Nampaknya, tarikh pelancaran ahli baharu dalam keluarga model berprestasi tinggi Hyundai N iaitu “adik paling kecil” Hyundai i20 N semakin hampir kerana kali ini bukan lagi imej spyshot, tetapi Hyundai sendiri telah menyiarkan video prototaip model tersebut dipandu oleh pemandu utama mereka dalam kejuaraan rali dunia (WRC), Thierry Neuville.

Video bertajuk ‘The Evolution of N’ berkenaan memaparkan Neuville memandu tiga buah jentera yang dihasilkan divisi perlumbaan rasmi Hyundai tersebut iaitu jentera perlumbaan sebenar Hyundai i20 N WRC, model prototaip halo dengan enjin tengah Hyundai RM19 serta prototaip model baharu Hyundai i20 N untuk jalan raya yang bakal menerjah pasaran tidak lama lagi.

Neuville memandu ketiga-tiga kereta tersebut di pusat ujian musim sejuk Hyundai yang terletak di Arjeplog, Sweden. Menurut Hyundai, kesemua jentera produksi jalan raya Hyundai N adalah dihasilkan dengan ujian ekstensif dan mengambil inspirasi dari sukan bermotor bersama elemen yang menjadikan sesebuah jentera ini sebagai kereta rali yang hebat – satu proses yang membolehkan kereta lumba dan jalan raya tersebut berkongsi prestasi tinggi dan mempunyai elemen keseronokan pemanduan yang sama.

- Advertisement -

“Saya ialah budak lelaki yang bertuah hari ini kerana diberikan peluang untuk memandu prototaip i20 N. Ia kereta yang sangat menarik. Sangat jitu. Sangat mudah untuk dikendali. Sistem elektronik sentiasa membantu pemandu mengawal kereta ini. Pecutan enjin sangat baik. Bunyinya juga sangat mengujakan. Saya tersenyum besar hari ini kerana saya dapat memandu. Ia sangat hebat,” kata Neuville.

Thierry Neuville adalah pemandu WRC yang setia bersama pasukannya, Hyundai Motorsport sejak ditubuhkan 7-tahun lalu sehingga mereka berjaya bergelar juara WRC dalam kategori pengeluar pada 2019.

Tahun lalu, Hyundai dilihat menguji i20 N tersebut dengan menyembunyikannya di sebalik badan i20 generasi kedua. Dan selepas model standard generasi ketiga didedahkan pada Februari tahun ini, protaip sebenarnya kemudian dilihat muncul diuji di Nürburgring dua bulan lalu.

Apa yang boleh dilihat pada model prototaip tersebut, i20 N tampil dengan karekter hampir sama seperti i30 N – spoiler belakang lebih besar, kedudukan badan yang lebih rendah, bampar belakang dengan diffuser yang menempatkan tip ekzos berkembar (model standard tip ekzos disembunyikan) rim lebih besar dengan tayar berprofil rendah, serta angkup brek yang juga bersaiz lebih besar berwarna merah di sebalik set roda berkenaan.

Khabar yang bertiup sebelum ini, i20 N dijangka akan dihasilkan dengan resipi hampir sama dengan i30 N, dibekalkan dengan casis dan suspensi lebih keras, brek lebih besar dan nisbah stereng lebih pantas.

Ia mungkin akan dijana oleh enjin 1.6 liter Turbo-GDI dengan kuasa sekitar 200 PS dengan kotak gear manual enam-kelajuan – video ini turut mendedahkan bunyi yang dengar seakan sama dengan abang longnya itu. Namun, tidak seperti seterunya dalam WRC untuk musim hadapan iaitu Toyota GR Yaris yang menggunakan sistem AWD untuk versi produksi jalan raya, i20 N dikhabarkan hanya akan memacu roda hadapan.