21

- Advertisement -

Ini 10 trek klasik adalah untuk pejalan kaki yang serius. Kesemuanya memerlukan paru-paru yang kuat, kaki yang sesuai dan jumlah penyediaan yang baik. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk pergi ke mana-mana laluan ini maka anda akan diberi ganjaran pengalaman yang terakhir seumur hidup. Tanpa perintah tertentu:

1. GR20, Perancis

Ini menuntut 15 hari (168km, 104mi) menyumbat melalui Corsica adalah legenda untuk kepelbagaian landskap ia melintasi. Terdapat hutan, moonscapes granit, kawah berliku-liku, tasik glasier, torrents, rawa gambut, maquis, puncak terkurung salji, dataran dan névés (terbentang ais yang terbentuk daripada salji). Tetapi ia tidak mudah: jalannya berbatu dan kadang-kadang curam, dan termasuk jambatan reyot dan wajah batu licin – semua bahagian yang menyeronokkan. Dicipta pada tahun 1972, pautan GR20 Calenzana, di Balagne, dengan Conca, utara Porto Vecchio.

2. Inca Trail, Peru

Jejak purba 33km (20mi) ini diletakkan oleh Inca dan kini dilalui oleh ribuan setiap tahun. Jejak ini membawa dari Lembah Suci ke Machu Picchu yang mengalir ke atas dan ke bawah dan di sekeliling gunung, mengambil tiga pas tinggi dalam perjalanan. Pandangan gunung-gunung putih dan hutan awan yang tinggi menggabungkan dengan keajaiban berjalan dari satu tebing tebing ke arah yang seterusnya – difahami menjadikan jejak yang paling terkenal di Amerika Selatan ini.

3. Pays Dogon, Mali

‘Tanah orang Dogon’ adalah salah satu kawasan Afrika yang paling menakjubkan. Trek di sini boleh bertahan di mana-mana antara dua dan 10 hari, dan mengambil di tebing yang melambung dari Bandiagara escarpment bertatahkan dengan tempat tinggal tebing yang lama. Desa Dogon terletak di tebing-tebing dan merupakan kemuncak perjalanan yang luar biasa. The Dogon terkenal dengan penari panggung yang bertopeng, pintu-pintu yang diukir dengan rumit dan rumah-rumah seperti pueblo yang dibina ke tepi lereng.

4. Kem Bas Everest, Nepal

Mencapai ketinggian 5,545m (18,193 kaki) di Kala Pattar, perjalanan selama tiga minggu ini sangat popular dengan mereka yang ingin dapat berkata, ‘Saya pernah ke pangkal puncak tertinggi di dunia’. Trek sukar menyusuri pemandangan yang tidak dapat dinafikan dan diperdagangkan oleh orang Sherpa dari Solu Khumbu. Ketinggian yang dicapai semasa perjalanan ini secara harfiah meresap sehingga anda menyesuaikan diri dengan ketinggian, dan pemotongan berterusan di lembah pasti mempunyai kenaikan.

5. Himalaya India, India

Lebih kurang perjalanan rakyat di bahagian India dari gunung terbesar di dunia. Jadi, jika pengasingan perkara anda cuba melayari di Himachal Pradesh. Pejalan kaki keras boleh mencuba sepanjang puncak gunung selama 24 hari dari Spiti ke Ladakh. Laluan ini sangat jauh dan mencabar mengikuti laluan perdagangan purba. Kawasan padang pasir gurun yang tinggi mengilhami Rudyard Kipling untuk berseru, ‘Semoga dewa hidup di sini; ini bukan tempat untuk lelaki.

6. Track Overland, Australia

Prehistoriclooking padang pasir Tasmania paling boleh diakses di 80km (50mi, lima hingga enam hari) Track Overland. Tebing jalan antara Gunung Cradle dan Lake St Clair (tasik air tawar semula jadi yang paling dalam di Australia), laluan yang jelas (di bahagian dalamnya) menyeberangi pergunungan, tasik dan tarn yang indah, hutan yang luas dan lembah sungai. Mereka yang mahukan lebih banyak boleh mengambil jalan-jalan sampingan yang membawa kepada air terjun, lembah dan masih banyak lagi puncak termasuk Mt Ossa (1,617 m, 5,305ft) – tertinggi Tassie.

7. Jejak Laluan, New Zealand

Lihat pemandangan subalpine yang menakjubkan di Pulau Selatan New Zealand yang merentasi trek sederhana tiga hari (32km, 20mi) ini. Di pangkalan Alpen Selatan New Zealand, trek melintasi dua taman kebangsaan: Fiordland dan Mt Aspiring. Sorotan termasuk pandangan dari Harris Saddle dan di atas Conical Hill – dari mana anda dapat melihat gelombang pecah di pantai yang jauh. Cabaran utama untuk kenaikan popular ini sebenarnya menjamin tempat di kalangan nombor terhad yang dibenarkan di trek pada bila-bila masa.

8. The Narrows, USA

Perjalanan 26km (16mi) melalui bukit dramatik yang diukir selama berabad-abad oleh Sungai Virgin, Narrows di Taman Negara Zion adalah kenaikan tidak seperti yang lain. Laluan itu adalah sungai, dengan lebih separuh daripada kenaikan yang melayang dan kadang-kadang berenang. Kenaikan itu boleh dilalui dalam sehari, walaupun ada yang memilih untuk mengambil kebun gantung dan mata air semulajadi dengan cara yang lebih santai – menghabiskan malam di salah satu daripada 12 tempat perkhemahan taman.

9. Laluan Haute, Perancis-Switzerland

Memimpin dari Chamonix di Perancis melalui selatan Valais ke Zermatt di Switzerland, Haute Route melintasi beberapa negara paling tinggi dan paling indah yang dapat diakses para pejalan kaki di mana saja di Alps. Perjalanan musim panas Haute (yang mengambil kursus yang berbeza daripada laluan skitouring musim sejuk yang lebih terkenal) mengambil masa kira-kira dua minggu untuk disiapkan. Ia melibatkan ‘melompat’ dan menuntut tahap kecergasan yang tinggi, dengan setiap bahagian mengandungi faktor yang tinggi.

10. Baltoro Glacier & K2, Pakistan

Koridor ais ini membawa kepada puncak puncak K2 (8,611m, 28,251ft), puncak tertinggi kedua di dunia. Trek yang tiada tandingan ini melangkaui beberapa pemandangan paling merendah diri di planet ini.Apa yang bermula selepas sungai-sungai berais berani pergi ke tebing glasier sebelum menuju ke gunung pyramidal granit termasuk Paiju (6,610m, 21,686ft), Uli Biaho (6,417m, 21,053ft), Menara Great Trango (6,286m, 20,623ft) dan akhirnya K2. Sekiranya 15 hari tidak melepasi anda, ambil perjalanan ke lebih banyak glasier yang dilindungi.

Artikel ini dikemaskinikan pada bulan Mac 2012.

Bersedia untuk pergi?

Mengadakan perjalanan impian anda adalah mudah dengan lawatan ini:

  • Berjalan ke bahagian utara GR20 yang terkenal.
  • Trek jejak Inca yang legenda untuk Machu Picchu dan meneroka Cusco.
  • Lakukan perjalanan klasik melalui kampung Sherpa ke pangkalan Gunung Everest.

Baca semua tentangnya

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: