PKPB: Tiada lagi had masa di jalanraya – kenderaan persendirian boleh bergerak selepas jam 10 malam

0

11

- Advertisement -

Dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang bermula minggu ini, kini tiada lagi larangan bagi kenderaan persendirian untuk berada di atas jalan selepas jam 10 malam. Perkara ini dinyatakan oleh Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob seperti dilaporkan oleh The Malay Mail.

“Bagi sebarang pergerakan, ketika ini pergerakan antara daerah telah dibenarkan, jadi tiada lagi had masa bagi pergerakan itu dibuat,” ujar beliau. Di dalam sidang media hariannya hari ini, Sabri menjelaskan bahawa larangan pergerakan yang dikenakan ketika perintah kawalan pergerakan sebelum ini tidak lagi terpakai.

Di bawah PKP sebelum ini, hanya mereka yang bertugas di dalam perkhidmatan penting sahaja yang dibenarkan untuk berada di atas jalan raya melebihi had waktu 10 malam berkenaan. Di dalam perkembangan sama sebelum ini, jarak perjalanan melebihi 10 km juga sudah dibenarkan. Ini termasuk untuk satu kenderaan membawa empat orang dari satu isi rumah juga telah dibenarkan.

Di dalam PKP terdahulu, hanya seorang dalam satu kenderaan dibenarkan, dengan jarak perjalanan tidak boleh melebihi 10 km dari kediaman. Bagaimanapun, ketika ini, perjalanan rentas negeri masih lagi dilarang, kecuali mereka yang mendapat kebenaran untuk berbuat demikian dari 7-10 Mei ini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: