10 perjalanan bot terbaik

21

- Advertisement -

Bot sering dilupakan sebagai cara untuk melihat dunia; kita selalu mempunyai masa yang terhad untuk mendapatkan dari A hingga Z supaya kita terbang, hilang B ke Y. Dalam banyak kes, walaupun, bot adalah yang terbaik, dan sering kali satu-satunya cara untuk melihat destinasi dengan betul. Berikut adalah sepuluh perjalanan bot terbaik yang ditawarkan oleh dunia.

1. Fjords, Norway

Selama lebih dari satu abad, laluan feri Hurtigruten yang legenda Norway telah menghubungkan banyak kampung dan bandar pesisir. Sepanjang tahun, 11 feri moden bergerak ke utara dari Bergen, sampai ke Kirkenes sebelum kembali. Ambil perjalanan sepanjang 11 hari yang menarik ke 34 pelabuhan dan menawarkan pelbagai peluang untuk perjalanan sampingan, atau hanya pelayaran meregangkan (atau dua) perjalanan ini. Ciri-ciri di dalam perjalanan penuh termasuk fjords dan pulau-pulau yang hebat yang melihat matahari tengah malam, biara zaman pertengahan dan bandar-bandar Art Nouveau.

2. Halong Bay, Vietnam

Merebak di perairan zamrud Teluk Halong dan bergerak melalui pulau-pulau batu kapurnya yang 3000-ganjil adalah sangat luhur. Pulau kecil dihiasi dengan pantai dan gua-gua yang dicipta oleh angin dan ombak, dan mempunyai lereng-lereng hutan yang jarang berdering dengan nada burung. Terdapat lebih daripada 300 bot yang berpusat di Bai Chay Tourist Wharf yang menunggu untuk menyapu kamu ke perairan Warisan Dunia. Lawatan sehari berlangsung dari empat hingga lapan jam, walaupun (overrun) juga tersedia.

3. Amazon River, Amerika Selatan

Dari sumbernya yang tidak mencolok di dataran tinggi Peru ke mulutnya berhampiran Belém di Brazil, Sungai Amazon mengukur lebih daripada 6,200km (3,853mi). Alirannya adalah 12 kali dari Mississippi, dan ia membawa seperlima air tawar di dunia. Berjumpa dengan buaian di atas bot perlahan (kualiti berbeza) antara Manaus dan Belém di Brazil atau Trinidad dan Guayaramerin di Bolivia. Tepi-tepinya penuh sesak dengan hutan atau penempatan, dan bot perlahan anda boleh mengambil masa empat hingga enam hari.

4. Sungai Franklin, Australia

Bukan untuk kegelapan, getah-rafting menuruni sungai Franklin liar adalah mencabar dan, pada masa-masa, usaha khianat. Gurun yang terpencil di kawasan Warisan Dunia Tasmania melindungi tumbuh-tumbuhan purba dan makhluk endemik. Mengakses dengan bot hanya boleh dilakukan antara bulan Disember dan Mac, dan memerlukan lapan hingga 14 hari – hanya arung batu yang berpengalaman layak. Kaili biasanya memasuki sungai yang tidak dapat diramalkan – diberikan kepada banjir – di Sungai Collingwood (49 km atau 31mi barat Jambatan Derwent) dan selesai di Gordon River, setelah mengatur semula pick up.

5. Quetico Provincial Park, Kanada

Berkayak di sepanjang permukaan cermin tasik murni Ontario Utara meletakkan anda memukul di tengah-tengah padang pasir tandatangan Kanada. Campurkan kanu dan berkhemah untuk melihat mooching moose di pinggir air atau jatuhkan garisan untuk tempat memancing sukan. Taman seluas 4,800-km-km (1,853 meter persegi) dikenali dengan laluan kanu terpencil (1,500km atau 932mi), dan terdapat peluang untuk penangguhan berpandu dan berpandu sendiri di dalam dan di sekitar taman.

6. Kerala, India

Rangkaian lagun, tasik, sungai dan terusan yang merentasi pantai Kerala membuat beberapa penerokaan yang menarik. Perahu-perahu kayu asas yang kecil menyeberangi tasik-tasik dan tasik palma yang diselenggarakan dengan jaring pancing, dan mengembara di sepanjang kanal rendang. Pelayaran lapan jam berjalan antara Alappuzha dan Kollam (juga dikenali sebagai Alleppey dan Quilon), termasuk mendarat di Matha Amrithanandamayi Mission – kediaman salah seorang guru wanita India yang sangat sedikit.

7. Milford Sound, New Zealand

Anda tidak perlu pergi jauh untuk melihat mengapa Milford Sound adalah corak paling banyak dikunjungi di Pulau Selatan New Zealand. Dinding yang lebat, mengalir menguasai ketenangan di sini yang sering disiram dengan hujan. Pelayaran berjalan selama satu jam atau dua, dan berlepas dari dermaga besar – berjalan kaki lima minit dari tempat letak kereta. Pilih untuk belayar atau bermotor di antara lembah yang hebat yang mencari sekilas satwa liar endemik kawasan itu, seperti penguin hoiho atau kuning mata. Pelayaran sepanjang malam juga patut dipertimbangkan, dengan bot berlayar panjang 22km (14mi) Bunyi dan menawarkan perjalanan berkayak ke pantai.

8. Pulau-hopping, Greece

Dengan lebih daripada 1,400 pulau, Greece mempunyai lebih banyak pantai daripada negara lain di Eropah. Oleh itu, masuk akal untuk melompat di antara sekurang-kurangnya beberapa, kerana pemandangan berubah secara dramatik: dari ketinggian semi-tropikal Kepulauan Ionian dan Timur Laut Aegean ke batu-batu Cyclades yang kosong dan terbakar. Setiap pulau mempunyai perkhidmatan feri dari beberapa jenis dari feri super ‘raksasa’ yang berfungsi sebagai laluan utama, ke feri terbuka yang kecil dan tua yang berpelukan di sekeliling bawahan.

9. Disko Bay, Greenland

Bandar Ilulissat terletak di pinggir ais fjord 40km (25mi) yang menghasilkan 20 juta tan es sehari. Untuk pelayaran antara bergs adalah sangat menakjubkan. Raksasa bluestreaked bob tentang teluk, dengan pukal sebenar mereka tersembunyi di bawah permukaan air – tujuh lapan besar bergs besar biasanya berbohong. Sejumlah pengendali pelancongan menawarkan pelayaran bot di sekitar fjord ais dan Teluk di dalam kapal yang dilengkapi dengan baik.

10. Kepulauan Galapágos, Ecuador

Dapatkan pengalaman padang gurun seumur hidup dengan menjelajah keindahan Kepulauan Galápagos – 1,000km (620mi) dari tanah besar Ecuador.Di sini anda boleh berenang dengan singa laut, terapung hidung-ke-beak dengan penguin dan berdiri di sebelah booby kaki biru. Kapal-kapal persiaran dari kapal-kapal kecil berkisar dari kapal layar kecil ke kapal-kapal pesiaran yang besar, dengan pelbagai jenis yang paling biasa ialah motor sailer (bot motor sederhana), yang membawa sehingga 20 orang dan pelayaran untuk mana-mana dari tiga hari hingga tiga minggu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: