Tato Buddha: mengelakkan kesalahan pada perjalanan anda ke Sri Lanka

0
06

- Advertisement -

Penangkapan jururawat Britain baru-baru ini untuk memaparkan tatu Buddha di Sri Lanka adalah satu lagi peringatan tentang pentingnya menyedari, dan menghormati adat istiadat tempatan semasa melancong ke luar negara. Naomi Coleman bukan pengembara pertama yang akan ditangkap kerana menyinggung keprihatinan Buddhis di Sri Lanka; Pelancong Britain Antony Ratcliffe ditangkap kerana memaparkan tatu Buddha pada bulan Mac 2013, dan tiga pelancong Perancis ditangkap kerana tidak menghormati patung Buddha di negara ini pada tahun 2012.

Malah para selebriti tidak dikecualikan dari bahaya menyebabkan kesalahan ketika melakukan perjalanan. Bintang RnB Akon terpaksa membatalkan persembahan secara langsung di Sri Lanka pada tahun 2010, selepas menghasilkan video dengan model-model yang berselaput yang menari di sekitar patung Buddha, dan pemain drum, James Kottak, dari band rock The Scorpions, ditangkap di Dubai pada 3 April 2014 , selepas didakwa menghina Islam semasa perhentian mabuk di lapangan terbang Dubai.

Jangan sekali-kali menganggap bahawa kepercayaan anda sendiri memberikan anda perlindungan daripada menyebabkan pelanggaran kepada orang tempatan. Kejahilan tidak mungkin diterima sebagai alasan oleh orang-orang yang tersinggung oleh tindakan anda. Antony Ratcliffe ditangkap kerana tatu Buddhanya walaupun menjadi seorang praktisi Budha, dan pengembara Belanda ditangkap dan diadakan selama dua hari atas tatu Buddha pada tahun 2013, walaupun ditinggali oleh Sri Lanka.

Ia sentiasa membayar untuk membaca tentang adat dan sikap tempatan sebelum anda melakukan perjalanan untuk memastikan perjalanan anda bebas daripada masalah. Meliputi tattoo Buddha semasa percutian anda adalah kurang kerumitan daripada ditangkap dan dihantar pulang ke negara asal anda. Pejabat Luar & Komanwel (FCO) secara khusus memberi amaran kepada pelancong ke Sri Lanka mengenai bahaya gangguan sensasi tempatan:

‘Penganiayaan terhadap imej dan artifak Buddha adalah kesalahan serius dan pelancong telah disabitkan kesalahan. Penduduk British telah ditolak masuk ke Sri Lanka atau menghadapi deportasi kerana mempunyai tattoo yang jelas Buddha. Jangan pose gambar dengan berdiri di hadapan patung Buddha. ‘

Mesej utama adalah untuk mengetahui bagaimana orang-orang tempatan berkelakuan, dan menjadi dua kali ganda mengetahui tingkah laku anda sendiri ketika melakukan perjalanan di negara orang lain. Apa yang mungkin kelihatan tidak berbahaya di rumah – menunjuk kaki anda pada patung Buddha, sebagai contoh – boleh dilihat sebagai menghina secara terbuka oleh orang yang tinggal di negara yang anda lawati. Ini disimpulkan dengan kemas dalam kutipan terkenal dari penyiar Amerika Clifton Fadiman:

“Apabila anda melancong, ingat bahawa negara asing tidak direka untuk membuat anda selesa. Ia direka untuk menjadikan orangnya selesa. “

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: