31

- Advertisement -

Sepanjang dikelilingi oleh benteng purba, Mdina adalah tempat yang ajaib di mana zaman moden kelihatan jauh. Bandar berdinding zaman pertengahan yang indah ini mempunyai pesona istimewa, yang terdapat di dalam labirin yang tertutup di jalan-jalan yang sempit, berpusing dan bangunan batu pasir tua yang bersinar dengan warna merah muda di bawah sinar matahari. Lorong-lorong yang sunyi membawa kepada halaman-halaman yang berlorek, dan istana-istana yang indah tersembunyi di sebalik pintu kayu yang besar. Bandar Warisan Dunia UNESCO ini merupakan destinasi pelancongan yang popular, tetapi pada waktu petang, bandar yang menarik ini hidup reputasinya sebagai “Silent City.” Mdina menghadap kawasan desa yang tenang di bukit-bukau dan bersempadan dengan Rabat di luar benteng baratnya. Berbeza dengan Mdina yang lebih menawan, Rabat adalah sebuah bandar kerja yang sebenarnya dengan beberapa tarikan sejarah yang menarik, semuanya dalam jarak berjalan kaki dari Mdina.

Lihat juga: Tempat tinggal di Mdina

1 Mdina Citadel: Ramparts Kuno dan Bastion

Mdina Citadel: Ramparts Kuno dan Bastion

Sebagai sebuah bandar yang berdinding biasa, kubu purba Mdina yang sangat besar memberikan bandar pesona dongeng. Dikenali sebagai Cittadella (Citadel), kubu bandar itu kembali ke Tempoh Abad Pertengahan ketika bandar itu diperintah oleh orang Arab dan Norman. Pengaruh pendudukan Arab yang paling jelas adalah rancangan jalan labirin Mdina. Jalan-jalan berliku purba dan lorong-lorong pejalan kaki atmosfera adalah ciri reka bentuk bandar Islam di Maghreb (Maghribi, Algeria, dan Tunisia) semasa Zaman Pertengahan.

Bandar ini elegan Pagar utama, yang direka oleh de Mondion, dibina pada tahun 1724 dalam gaya Baroque yang indah. Ini adalah contoh terbaik dari reka bentuk Baroque. The escutcheon menanggung satu lapisan lengan, dan patung-patung burung singa bertubuh berdiri dengan bangga di depan pintu gerbang. Masukkan pintu dramatik ini untuk meninggalkan abad ke-21 di belakang. Di dalam benteng panorama Mdina dan lorong sempit yang sejuk, terdapat suasana istimewa keindahan Dunia Lama. Dataran yang anggun dipenuhi dengan bangunan bangsawan dan gereja-gereja Baroque yang hiasan. Hanya kereta penduduk yang dibenarkan di dalam, dan juga tanda-tanda jalanan yang ditulis dalam plak porselin. Benteng benteng, termasuk Bastion Saint John dan Bastion Saint Martin, memberikan pandangan yang sangat baik di kawasan desa yang indah di sekitar Mdina.

2 Katedral Saint Paul

Katedral Saint Paul | Hak Cipta Foto: Lisa Alexander

Katedral Mdina pada asalnya dibina pada abad ke-13 dan didedikasikan untuk Saint Paul. Selepas mengalami kerosakan akibat gempa bumi pada tahun 1693, katedral itu dibina semula pada tahun 1702. Bangunan Baroque yang indah ini telah direka oleh Lorenzo Gafà dengan fasad yang cantik yang menampilkan tiang Corinthian. Pedalaman yang cerah dan luas mempunyai kubah yang memberi inspirasi yang membolehkan cahaya membanjiri tempat kudus. Hiasan mewah yang katedral ini mempunyai lantai marmar marmar, perincian emas, tiang marmar merah jambu, dan lukisan siling yang menarik. Khazanah seni indah dipamerkan di seluruh katedral pelbagai katedral, dan ramai uskup Malta dikebumikan di sini di kapel-kapel sebelah. Pemilikan gereja paling berharga adalah Byzantine abad ke-12 ikon Madonna di Kapel Sakramen Mahakudus. Lukisan berharga ini dikelilingi oleh bingkai bejeweled di hadapan altarpiece yang mempesonakan.

Katedral menawarkan beberapa terkenal Lukisan Mattia Preti termasuk Penukaran Saint Paul di Jalan ke Damsyik di belakang mezbah, sekeping yang menggambarkan Saint Paul pada Kuda Putih di gereja sebelah, dan dramatik Kapal Karam Saint Paul lukisan di atas altarpiece. Sorotan artistik yang lain adalah Lukisan Domenico Bruschi daripada Mary dan para Malaikat, yang menggambarkan imej suci ketuhanan dan kayu Arca Crucifix oleh Fra Innocenzo da Petralia Soprana. Tugu-tugu dalam ciri Presbytery mengesankan medali mozek oleh Luigi Moglia dari Rom.

3 Palazzo Falson: Muzium Seni Halus dan Antik

Palazzo Falson: Muzium Seni Halus dan Antik | Hak Cipta Foto: Lisa Alexander

Bangunan tertua kedua di Mdina, palazzo abad ke-13 yang indah ini membuktikan gaya Sicilian-Norman. Istana abad pertengahan ini adalah kediaman orang-orang bangsawan Maltese dan kini menjadi muzium yang terbuka kepada orang ramai. Luar biasa di antara istana-istana bersejarah, Palazzo Falson memaparkan hiasan asal karpet oriental, perabot antik, dan lukisan halus. Perpustakaan ini mengandungi lebih daripada 4,500 buah buku, dan dapur memaparkan peralatan masak lama. Setiap bilik yang dipamerkan adalah harta karun karya seni.

Sorotan koleksi seni istana termasuk lukisan abad ke-17 oleh Sir Anthony Van Dyck, Nicolas Poussin, Bartolomé Esteban Murillo, dan Mattia Preti, pelukis Malta yang paling terkenal. Terdapat juga pelbagai perhiasan yang mengesankan, peminat Brisé yang dilukis tangan dan barang antik seperti duit syiling Rom kuno. Salah satu harta benda yang paling berharga dari Palazzo Falson ialah Pingat Alof de Wignacourt dating ke 1607, pingat langka yang menggambarkan Grand Master. Muzium itu kafe mempunyai teres luaran yang menyenangkan dengan panorama yang menakjubkan di mana pelawat dapat menyerap sinar matahari dan pemandangan landskap luar bandar sekitarnya Mdina. Tinjauan ini meluas ke laut.

Alamat: Villegaignon Street, Mdina

Laman rasmi: http://www.palazzofalson.com/

4 Carmelite Priory

Carmelite Priory KNOW MALTA oleh Peter Grima / foto diubah suai

Tersembunyi di belakang fasad Baroque yang elegan adalah berundur rohani dari Priory Carmelite, salah satu bangunan agama yang paling penting di Mdina.Dibina antara 1660 dan 1675, Biara Carmelite masih berfungsi biara yang dikendalikan oleh Perintah para Bruder dari Maria yang Paling Diberkati Perawan Gunung Carmel dan merupakan satu-satunya priori di Malta yang terbuka kepada orang ramai. Lawatan berpandu yang diketuai oleh pelawat mengambil pengunjung ke Pemantauan (di mana ibu bapa lazimnya berkongsi makanan dengan senyap sambil mendengar Firman Allah) Gereja Carmelite, dapur, dan sel friar tipikal. Di dalam gereja-gereja gereja yang indah kubah adalah karya seni dari abad ke-17 hingga ke-19. Gereja Carmelite dianggap sebagai salah satu gereja Baroque Malta yang paling penting. Terdapat enam lukisan oleh Giuseppe Calì, termasuk Virgin of Sorrows dan patung abad ke-18 Dewa Gunung Carmel oleh pengukir Maltese Andrea Imbroll. Gereja juga memaparkan Stefano Erardi Pengumuman dan koleksi lukisan oleh Mattia Preti dan botteganya. Pengunjung boleh mengambil bahagian dalam doa harian dan massa Ahad.

Dalam tradisi keramaian keramaian, Biarawan telah membuka Theos Restaurant di ruang tamunya, ruang yang indah dan damai dengan siling yang dicat asal. Restoran menyajikan makan tengah hari dan makan malam, dan masakan memberikan pengunjung rasa sejarah Carmelite. Menu ini menyajikan masakan Malta yang serantau dan masakan Mediterranean yang lain termasuk Greek, Ottoman, dan Calabrian. Tema masakan ini mencerminkan asal-usul keturunan agama Carmelite, yang berasal dari Gunung Carmel dari Tanah Suci (sekarang Israel) pada abad ke-12, bermigrasi ke Cyprus dan kemudian ke Sicily sebelum tiba di Malta pada tahun 1370. Untuk terus berkongsi warisan rohani, Biara Carmelite menganjurkan seminar, pameran, dan Konsert muzik Baroque sepanjang tahun.

Alamat: Villegaignon Street, Mdina

Laman rasmi: http://www.carmelitepriory.org

5 Muzium Katedral

Muzium Katedral | Hak Cipta Foto: Lisa Alexander

Muzium Cathedral terletak di dataran elegan yang sama dengan katedral, di sebelah Istana uskup. Tiket ke Katedral Saint Paul termasuk pintu masuk ke Muzium Katedral. Bertempat di seminari katedral, sebuah bangunan Baroque yang indah yang dibina antara 1722 dan 1742, muzium memaparkan objek gereja dari katedral. Muzium ini dianggap sebagai salah satu koleksi seni agama terbaik di Eropah. Koleksi ini termasuk pelbagai seni suci serta barang antik Rom. Terdapat dokumen yang menarik dari abad ke-15, termasuk Arkib Inquisitor. Salah satu acara penting ialah zaman pertengahan Polyptych Saint Paul, yang merupakan sebahagian daripada altarpiece utama di katedral. Muzium ini mempunyai banyak karya Lukisan Eropah, terutamanya kerja-kerja dari Sepanyol yang bermula dengan Romanesque Sepanyol hingga abad ke-17. Perlu diperhatikan juga ukiran kayu oleh Albrecht Durer.

Alamat: Archbishop Square, Mdina

Laman rasmi: http://www.mdinacathedral.com/museum/heritage_history/heritage_history.htm

6 Bangunan Bersejarah Bastion Square

Lihat dari Ramparts, Bastion Square | Hak Cipta Foto: Lisa Alexander

Dataran yang anggun ini terletak di pinggir Mdina’s Tembok Citadel dengan benteng yang menghadap ke landskap di sekitar bandar. Mengelilingi alun-alun yang luas adalah bangunan elegan yang dibina dari batu pasir keemasan dengan penunjuk lukisan yang dicat dan pintu-pintu besar yang memaparkan pengetuk gangsa. Di pinggir Ramparts adalah pandangan yang indah. Luangkan masa untuk mengagumi panorama kawasan desa sekitarnya. Gumpalan tanah pertanian di bukit-bukit bergelombang meluas sampai ke Laut Mediterranean. Ia juga mungkin untuk melihat Mosta Dome di kejauhan. Dekat Bastion Square di Villegaignon Street adalah Palazzo Santa Sofia. Ini dianggap sebagai salah satu istana tertua di Malta dan bangunan zaman pertengahan Mdina yang paling baik dipelihara. Tarikh pada plak manor ini mengatakan strukturnya bermula dari tahun 1233. Lantai atas ditambah pada tahun 1938.

7 Palazzo Vilhena: Muzium Sejarah Alam

Muzium Sejarah Semula Jadi Mdina terletak di dalam Istana Keadilan Magisterial, sebuah bangunan abad ke-18 yang mengagumkan. Istana ini direka bentuk dalam gaya Baroque Paris untuk Grand Master Antonio Manoel de Vilhena. Koleksi Geologi dan Paleontologi amat luas, dengan lebih daripada 10,000 jenis batu dan mineral yang berbeza serta pilihan fosil yang sangat baik. Pameran lain mempunyai burung, ikan, cangkerang, serangga, dan mamalia, termasuk memaparkan habitat semulajadi mereka. Koleksi muzium ini juga mempunyai cumi-cumi terbesar yang terdapat di perairan Maltese. Terdapat bahagian khusus yang ditujukan kepada burung kebangsaan Malta, angsa batu biru (Il-Merill) dan kilang kebangsaan, centaury (Widnet il-Bahar). Muzium ini juga bernilai melawat hanya untuk melihat halaman cantik dan dalaman yang menakjubkan di Palazzo Vilhena.

Alamat: Saint Publius Square, Mdina

Laman rasmi: http://heritagemalta.org/museums-sites/national-museum-of-natural-history/

8 Muzium Dungeons Mdina

Di sebelah Mdina’s Pagar utama, di bawah Istana Vilhena, muzium ini menggambarkan sejarah kehidupan penjara di Mdina. Tarikan ini mempunyai ruang bawah tanah, laluan, dan sel yang pernah diduduki oleh tahanan. Adegan telah dicipta semula yang memperlihatkan kejam penjara Malta zaman pertengahan. Semasa Abad Pertengahan, alat penyeksaan biasanya digunakan di penjara. Muzium ini menunjukkan sisi gelap masa lalu Malta semasa menjelaskan konteks sejarah.

Alamat: Saint Publius Square, Mdina

9 Palazzo de Piro: Muzium Alat, Perdagangan, & Tradisi

Pemandangan dari Palazzo de Piro Café | Hak Cipta Foto: Lisa Alexander

Kemasukan ke Palazzo de Piro disertakan dengan tiket ke katedral dan Muzium Katedral. Koleksi alat-alat sejarah bernilai pantas, walaupun ia menarik perhatian penonton. Pelbagai objek yang dipamerkan termasuk alat pembuatan renda tradisional, peralatan kerja kayu, dan juga besi waffle antik. Palazzo de Piro juga menempatkan rumah Extension Museum Katedral dan menganjurkan pameran seni sementara serta acara kebudayaan seperti konsert muzik klasik. Pengunjung akan menikmati perhentian santai di tempat yang indah Xpresso Café and Bistro di tingkat bawah dan di halaman bangunan. Dari teres kafe, terdapat pemandangan sensasi pedesaan Malta di sekitar Mdina, dari bukit-bukit yang menuju ke laut.

Alamat: 3 Triq is-Sur, Mdina

Laman rasmi: http://www.palazzodepiro.com/

10 Chapel Menawan

Kapel Saint Agatha | Hak Cipta Foto: Lisa Alexander

Banyak jalan-jalan sampingan yang tenang di Mdina mengetuai gereja-gereja tersembunyi dengan seni bina dan karya seni yang penting. The Kapel Saint Nicholas (Triq Inguanez) berada di salah satu tempat tertua dan paling tenang di Mdina di mana banyak bangunan abad ke-16 dan ke-17 telah bertahan. Kapel kecil yang besar ini dibina pada tahun 1550 dan direkodkan pada tahun 1698. Juga di Triq Inguanez, hanya beberapa langkah jauhnya (jalan silang Triq Villegaignon), yang Kapel Saint Agatha adalah tempat ibadat kecil yang memaparkan sebuah mezbah hiasan dengan lukisan Saint Agatha dalam bingkai berlapis emas. Kapel Saint Agatha diasaskan pada 1410 dan dibina semula oleh Lorenzo Gafà pada tahun 1693 selepas gempa bumi menghancurkan bangunan asal. Gereja itu berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi pelarian semasa Perang Dunia Kedua.

11 Xara Palace: Hotel Butik Lima Bintang

Xara Palace: Hotel Butik Lima Bintang | Hak Cipta Foto: Lisa Alexander

Di tengah-tengah Mdina, istana bersejarah ini diubah menjadi sebuah hotel bertaraf lima bintang mewah yang merupakan sebahagian daripada berprestij Relais & Châteaux persatuan. Mengetuai sebuah dataran yang tenang, palazzo abad ke-17 adalah rumah bangsawan tempatan yang pernah dipunyai oleh keluarga Strickland. Bilik-bilik hotel mempunyai hiasan mewah dengan tempat tidur Paris, lukisan asli, permadani antik, dan perabotan tempoh. Hotel Xara Palace mempunyai pemenang anugerah de Mondion Restaurant untuk pengalaman makan malam yang memanjakan. Semakin kasual Trattoria AD 1530 menawarkan jadual yang berlorek ke piazza.

Alamat: Misrah il-Kunsill, Mdina

Laman rasmi: http://www.xarapalace.com.mt/

Di mana untuk tinggal di Mdina untuk Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel mewah ini di dan berhampiran bandar berdinding Mdina zaman pertengahan dan banyak tarikan bersejarahnya:

  • Xara Palace Relais & Chateaux: hotel butik mewah 5-bintang, istana abad ke-17, perabot antik, kain Paris, restoran di atas bumbung dengan pemandangan panorama.
  • Corinthia Palace Hotel & Spa: hotel San Anton yang mewah, 4.3 kilometer dari Mdina, lokasi yang tenang, kolam renang dalaman dan luaran, pusat kecergasan, spa holistik.

Tarikan lain di Neighbouring Rabat

Gereja Paroki dan Grotto Saint Paul

Gereja Paroki dan Grotto Saint Paul

Gereja Paroki Rabat didedikasikan untuk Saint Paul, bapa Kristian di Malta. Gereja itu dibina di sebelah tapak gua di mana ia dipercayai bahawa Saint Paul mendapat tempat perlindungan selepas kapal karamnya di pantai Malta pada 60 AD. Gereja Baroque abad ke-17 ini mempunyai tempat perlindungan yang berlapis emas dengan kubah monumental dan pelan salib Latin besar. Karya seni paling berharga gereja adalah The Shipwreck of Saint Paul lukisan oleh Stefano Erardi. Lukisan terkenal ini menggambarkan Saint Paul menggegar seekor ular di depan orang-orang barbar dan orang-orang Rom ketika kapalnya ditumbuk oleh laut yang ribut. Selepas melawat Gereja Parish, pelancong boleh turun tangga bersebelahan dengan Grotto Saint Paul. Di gua ini adalah kecil kuil bawah tanah khusus untuk orang suci. The Patung Saint Paul di hadapan gereja disumbangkan oleh Grand Master Pinto pada tahun 1748.

Alamat: Misrah il-Parrocca, Rabat

Casa Bernard: Rumah Agam Aristokrat ke-16

Palazzo abad ke-16 ini pernah menjadi milik keluarga asal Malta yang mulia dari asal-usul Perancis. Di belakang fasad yang mudah adalah rumah besar bangsawan yang mewah, yang masih menjadi rumah persendirian. Pada asalnya, bangunan itu adalah menara pertengahan abad yang dibina di atas tapak reruntuhan Rom purba. Istana ini mengambil namanya dari tuan Dr Salvatore Bernard, yang merupakan doktor peribadi dari Grand Master of Malta. Rumah besar itu telah dipulihkan dengan indah kepada kemuliaan mantannya. Bilik-bilik yang indah mempunyai perabot antik, karya lukisan, dan objek seni yang perlu diperhatikan. Sorotan adalah almari pintu masuk berkubah, bilik lukisan yang indah dihiasi, dan halaman yang damai. Casa Bernard dibuka Isnin hingga Sabtu untuk lawatan berpandu, yang boleh didapati pada jam itu. Pengunjung akan mendapat gambaran mengenai kehidupan yang ada untuk bangsawan Maltese.

Alamat: 46 Saint Paul’s Street, Rabat

Laman rasmi: http://casabernard.eu/

Tapak Arkeologi Roman Villa (Domus Romana)

Tapak Arkeologi Villa Roman (Domus Romana) K B / foto diubahsuai

Villa Roman, yang juga dikenali sebagai Domus Romana, adalah sebuah muzium yang menempatkan rumah-rumah penduduk Empayar Rom kuno yang mengagumkan dari awal era Kristian. Tapak arkeologi yang penting ini mempunyai lantai mosaik yang mengagumkan (berkenalan dengan abad ke-1 SM) yang menghiasi pelbagai bilik.Mosaik-mosaik ini adalah beberapa contoh tertua di Mediterranean barat di luar Rom dan mengungkapkan ketukangan luar biasa oleh artis-artis yang mahir. Domus Romana juga termasuk satu-satunya patung marmer yang menggambarkan Maharaja Claudius dan keluarganya yang ditemui di sebuah rumah persendirian di manapun di Empayar Rom. Dengan koleksi barang-barang isi rumah setiap zaman klasik, laman web ini memberi pengunjung melihat kehidupan pribadinya seorang bangsawan Rom.

Alamat: Il-Wesgha tal-Muzew, Rabat

Catacombs Saint Paul

Catacombs Saint Paul

Catacombs Saint Paul adalah kompleks tanah perkuburan zaman Roman yang digunakan sehingga abad ke-4 AD. Katakombe berada di pinggiran kota ibu kota Roma lama Melite (masa kini Mdina). Memandangkan undang-undang Rom kuno melarang pengkebumian di dalam bandar, Catacombs Saint Paul menjadi tempat penguburan Kristian yang paling penting. Katakombe ini mewakili bukti arkeologi yang paling awal dan terbesar dalam agama Kristian di Malta. Kompleks ini merangkumi petikan dan makam yang saling berkaitan meliputi lebih daripada 2,000 meter persegi. Laman ini dinamakan selepas Saint Paul kerana ia dikaitkan dengan Grotto Saint Paul, yang juga pernah berkhidmat sebagai hipogeum Kristian (kuburmusik) semasa zaman Punic dan Rom.

Alamat: Saint Agatha Street, Rabat

Muzium Wignacourt

Muzium Wignacourt terletak bersebelahan dengan Gereja Parish Saint Paul. Muzium ini bertempat di Dewan Baroque Collegiate of the Chaplains of Knights of Malta yang diresmikan oleh Grand Master Alof de Wignacourt. Bangunan ini masih mempunyai kapel yang digunakan untuk ibadat peribadi oleh orang yang tinggal di Chaplains. Koleksi koleksi muzium ini termasuk seni rupa serta penemuan arkeologi Punic-Roman yang ditemui di tapak berdekatan. Lantai utama memaparkan lukisan penting dengan kerja oleh Mattia Preti dan pelukis Malta lain serta artis Eropah. Muzium ini juga memaparkan peninggalan dan relik yang lama, dan sebuah mezbah kayu yang unik digunakan untuk perayaan Mass oleh Order of the Knights of Malta. Di antara pelbagai peta, syiling, cetakan, dan buku-buku yang jarang berlaku adalah manuskrip Raja Henry VIII Sacraments Septem ditulis untuk menentang hujah-hujah Martin Luther.

Alamat: Parish Square, College Street, Rabat

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: