Fakta ke-29 India – Menarik tentang Telangana

0

21

- Advertisement -

Telangana adalah sebahagian daripada negara kudus Hyderabad, yang diperintah oleh Nizams semasa British Raj. Ia menjadi sebahagian daripada Kesatuan India pada tahun 1948. Pada tahun 1956, keadaan Hyderabad dibubarkan dan Telangana digabungkan dengan Andhra untuk membentuk keadaan Andhra Pradesh.

Pada 2 Jun 2014, selepas banyak perbincangan dan perbahasan, Telangana menjadi negara ke-29 India. Bandar Hyderabad akan berfungsi sebagai ibu kota Telangana dan kediaman Andhra Pradesh selama sepuluh tahun.

Berikut adalah beberapa fakta mengenai Telangana, negeri terbaru Kesatuan India.

1. Telangana yang baru terbentuk cukup besar untuk menjadi negara ke-33 terbesar di dunia.

2. Pemisahan negara menjadi dua walaupun fakta bahawa orang di kedua-dua negeri bercakap bahasa yang sama adalah yang pertama untuk Kesatuan India.

3. Permintaan untuk Telangana setua negeri Andhra Pradesh, yang telah diketahui pada tahun 1956.

4. Sekitar 77 peratus rakyat Telangana bercakap Telugu, 12 peratus berbahasa Urdu manakala 11 peratus berbahasa lain.

5. Telangana terdiri dari sepuluh daerah, yaitu, Hyderabad, Adilabad, Khammam, Karimnagar, Mahbubnagar, Medak, Nalgonda, Nizamabad, Rangareddy dan Warangal.

Gambar oleh Adityamadhav83

6. Telangana secara geografi adalah kawasan gersang walaupun ia dikeringkan oleh dua sungai India utama utama, Krishna dan Godavari.

Foto Sungai Krishna (oleh Amit Chattopadhyay)
7. Universiti Osmania adalah pusat pergerakan Telangana. Ia ditubuhkan pada tahun 1918 dan dinamakan sempena Nizam terakhir.

8. Jumlah kawasan negara ialah 1.14 lakh kilometer persegi, menjadikannya ke-12 terbesar di India. Ini menjadikan Andhra Pradesh menjadi negara keenam terbesar selepas bahagian itu. Terdahulu, ia menduduki tempat ke-4.

9. Telangana akan mempunyai 17 kerusi Lok Sabha dan 119 kerusi pemasangan.

10. Masa terbaik bagi pelancong untuk melawat Telangana adalah dari November hingga Februari kerana cuaca yang hebat.

Berikut adalah beberapa fakta mengenai Telangana. Ia secara harfiahnya adalah tanah air terjun. Layari air terjun Kuntala, Kanakai atau Gayatri dan bersiaplah untuk kagum dengan keajaiban alam. Terdapat banyak benteng yang dipelihara dengan baik di negeri ini yang pasti bernilai dikunjungi. Kubota Golconda dan Warangal Fort mewakili sebutan khas.

Foto Fort Warangal (oleh Peejaey)

Kuil-kuil yang banyak adalah tarikan bintang lain dari negeri yang baru dibentuk ini. Masa terbaik untuk merancang perjalanan ke negeri terbaru di India adalah pada musim sejuk. Sediakan gambar jika anda melawat negara. Dan jangan lupa untuk berkongsi dan suka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: