu gergasinya. Kuil abad ke-13, yang direka bentuk dalam bentuk kereta kebal kolosal dengan tujuh kuda dan 24 roda untuk membawa tuhan matahari, mengambil avatar yang sama sekali berbeza dengan set matahari. Ketukangan seni bina berubah menjadi keindahan murni yang diberikan dalam batu.

Tokong Konark Sun (Gambar dari Damien Roué)

Bulan Disember adalah lebih istimewa, kerana ketika itu kuil, juga tapak warisan dunia, berubah menjadi latar belakang pentas untuk menjadi tuan rumah Festival Tari Konark. Perayaan tarian klasik diadakan setiap tahun dari 1 Disember hingga 5 Disember oleh Odissi guru Padmashree Akademi Tarian Gangadhar Pradhan yang terkenal dengan Pusat Kebudayaan Zonal Timur, Kolkata. Sebilangan besar kredit untuk penganjuran pesta itu akan terlambat kepada Guru Gangadhar. Beliau memulakannya pada tahun 1986 dengan tujuan untuk membawa artis dari pelbagai latar belakang dan menyatukan mereka menjadi ikatan budaya.

Bentuk-bentuk tarian yang bervariasi seperti Odissi, Bharathnatyam, Manipuri, Kathak dan Chhau adalah sebahagian daripada perayaan ini. Ini adalah pentas yang dikongsi oleh seniman veteran dan juga peminat. Langit malam yang terang, dengan bintang-bintang yang bersinar terang, menambah mantera ajaib ghungroos bergerak seiring dengan tali sitar dan rentetan tabla di auditorium udara terbuka kuil.

Persembahan Bharatanatyam di Konark (Photo courtesy of patrikmloeff)

Mela kerajinan juga dianjurkan semasa festival dan ia menjadikan tempat yang baik untuk membeli kraf tangan dari Odisha. Pelbagai gerai makanan, yang menyajikan hidangan Odissi yang terbaik, juga disediakan. Kemunculan lain festival ini adalah kem artis yang mempamerkan patung-patung bait Odissi, yang digambarkan dengan tepat sebagai puisi yang disalin di atas batu; dan pameran seni pasir yang diadakan di pantai.

Konark dihubungkan dengan baik dengan jalan dengan Puri (35 km), kepala kereta api terdekat dan dengan Bhubaneswar (65 km), lapangan terbang terdekat. Keadaan jalan-jalan yang baik dan pada bulan Disember pemanduan pasti menyenangkan. Jika anda tidak mahu menyewa teksi, pilihlah jurulatih mewah pelancong yang dikendalikan oleh Perbadanan Pembangunan Pelancongan Odisha (OTDC). Untuk penginapan, cubalah Panthanivas, sebuah hartanah yang dikendalikan oleh OTDC yang mempunyai bilik double AC, bilik-bilik double tanpa AC, serta bilik-bilik empat bedded tanpa AC.

Dihantar oleh Debangana Sen

Cita-cita Debangana untuk perjalanan melampaui pendengarannya yang biasa melalui wallpaper Ireland. Apabila tidak melakukan itu, dia sibuk merancang perjalanan seterusnya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: