23

- Advertisement -

Setiap perjalanan tidak perlu mengenakan senarai lawatan bersiar-siar. Sesetengah destinasi terbaik dilihat dengan mendapatkan kulitnya untuk mengalami seperti tempatan – dan lawatan ke Osaka, bandar ketiga terbesar Jepun selepas Tokyo dan Yokohama, adalah contoh utama. Walaupun ia mempunyai muzium seni negara, istana dan akuarium, benar-benar menemui bandar ini adalah pelajaran dalam perjalanan pengalaman. Menyemai hidangan tempatan dan menikmati bir dengan Osakans yang penuh semangat dan lucu di baseball akan mengajar anda lebih banyak mengenai budaya Jepun daripada mana-mana muzium atau kuil.

Penduduk tempatan

Orang yang tinggal di Osaka cenderung untuk menumpahkan konservatisme yang ditemui di tempat lain di Jepun – mungkin kerana kemakmurannya sebagai pusat kesenian, teater dan kebudayaan pada satu masa – dan tempat pertama yang anda akan melihat ini di kereta bawah tanah. Wanita-wanita warga tua ketawa bersama-sama dengan manis, remaja berdiri dalam kumpulan dan bersenang-senang di antara satu sama lain manakala kulit ahli perniagaan marah pada telefon bimbit dalam perbincangan animasi. Mengambil etika kereta api Jepun yang dilihat di tempat lain di negara ini, penumpang tidak bercakap dalam nada yang tenang sambil menatap tanah dan tanda telefon tanpa telefon jarang dipatuhi. Osakans penuh dengan kehidupan dan turun-ke-bumi, jadi sama ada anda sedang bersiar-siar, meraih bir atau hanya meminta arahan, anda akan mendapati bahawa mudah untuk membuat perbualan dengan penduduk tempatan yang ramah dan maju.

Makan dan bersenang-senang

Osaka dikenali sebagai ibukota makanan Jepun dengan makanan laut segar dari Osaka Bay dan menghasilkan dari pergunungan-pergunungan di sekitarnya, dan dirujuk sebagai ‘dapur Jepun’ semasa Edo Period (1601-1867) sebagai barang keperluan dihantar dari seluruh negara yang akan dihantar ke seluruh dunia dari pelabuhan yang sibuk.

Osakans bersemangat untuk berpesta dan juga mempunyai ungkapan sendiri untuk menerangkannya, kuidaore: ‘untuk makan diri bankrap’. Terdapat banyak tempat untuk menjebak diri di bandar, dan sementara Osaka mempunyai banyak pilihan hidangan antarabangsa dan Jepun yang mewah, kebanyakan anda tidak akan memfailkan kebankrapan lagi. Bandar ini terkenal dengan makanan tradisionalnya yang lazat dan sebarang perjalanan ke Osaka tidak akan lengkap tanpa mengambil sampel apa yang ditawarkan.

Takoyaki (ladu yang dipenuhi dengan sotong) adalah makanan istimewa yang berasal dari Osaka, dan anda akan mendapat kedai-kedai kecil di seluruh bandar, dengan yang terbaik di daerah Dotombori di minami (selatan bandar). Perintahkan diri anda takoyaki setengah lusinTeratas dengan mayones dan sos tebal yang mirip dengan Worcestershire, tusukan satu dengan tusuk gigi anda dan sekop ke dalam mulut anda. Mengomong ke salah satu ladu panas pipa ini pasti akan menyebabkan anda membakar atap mulut anda, tetapi ia adalah sebahagian daripada pengalaman.

Okonomiyaki, sejenis panekuk yang gurih yang diterjemahkan secara kasar kepada ‘seperti yang anda suka’, adalah satu lagi kegemaran Osakan. Ia boleh dibuat dengan pelbagai ramuan yang, apabila dilakukan gaya Osaka, semuanya direbus bersama-sama dengan adunan dan kubis sebelum memukul panggangan. Pilih bahan-bahan anda sendiri dari cumi-cumi yang lembut, udang berisi atau babi berair, teratas dengan bonito (ikan) serpihan, sos okonomiyaki coklat tebal dan mayonis. Tempat terbaik untuk mencuba okonomiyaki adalah operasi ‘ibu dan pop’ kecil yang penuh dengan sejarah dan suasana yang asli, di mana anda akan merasa seolah-olah anda sedang makan di rumah seseorang. Cuba Tengu (Toyosaki 3-15-19; 06-6372-7676) berhampiran stesen Nakatsu. Atau lompat di stesen Dobutsuen Mae di laluan Midosuji dan Sakaisuji, menuju ke arked yang tertutup dan tanyakan di sekitar salah satu tempat okonomiyaki terbaik di bandar – Chitose (06-6631-6002).

Dotombori

Tokyo mungkin terkenal dengan neon dan kehidupan malamnya, tetapi Osaka mempunyai sepotong kegilaan sendiri – dan ia dipanggil Dotombori. Semua tindakan di daerah selatan ini menumpu di sekitar terusan Dotombori, jalan Dotombori dan di jambatan Ebisubashi. Ia terbaik diterokai pada hujung minggu apabila matahari terbenam, apabila ia mengambil suasana filem seram gred B dengan kepak bergerak mekanikal yang gergasi, anjing panas yang besar, ikan penampan dan lembu yang menggantung di atas bangunan di antara berkelip-kelip neon dan papan iklan berwarna. Di aras bawah, orang ramai mengembara jalur yang mengambil pakaian model plastik yang meyakinkan di hadapan restoran, penjaja yang menjijikkan mengenai tawaran makanan dan lelaki Jepun yang bertubi-jancuk berambut perang dalam cubaan untuk mengusir perempuan muda ke bar ‘tuan rumah’ berdekatan (versi lelaki bar tuan rumah). Datang ke sini untuk mengambil semuanya, ambil murah ramen (hidangan mi dalam sup) dari gerai jalan Kinryu Ramen 24 jam terbuka (Dotombori 1-7-26; 06-6211-3999; anda tidak boleh ketinggalan naga gergasi di atas bumbung) dan orang menonton jam .

Bir dan besbol

Dua perkara yang dekat dengan banyak hati Osakans, dan usaha penting untuk sebarang persinggahan di bandar ini, adalah bir dan besbol. Musim panas dari bulan Jun hingga September melihat taman-taman bir muncul di seluruh bandar, biasanya terletak di atas bumbung bangunan hotel seperti Ramada dan gedung-gedung kedai seperti Hanshin. Biasanya tawaran itu adalah semua yang anda boleh minum (nomihodai) (bir dan semangat, tetapi kebanyakan memilih lagers berbuih besar) danmakan (tabehodai) untuk kira-kira 3,500 yen – menjamin malam berturutan.

Satu lagi tempat yang baik untuk mengalami semangat bandar adalah pada permainan besbol semasa musim Mac hingga Oktober di mana penduduk setempat berada pada ketinggian kegelisahan mereka. Majoriti Osakans adalah penggemar Hanshin Tiger dan dikenal sebagai peminat fanatik yang paling berdedikasi dan negara. Tangkap demam baseball di sebuah permainan di stadion Koshien, menaiki kereta api selama 20 minit dari Osaka di jalur Kobe, dan bergaul dengan para peminat di tengah-tengah tontonan penyanyi, trompet, bendera Harimau yang melambai di udara dan ribuan belon yang dibebaskan di inning ketujuh.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: