22

- Advertisement -

Didedikasikan kepada St Peter, yang memaksakan York Minster menjadi bukti kepada para bhikkhu yang memeluk penduduk tempatan kepada Kristian pada abad ke-3 dan ke-4. Jadi penting ialah York Minster dalam tahun-tahun awal iman Kristian – dan reputasi yang begitu besar – bahawa uskup-uskupnya telah dijemput untuk mengambil bahagian dalam dewan di Arles pada 314 AD. Selepas ini, sedikit terdengar sehingga tahun 627 Masihi apabila gereja terdokumen (kayu) yang tertua dibina di sini untuk pembaptisan Raja Edwin dari Northumbria. Kejayaan pembinaan Saxon dan Norman dimusnahkan, dan katedral itu dibina semula kini gaya Gothic pada abad ke-13.

Tayangan Pertama: Windows Aisle Side

Tayangan Pertama: Barisan Aisle Windows York Minster / foto diubah suai

Kesan pertama adalah segala-galanya, dan juga lorong-lorong yang rendah hati yang anda lihat apabila memasuki York Minster mengesankan dengan ciri-ciri hiasan mereka yang menarik. Di lorong utara (kiri), pintu gereja itu terkenal dengan ukiran abad ke-14. Sedikit lagi bersama adalah Jemaah Haji (bertarikh dari sekitar 1312) yang terletak di atas kepala naga yang menakjubkan, menggambarkan Peter yang dikelilingi oleh jemaah haji dan banyak butiran yang tidak biasa seperti pemakaman monyet. Di sebelah ini berseri abad ke-14 Tingkap Bellfounders ‘ dengan motifnya yang berkaitan. The Jesse Window (kira-kira 1310) juga luar biasa dan menggambarkan pemandangan termasuk David dan Solomon.

The Choir Aisle dan Transept Utara

The Choir Aisle dan Transept Utara

Choir Aisle triple-naved dibina dalam gaya awal Gothik Inggeris antara 1220 dan 1280. Dinding belakang Transept Utara mempunyai lima tingkap lancet sempit (kira-kira 1260) yang dikenali sebagai “Five Sisters Window” (istilah yang dicipta oleh Charles Dickens). The Crossing dengan menara berkubah abad ke-15 mengandungi Rood-screen, sebuah karya arca Gothic yang mengandungi patung-patung 15 raja-raja Inggeris, bermula dengan William I di sebelah kiri dan berakhir dengan Henry VI.

The Choir

The Choir

Norman Choir katedral telah dibina semula pada abad ke-14, dan kemudiannya telah rosak oleh api pada tahun 1829 yang memusnahkan bumbung dan kayu (termasuk gerai paduan suara). Salinan asal telah menggantikan semua. Tetingkap St William (1422) di Galeri Selatan menggambarkan pemandangan dari kehidupan St William, yang kuil di sacristy disembah pada Zaman Pertengahan. Tetingkap St Cuthbert (kira-kira 1435) di Galeri Utara menggambarkan peristiwa-peristiwa dalam kehidupan orang suci ini yang telah disucikan sebagai Uskup Agung pada tahun 685 M pada mantan Saxon minster.

Di belakang Choir adalah Lady Chapel dengan Jendela Timur yang megah (kira-kira 1408), tingkap kaca berwarna zaman pertengahan terbesar di dunia. Di dalam South Transept adalah Tingkap Rose yang mengagumkan (kira-kira 1500) yang memperingati berakhirnya Perang Mawar, bertempur antara Rumah Lancaster dan York untuk takhta.

Makam dan Tales dari Crypt

Doomstone York Minster / foto diubah suai

The Minster abad ke-12 Norman Crypt dimasukkan dari Presbytery dan di mana anda akan menemui mayat Apse abad ke-11 katedral yang terdahulu, serta bahagian-bahagian kiasan Timur abad ke-14. Kandungan berharga Crypt termasuk York Virgin (Madonna abad ke-12), yang Doomstone (relief purgatori, akhir abad ke-12), fon abad ke-15 digunakan untuk pembaptisan Raja Edwin oleh Bishop Paulinus pada 627 AD, dan kuil St William of York (Uskup Agung, d 1154), yang dibawa ke sini pada tahun 1972.

The Babhouse

The Babhouse

The Vestibule of the Bab House dicapai dari Transept Utara. Ketika memasuki bahagian katedral ini, pelawat akan segera melihat sebuah tingkap (kira-kira 1300) yang menggambarkan raja-raja dan permaisuri, dan ibu-ibu yang dihias dengan mewah. Penembakan St Bartholomew dapat dilihat di ibu kota di sebelah kanan pintu abad ke-13 dengan hiasan interlaced yang menuju ke Rumah Baba oktagon (1260-1285). Bumbung berkubah kayu dicat sendiri dan diperbaharui pertama pada tahun 1798 dan sekali lagi pada tahun 1976. Kanopi-kanopi yang halus sangat mengagumkan, seperti tingkap tracery, kaca yang bermula dari abad ke-13.

The Close

The Close

Di antara banyak bangunan menarik yang terdapat di York Minster Close adalah abad ke-15 yang ditebang St William’s College dengan bilik zaman pertengahannya, abad ke-17 Rumah Bendahari yang mengandungi banyak barangan antik, dan Perpustakaan Minster ditempatkan di kapel abad ke-12 dan rumah kepada lebih daripada 120,000 buku dan manuskrip. Di sebelah selatan Minster adalah gereja St Michael-le-Belfrey (dibina semula 1536), yang mempunyai tingkap kaca berwarna yang menarik. Lajur Rom abad ke-4 yang berdiri di belakangnya memperingati hari Constantine telah diisytiharkan Maharaja Rom di York pada tahun 306 Masihi.

The Undercroft and Treasury: Mengumumkan York Minster

Terletak di Undercroft dan Perbendaharaan di bawah York Minster, pameran menarik ini terdiri daripada banyak galeri interaktif yang menggambarkan sejarah yang berwarna-warni bangunan dari akar Romnya hingga hari ini. Memaparkan termasuk lebih daripada 2,000 tahun artifak luar biasa yang terdapat berdekatan yang memberi gambaran mengenai peranan penting katedral selama berabad-abad.

Tetingkap di Dunia: The Orb

Struktur elips unik yang unik di dalam katedral ini mempamerkan beberapa seni abad pertengahan yang paling penting di dunia. Berfokus pada York Minster Tingkap Besar Timur, Orb telah ditubuhkan untuk mempamerkan bahagian-bahagian tingkap apabila ia dipulihkan, membolehkan pengunjung melihat ke atas panel. Peluang indah untuk melihat karya seni bersejarah ini akan diteruskan sepanjang pemulihan tingkap, yang dijadualkan siap pada 2016.

Stairway to Heaven: Climbing the Central Tower

Stairway to Heaven: Mendaki Menara Sentral John Robinson / foto diubahsuai

York Minster yang hebat zaman pertengahan Menara Sentral – titik tertinggi di bandar – melibatkan pendakian sebanyak 230 kaki sehingga 275 langkah, jadi bukan untuk jantung yang lemah. Sepanjang perjalanan, anda akan mendapat pandangan dekat beberapa ciri hiasan yang paling menarik di katedral, termasuk puncak dan gargoyle. Sekali di luar, semua kerja keras akan diberi ganjaran dengan pemandangan bandar bersejarah York yang hebat.

Lawatan York Minster

York Minster menawarkan beberapa lawatan berpandu yang sangat baik (disertakan dengan kemasukan) yang menonjolkan ciri dan sejarah utama bangunan, serta beberapa rahsia yang kurang dikenalinya (Mon-Sat, setiap jam, 10 pagi-3 malam). Jika perjalanan dengan anak-anak muda, minta salah satu daripada “Kembara Berjalan Kembara Explorer” semasa membeli tiket anda. Ransel keseronokan (dan percuma) ini termasuk pelbagai alat kemas untuk anak-anak muda yang digunakan semasa mereka menjelajah, termasuk lampu suluh, teropong, kompas dan peta, kaca pembesar, dan kriket dan kertas pensil untuk merekod penemuan mereka.

Tips dan Taktik: Cara Membuat Kebanyakan Lawatan Anda ke York Minster

Tips dan Taktik berikut akan membantu memastikan anda mendapat pengalaman York Minster yang terbaik:

 • Penutupan: York Minster adalah bangunan kerja yang sangat baik, dan sementara para penglihatan dibenarkan, ada kesempatan apabila penutupan diperlukan. Untuk memastikan kejadian tersebut tidak mengganggu lawatan anda, semak halaman Apa Yang Di Hujung sebelum ketibaan.
 • Peristiwa: Kuliah, bengkel dan kursus sering ditawarkan kepada umum dan pelawat, bersama dengan persembahan muzik dan acara istimewa lain. Untuk mengetahui lebih lanjut, lawati halaman What’s On di katedral.
 • Makanan: Walaupun York Minster tidak mempunyai kedai makanan sendiri, ia terletak di kawasan pejalan kaki yang bersemangat dengan banyak pilihan hidangan yang sangat baik, dari makanan segar yang cepat hingga santapan.
 • Membeli-belah: Tiga kedai di lokasi melayani pengunjung: Kedai Hadiah Minster (dalam Minster) dan Hadiah York Minster dan No.10 (terletak di Minster Gates). Kebanyakan barangan yang terdapat di sini juga boleh didapati dari kedai dalam talian mereka.
 • Perkhidmatan: Hari kerja – 7:30 pagi, Matins; 7:45 pagi, Perjamuan Kudus; 12 petang, Perjamuan Kudus; 5:15 petang, Evensong; Ahad – 8 pagi, Perjamuan Kudus; 10 pagi, Ekaristi Sung; 11:30 pagi, Matins; 4 petang, Evensong.

Mendapatkan ke York Minster

 • Dengan kereta api: York mempunyai pautan kereta api langsung dari London, Edinburgh dan Manchester (kira-kira dua jam perjalanan) dan hanya 10 minit berjalan kaki dari Stesen Keretapi York. Untuk butiran, termasuk tawaran tiket 2-untuk-1 yang sekali-sekala, lawati http://www.nationalrail.co.uk.
 • Melalui jalan: York terletak di tengah-tengah dan mudah diakses dari semua bahagian negara dengan rangkaian jalan yang sangat baik.
 • Tempat letak kenderaan: City of York mengendalikan rangkaian tempat parkir perimeter dengan bas yang menghubungkan ke pusat bandar.

Jam

 • Perkhidmatan – Harian, 7 pagi hingga 6:30 petang
 • Sightseeing – Mon-Sat, 9 pagi-5 petang; Sun, 12: 30-5pm

Kemasukan

 • Hanya Minster – Dewasa, £ 10; Keluarga, £ 20
 • Menara Tengah ditambah Minster – Dewasa, £ 15; Kanak-kanak (8-16), £ 5

Alamat

Apa yang terdekat?

York Minster terletak di tengah-tengah beberapa tarikan persiaran terbaik di England dan merupakan tempat yang anda mahu menghabiskan lebih dari satu hari jika boleh. Salah satu cara terbaik untuk mengalami bandar yang luar biasa ini adalah untuk berjalan di sepanjang litarnya di dinding zaman pertengahan, hampir 3 batu jauhnya dan menawarkan pemandangan luar biasa. Juga, luangkan masa berjalan bersama-sama Sungai Ouse atau, lebih baik lagi, ambil pelayaran sungai.

Tempat-tempat pelancongan lain yang mudah berjalan kaki York Castle dan muziumnya yang sangat baik, Muzium Kereta Api Kebangsaan dengan koleksi enjin wap yang mengagumkan, dan banyak guildhalls bersejarah di bandar ini. Kemudian, tentu saja, ada banyak jalan-jalan berliku kuno, khususnya yang terkenal Shambles, jalan abad ke-14 yang sempit dengan bangunan yang dibina dengan kayu yang indah. York juga pernah menjadi kubu kuat Viking, dan Pusat Viking Jorvik adalah tempat yang bagus untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tempoh yang menarik ini dalam sejarah bandar.

Peta York Minster

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: