Menikmati pemandangan seni dan budaya Sun Valley

0

19

- Advertisement -

Memandangkan persekitaran semulajadi yang mulia, tidaklah mengherankan bahawa Sun Valley mempunyai pemandangan seni dan kebudayaan yang berkembang maju. Siapa yang boleh gagal diinspirasikan, tinggal di tempat seperti ini? Pada musim panas, banyak galeri di kawasan itu bermunculan, dengan berjalan-jalan artis dan lawatan kurator yang diketuai. Dan jika itu tidak mencukupi, terdapat juga muzik secara langsung, penataran serius dan perbarisan kambing biri-biri.

Galeri

Anda dapat dengan cepat sampai ke tengah-tengah pemandangan seni visual di sini dengan membuat gelaran di Sun Valley Centre for the Arts, sebuah organisasi bukan keuntungan yang menduduki sebuah ruang galeri moden yang tidak jauh dari tarikan utama di Ketchum. Pusat ini bukan sahaja ruang pameran, tetapi juga menganjurkan semua jenis program kebudayaan di seluruh lembah, termasuk siri kuliah biasa yang menggambarkan nama-nama besar seperti penulis makanan Ruth Reichl dan novelis Viet Thanh Nguyen. Ia juga memegang lukisan, lukisan dan kelas fotografi untuk kanak-kanak, remaja dan dewasa. Beberapa kali setiap tahun pusat melancarkan apa yang dipanggil “Big Idea” projek – program intensif, pelbagai disiplin yang merangkumi pameran di ruang galeri Ketchum, lawatan berpandu docent, kuliah, bengkel dan pelbagai elemen lain yang berpusat pada satu idea provokatif. (Contoh terkini termasuk Penulis tidak boleh dipercayai, mengenai cabaran bercerita, dan Lebah, mengenai peranan kritikal dalam rantaian makanan. Lebah sebenar termasuk!)

Sekitar sebulan sekali pada hari Jumaat (semak dalam talian untuk jadual semasa), Pusat Sun Valley dan persatuan galeri seni tempatan mengatur seni berjalan yang merangkumi pameran baru di beberapa galeri di sekitar bandar. Jalan-jalan bermula pada 5 petang dari Pusat Sun Valley. Untuk paparan pusat yang lebih mendalam, lihat salah satu lawatan pameran malam Khamis, di mana kurator dan ahli kakitangan lain membincangkan karya seni secara terperinci secara terperinci; lawatan bermula pukul 5:30 petang, adalah tidak formal dan terbuka kepada orang ramai, dan termasuk segelas wain.

Pusat Sun Valley juga merupakan daya di belakang Festival Kesenian dan Kraf tahunan, acara komuniti luar yang popular yang mengambil alih lembah pada pertengahan bulan Ogos.

Tetapi pusat seni adalah salah satu daripada banyak tempat untuk seni halus di kawasan itu. Ketchum pusat bandar yang terkenal dengan cinematic yang jelas, ‘Olde West’ merasakan, tetapi di antara (atau kadang-kadang di dalam) storfronts yang indah yang cuaca anda akan menemui galeri yang memperlihatkan segala-galanya dari lukisan modernis ke arca dan fotografi. Satu yang tidak ketinggalan ialah Galeri Friesen, yang mempunyai sejarah 30 tahun yang konsisten dengan pameran berkualiti tinggi termasuk lukisan, ukiran dan kaca kontemporari. Pameran berubah setiap bulan, dan terdapat penerimaan pembukaan pada permulaan setiap pertunjukan baru. Sudah tentu, tidak semua kesenian di bandar sangat tinggi. Di luar pintu depan Friesen adalah sebuah halaman yang penuh dengan barang-barang antik dan patung logam yang sangat menarik. Jika kedai antik yang bersebelahan di mana mereka tergolong terbuka, pasti masuk.

Satu lagi pilihan yang sangat baik untuk melayari seni rupa adalah Gilman Contemporary, sering mengundi ‘Terbaik di Lembah,’ dengan paparan lukisan, patung dan fotografi bermusim. Dan peminat patung jangan terlepas Galeri Gail Severn – cari pintu kaca besar dengan pelbagai batu dan gangsa yang diatur di depan. Bangunan ini besar, dengan empat ruang pameran yang berbeza dan taman arca luaran dua ekar yang berdekatan. Galeri ini menjadi tuan rumah pameran lukisan kontemporari, arca dan pemasangan kontemporari setiap bulan, dengan rekod yang kuat menunjukkan kerja oleh seniman wanita – termasuk Alyssa Monks, lukisannya yang dipaparkan pada musim akhir pertunjukan FX Amerika.

Perayaan

Untuk sesuatu yang sedikit berbeza, periksa Festival Trailing the Sheep, yang diadakan setiap kejatuhan di Ketchum selama 20 tahun yang lalu. Bilakah kali terakhir anda melihat 1500 domba berjalan di Main Street? Perarakan dan pesta sekeliling meraikan penghijrahan tahunan kambing ke padang rumput musim sejuk serta tradisi lama ladang ternakan kambing. Demonstrasi kambing biri-biri, uji kaji kambing biri-biri, kelas berputar bulu dan felting, penjual kraf, persembahan muzik dan tarian dan tentu saja semua jenis hidangan yang dibuat dengan kambing.

Satu lagi sambutan yang menyeronokkan dari sejarah dan warisan kawasan adalah festival Wagon Days tahunan, yang memuncak di salah satu parade bukan bermotor terbesar di negara ini. Wagons, koboi dalam menunggang kuda, band-band perbarisan dan penari Basque membuat jalan di Main Street, dan selepas itu semua orang berkumpul untuk pesta di Town Square, dengan muzik langsung, puisi koboi, seni dan kraf dan banyak makanan.

Muzik secara langsung

Mengambil kesempatan daripada persekitaran yang indah di Sun Valley, salah satu tempat budaya yang terbaik di luar. The Sun Valley Pavilion and Lawn, di Sun Valley Resort, adalah penubuhan pelbagai acara dan persembahan sepanjang tahun. Pavilion adalah khemah kekal 1600 tempat duduk, dengan tempat duduk tambahan di halaman sekitarnya, di mana bentuk mangkuk sedikit padang rumput menghasilkan amfiteater semula jadi. Ia adalah tempat utama untuk Sun Valley Summer Symphony, yang telah memberikan konsert percuma selama 30 tahun.Ia juga merupakan salah satu tempat yang anda dapat melihat persembahan oleh Sun Valley Opera – tidak menyebutkan berpuluh-puluh aksi muzik langsung sepanjang musim panas, dari Mary Chapin Carpenter hingga Citizen Cope. Paviliun juga merupakan peringkat utama untuk pembacaan dan perbincangan panel semasa Persidangan Writers Sun Valley, yang membawa beratus-ratus jenis kesusasteraan ke lembah setiap tahun.

Nice sebagai pavilion, ia hanya salah satu daripada beberapa tempat muzik yang hebat di lembah. Pada malam Selasa pertengahan Jun hingga pertengahan Ogos, siri ‘Ketch’em Alive’ membawa rancangan live percuma ke Forest Service Park (7-9 malam). Konsert musim panas juga diadakan secara kerap di River Run Lodge, di dasar bukit ski Gunung Bald. Dan terdapat rancangan biasa di Whisky Jacques, pub paling menarik di Ketchum, dan di Hot Water Inn, asrama hanya di kawasan itu (biasanya percuma atau caj perlindungan $ 5). Perhatikan juga Pusat Seni Persembahan Argyros yang baru, dibuka pada bulan November.

Astro-pelancongan

Salah satu ciri yang lebih menarik dari bahagian Amerika Syarikat ini baru-baru ini mendapat apresiasi yang meluas: kegelapan. Betul: Idaho Tengah adalah rantau pertama di AS yang dijadikan Rizab Langit Gelap (dan bandar Ketchum adalah Komuniti Gelap Hitam), yang bermaksud ia adalah salah satu daripada beberapa kawasan di negara ini yang terdapat sedikit gangguan daripada cahaya pencemaran di langit malam. Ini menjadikannya ideal untuk pengamatan bintang-bintang dan malam, dan destinasi utama untuk apa yang dikenali sebagai ‘astro-pelancongan’. Angkat peta bintang dan menuju ke halaman pavilion untuk memulakan buruj pemburuan, atau periksa jadual acara di laman web pusat pelawat untuk program pendidikan berkala mengenai bintang-bintang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: