10 Tarikan Pelancong yang Menarik di Gaziantep

22

- Advertisement -

Gaziantep adalah salah satu destinasi teratas di rantau tenggara Turki. Bandar lama bersejarah di sini penuh dengan pemandangan Seljuk dan bangunan-bangunan dan tarikan-tarikan Uthmaniyyah yang telah dipulihkan, dan ia juga menjadi rumah kepada kebanyakan muzium yang cemerlang, termasuk Muzium Mosaik Gaziantep Zeugma. Walaupun semua potensi bersiar-siar ini, banyak pelancong datang ke sini untuk makanan. Pekan ini digelarkan di seluruh Turki untuk menghasilkan baklava terbaik di negara ini, dan terdapat kira-kira 200 kedai pastri, di mana anda boleh menggali ke dalam manis Turki yang terkenal ini.

Nota: Kerana kebimbangan keselamatan dan keselamatan, sila semak nasihat perjalanan sebelum melawat rantau ini.

1 Gaziantep Zeugma Mosaic Museum

Gaziantep Zeugma Muzium Mosaic Adam Jones / foto diubahsuai

Teratas dari senarai perkara yang perlu dilakukan di bandar adalah muzium yang canggih (dibuka pada tahun 2012), yang memaparkan mozek halus yang digali semasa penggalian berdekatan Belkis-Zeugma tapak arkeologi. Pada pembukaan, ia menjadi muzium mozek terbesar di dunia. Pengerjaan karya-karya seni zaman Rom ini adalah megah dan akan pernah menghiasi lantai banyak villa Romantik Zeugma. Sesetengah keping itu dianggap oleh para ahli sebagai contoh terbaik dari karya mozek Rom di dunia. Terlihat terutamanya untuk yang terkenal Gypsy Mosaic, dengan perinciannya yang rumit dan menakjubkan.

Lokasi: Sehitkamil Caddesi

Penginapan: Tempat tinggal di Gaziantep

2 Citadel (Kale)

Citadel (Kale)

Benteng zaman Seljuk (yang dibina pada abad ke-12 dan ke-13) menduduki tempat kubu Byzantine yang lebih awal dibina di bawah perintah Maharaja Justinian pada abad ke-6. Menara kubu di tepi utara Kota Lama Gaziantep, duduk di atas bukit Tell Halaf, yang diketahui telah diselesaikan seawal 3500 SM. Yang kecil Gaziantep Defense and Heroism Panoramic Museum di dalam benteng itu didedikasikan kepada penduduk tempatan yang mempertahankan kota itu melawan Perancis pada tahun 1920.

Lokasi: Kanber Sokak

3 Muzium Arkeologi Gaziantep

Muzium Arkeologi Gaziantep Verity Cridland / foto diubah suai

Memaparkan muzium arkeologi di bandar mendapati digali di tapak-tapak sekeliling, termasuk ZincirliKarkamıs, dan Sakçaközu. Ia adalah koleksi kecil, tetapi pencinta sejarah masih akan menghargai lawatan di sini, terutamanya untuk Hittite kekal di pameran Karkamıs. Tapak Karkamıs pertama kali digali oleh pasukan Muzium British pada tahun-tahun yang membawa kepada Perang Dunia I, dan salah satu daripada dua ahli arkeologi yang bertanggungjawab ke atas tapak itu adalah TE Lawrence yang terus mencari kemasyhuran sebagai “Lawrence of Arabia” untuk eksploitinya dalam peperangan yang membantu memimpin Pemberontakan Arab. Terdapat juga koleksi anjing laut setem Dekat Timur kuno yang banyak dipamerkan di sini.

Lokasi: İstasyon Caddesi

4 Muzium Bandar Gaziantep

Muzium kecil yang hebat ini, yang terletak di bangunan Bayazhan yang dipulihkan, menggunakan paparan diorama dan multimedia untuk menceritakan kisah Gaziantep dengan cara yang menarik dan menyeronokkan. Apabila anda selesai melawat pameran, duduk di halaman tengah untuk kopi atau semak imbas salah satu gerai di sini yang menjual kraf tempatan. Muzium ini juga kadang-kadang digunakan sebagai pusat kebudayaan untuk melawat pemuzik dan artis. Semak apakah kejadian berlaku semasa anda berada di bandar.

Lokasi: Atatürk Bulvarı

5 Muzium Etnografi Gaziantep

Gaziantep Muzium Etnografi Verity Cridland / foto diubah suai

Menyelam ke bandar masa lalu di muzium etnografi, di mana dioramas terperinci pemandangan kehidupan harian Gaziantep sepanjang zaman. Khususnya, jangan terlepas kostum Uthmaniyyah yang indah dipamerkan. Muse ini didasarkan pada rumah besar Uthmaniyyah yang telah dipulihkan, yang masih mempunyai tata letak asalnya, dengan bilik-bilik yang disediakan untuk perempuan dan bilik-bilik untuk menerima dan menghibur tetamu. Mengembara melalui bilik membolehkan anda memahami gaya hidup dan ritual zaman Uthmaniyyah.

Lokasi: Hanefioǧlu Sokak

6 Muzium Masakan Emine Göǧüş

Muzium Masakan Emine Göǧüş

Katakanlah nama Gaziantep kepada Turk, dan mereka biasanya akan mula bercakap tentang makanan. Bandar ini dikenali sebagai salah satu ibu negara masakan, jadi tidak hairanlah ada muzium yang didedikasikan untuk makanannya. Susun atur dan panel maklumat yang sangat baik membimbing anda melalui hidangan yang paling terkenal di Gaziantep, yang tentu saja termasuk hidangan melekit, yang lazat dan manis dari baklava di bandar, tetapi juga banyak hidangan yang lazat yang mempunyai tendangan tambahan pedas berbanding dengan banyak masakan Turki. Anda mungkin akan keluar dari muzium yang lapar, jadi belajar panel maklumat semasa di muzium dan kemudian pergi keluar dengan pengetahuan baru anda untuk merasai beberapa rasa tempatan untuk makan tengah hari.

Lokasi: Köprübaşı Sokak

7 Masjid Gaziantep

Masjid Gaziantep

Gaziantep mempunyai banyak masjid dari tempoh masa yang berbeza. Berjalan-jalan di daerah bandar lama pusat adalah peluang yang baik untuk melawat beberapa orang dan menghargai unsur-unsur seni bina yang berbeza. The Masjid Kurtuluş (dari Eyüboǧlu Caddesi) bermula kehidupan sebagai sebuah gereja dan telah dipulihkan halus pada tahun-tahun kebelakangan ini. The Masjid Alaüddevie (Şehitler Caddesi) dan Masjid Tahtani (Eski Gümrük Caddesi) kedua-dua ciri-ciri menarik ciri seni bina Islam. Sekiranya anda mempunyai minat khusus dalam seni bina masjid, ketua di luar Bandar Lama ke daerah bandar barat daya di mana anda akan dapati abad ke-11 yang terpelihara dengan baik Masjid Ömeriji.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: