Dari laut ke padang pasir: Aktiviti terbaik Eilat – Lonely Planet

0

24

- Advertisement -

Plongked di antara batu-batu berwarna tembaga di padang pasir Negev dan batu karang yang mengalir dari Laut Merah, Eilat menduduki kedudukan yang mesra di hujung selatan Israel. Memahami bandar peranginan ini tidak, tetapi orang-orang yang berani mengupas kembali cengkerang kasar dan siapnya akan menemui pencerobohan bandar tepi pantai dengan aktiviti, termasuk beberapa menyelam dan snorkeling terbaik di rantau ini.

Pada masa-masa, Eilat – pelabuhan perkapalan sejak hari-hari Raja Solomon, dibina ke sebuah bandar pada akhir 1950-an – kelihatannya kuat, bergema dengan keluarga-keluarga Israel yang mencari percutian pantai bernilai baik, pusat membeli-belah bebas cukai dan kehidupan malam neon. Tetapi pada yang lain, ia adalah damai dan sejuk, dibumbui dengan tempat bohemia yang tidak diduga yang mengingatkan hari 1970-annya sebagai hangout hippie.

Tarikan-tarikan Bedouin, laluan mendaki melalui padang pasir, menyelam bertaraf dunia dan pemandangan menarik – dari Laut Mati ke Petra merentasi sempadan Jordan – semuanya mudah dijangkau. Suhu hangat sepanjang tahun menjadikannya pertaruhan yang baik jika anda memerlukan beberapa vitamin D datang musim sejuk. Sebuah lapangan terbang antarabangsa baru akan dibuka pada 2018 – dan lebih daripada 2000 bilik hotel yang akan dibina tidak lama lagi akan ditanam di tapak yang sekarang – yang bermaksud Eilat akan mempunyai kebangkitan semula kedua. Jika anda lebih suka landskap anda kosong, masa mungkin menjadi intipati.

Menyelam di Laut Merah

Tenang, perairan sederhana rata-rata 23 ° C menjadikan Teluk Eilat sebuah Mekah untuk snorkellers dan penyelam sepanjang tahun, dengan lebih daripada 2500 spesies – termasuk burung lumba-lumba, kupu-kupu, lionfish, penyu dan kadang-kadang jerung paus – mewarnai pantainya.

Anda dapat melihat sekeliling mereka dengan snorkel di Rizab Alam Semulajadi Coral Beach, rumah dengan terumbu terlindung di mana rumpun karang seperti otak di kuning kuning, hijau dan fuchsia limau membentuk jejak yang boleh anda ikuti, tetapi untuk lebih tenang dan tempat yang lebih murah cuba Migdalor Beach. Terletak bersebelahan dengan Balai Cerap Bawah Tanah, ia adalah sebuah kawasan yang kecil dan sejuk dengan kafe di tepi pantai yang lebih popular dengan penduduk tempatan daripada pelancong. Pemandangan bawah air hanya bersemangat dengan sekolah-sekolah ikan kecil berkilauan di bawah sinar matahari dan flora yang eksotis memancing melalui air kobalt.

Di hadapan menyelam, terdapat banyak untuk pemula dan penyelam maju, dengan syarikat yang tersebar di seluruh resort. Sorotan termasuk Taman Jepun eksotik, yang terletak di bahagian selatan rizab, dan Satil, kapal peluru berpandu peluru berpandu navy terletak 24m di bawah permukaan laut.

Dapatkan urutan bawah air di Stalbet Al Hamayim

Pengalaman yang luar biasa boleh didapati di Stalbet Al Hamayim (secara harfiah ‘Chilling On The Water’), trio kolam renang air masin dipanaskan di Dolphin Reef, di mana jenis santai diletakkan di atas air jakuzi-hangat. Hari bedak yang bergaya, tumbuh-tumbuhan buluh, bar koktel dan wain di atas keran membuat kerumitan ini tidak disangkal, tetapi kemuncaknya adalah urutan bawah air – pengalaman menenangkan dan sensual (jika pelik) di mana ahli terapi air membimbing anda mengelilingi air ke muzik lembut, menenangkan, mengusik keluar ketegangan otot dengan pergerakan lembut yang membuatkan anda berasa jelas tenang.

Mati di gurun di sekitar Pergunungan Eilat

Pergunungan berwarna karamel menjunam ke dalam lembah yang lembap dan kosong yang menyifatkan padang pasir mengelilingi Eilat, dan anda boleh mendapati diri anda dalam kesunyian dalam masa 10 minit dari pantai. Peternakan Camel menawarkan lawatan berpandu pada waktu matahari terbenam untuk menerokai formasi-moliran ini dari belakang unta, manakala Jeep See Eilat membawa anda keluar di lumba-lumba, lumba-lumba udara 4WD yang terbang ke arah pergunungan ke arah satu siri sudut pandang yang mengagumkan menghadap ke laut, dengan lampu Jordan, Arab Saudi dan Mesir berkilat di kejauhan.

Berjalan melalui pembentukan aneh dan seni rock prasejarah

Sekitar 25km ke utara Eilat terletak Timna Park, sebuah tapak arkeologi 15,000 ekar di mana anda boleh melawati apa yang dianggap sebagai lombong tembaga tertua di dunia, dipercayai berasal dari abad ke-10 SM. Kira-kira 10,000 lubang perlombongan masih hari ini, bersama-sama dengan ukiran batu rock prasejarah dan pembentukan unik seperti Pilar Salomo – barisan batu pasir merah yang menjulang tinggi dari tanah – dan batu cendawan, yang kelihatan seperti … dengan baik, anda mungkin boleh meneka . Satu siri laluan mendaki yang dipetakan dengan baik adalah untuk membawa anda melalui landskap seperti Marikh, dan taman menganjurkan pelbagai acara sepanjang tahun, dari malam berlegar malam ke konsert muzik dan pemilihan seni.

Sampel anggur padang pasir

Landskap yang berkarat, kering, lanskap air tidak semestinya menjadi musim bunga apabila anda berfikir tentang kebun-kebun anggur, tetapi padang pasir Negev membuat nama untuk dirinya sendiri dengan menghasilkan keasidannya yang lembut kerana laluan wain yang dilancarkan pada awal ‘ 90an. Di antara ladang ladang anggurnya ialah Carmey Avdat Farm yang dikendalikan oleh keluarga, yang terletak di tempat kilang anggur sejak 1500 tahun, ketika barang itu dieksport ke Rom. Ia adalah satu-satunya ladang di dunia yang masih menggunakan teres pengairan purba, yang menghasilkan putih dan merah termasuk cabernet, sauvignon dan merlot serta jenis yang halal, dan para tetamu boleh melawat kebun anggur bougainvillea atau tinggal di salah satu daripada enam bilik untuk dapatkan cita rasa pemandangan agro pelancongan di Israel.

Berdiri di tepi Kawah Ramon

Berdekatan terletak kawah alam yang terbesar di bumi, Ramon.Fenomena 400 juta tahun ini telah dijuluki ‘Grand Canyon of Israel’, dan tidak sukar untuk melihat mengapa dengan skala besar (panjangnya 28 batu, lima batu lebar) dan selimut yang luas dari emas, gurun berbatu di peregangan ke dalam infiniti yang kelihatan. Berjalanlah ke kedalaman yang luar biasa di atas kuda, kaki, jip atau basikal, atau selekohkan di sekitar Makhtesh Ramon Visitor Centre di bahagian atas untuk melihat pembentukan semula jadi yang diukir dan kelebihannya dari paras yang tinggi.

Pengalaman akuarium terbesar di Timur Tengah

Kembali ke Eilat adalah Taman Laut Observatori Bawah Laut Coral World, di mana ruang pemerhatian 360 darjah yang dibina ke dalam laut menawarkan pemandangan luar biasa alam semesta bawah air dan gaya hidup tanaman gandum berwarna merah dan berwarna. Ia adalah sebahagian daripada kompleks akuarium yang lebih luas seperti taman tema mini, rumah kura-kura, ikan pari dan ikan yu bersama 40 tangki ikan, ruang gelap yang dipenuhi dengan ikan bioluminescent dan Oceanarium yang menghancurkan filem VR futuristik.

Laura Perancis mengembara ke Eilat dengan sokongan dari Pejabat Pelancongan Kerajaan Israel. Penyumbang Lonely Planet tidak menerima hadiah percuma dalam pertukaran untuk liputan positif.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: