Bertemu seorang pengembara: Debbie Campbell, ‘nomad’ yang berdagang kerusi goyang untuk menggoyangkan

25

- Advertisement -

Ia adalah fantasi: menyimpan barang-barang anda yang paling penting, menjual segala yang lain dan memukul jalan untuk lawatan Bob Dylan-panjang di dunia. Tetapi mungkin kehidupan batu bergolek itu bukanlah suatu kegembiraan selepas semua …

Untuk menandakan edisi baru Buku Perjalanan – perjalanan epik kami melalui setiap negara di bumi – Lonely Planet bercakap dengan Debbie Campbell, separuh daripada pasangan blog yang dikenali sebagai Nomad Senior. Hampir empat tahun yang lalu, Debbie dan suaminya, Michael meninggalkan rumah mereka di Amerika Syarikat untuk satu petualangan hebat sebelum bersara, dan mereka telah melakukan perjalanan sejak itu.

Kami mengejar Debbie di Georgia – negara ke-54 lawatan Campbells yang tidak pernah berakhir – untuk membincangkan bagaimana ia bermula, di mana ia mungkin membawa, dan apa yang telah mereka pelajari sepanjang perjalanan.

Bagaimanakah permulaan ini bermula?

Anak perempuan kami Mary tinggal di Paris dengan suami Perancis dan tiga cucu kami yang paling muda. Apabila mereka melawat kami di Seattle selama Krismas hampir empat tahun yang lalu, subjek persaraan kami datang. Kami tidak pasti apa yang akan berlaku dalam beberapa tahun akan datang, tetapi kami tahu kami mempunyai ‘pengembaraan yang lebih besar’ di hadapan kami sebelum menetap di kerusi goyang kami. Kami hanya tidak pasti apa yang mungkin berlaku.

Mary bertanya sama ada kami pernah mendengar tentang Airbnb? Kami tidak. Dia mencadangkan kita berfikir berhenti kerja lebih awal dan bepergian sepenuh masa, tinggal di Airbnbs. Pada mulanya, kita tidak dapat bayangkan berbuat demikian – tetapi hanya enam bulan kemudian, kita telah menjual sebahagian besar harta benda kita, termasuk kereta dan kapal layar kami, menyewa rumah kami dan meletakkan apa yang sedikit ditinggalkan dalam penyimpanan. Kami telah berada di jalan sejak itu.

Falsafah kami ialah: kita tidak bercuti – kita hidup dalam kehidupan seharian kita di rumah orang lain, seperti yang kita akan lakukan jika kita bersara di Seattle.

Apa pendapat keluarga dan kawan anda?

Tidak ada yang mengharapkan kita pergi lama ini, itu pasti. Ia seperti kami pergi bercuti dan terlupa untuk kembali. Kami tahu anak-anak kita yang bangga dengan kami. Dan pada hakikatnya, anak lelaki tertua kita sangat terinspirasi bahawa dia dan isterinya berhenti kerja dan mengambil dua anak kecil mereka keluar sekolah selama setahun membuat pusingan di seluruh dunia, juga tinggal di Airbnbs.

Adakah anda mempunyai akhir dalam fikiran?

Kami ingin mengatakan bahawa kami akan terus melakukan ini selagi kami mempelajari sesuatu yang baru setiap hari, bersenang-senang, tetap dekat dengan bajet kami dan kami masih cinta. Setakat ini, sangat baik.

Kerusi ais atau tingkap?

Itulah sesuatu yang tidak boleh dirunding. Saya sentiasa mendapat kerusi tingkap.

Adakah anda mempunyai apa-apa tabiat perjalanan atau ritual?

Nah, kami mempunyai beberapa perkara yang boleh melayakkan diri. Pada hari-hari ketika kami memecah kemah dan menuju ke bandar yang akan datang, kami menyanyikan lagu Willie Nelson Di Jalankan Lagi sepanjang apa yang kita panggil ‘Hari Perjalanan’.

Satu lagi akan menyimpan jurnal harian kami sehingga kini. Setiap petang, kami menceritakan aktiviti hari dan jumlah perbelanjaan kami. Kemudian kami memfailkan resit dalam buku itu bersama-sama dengan mana-mana stub tiket atau peringatan lain. Kami telah mengisi lebih banyak buku sedozen dan mengira.

Dan kami mengembara dengan bantal katil kami – dengan cara itu, di mana sahaja kami meletakkan kepala kami adalah rumah.

Negara kegemaran atau rantau atau bandar?

Kami sering bertanya soalan ini, dan jawapannya adalah sasaran yang bergerak. Sudah tentu, kami suka melihat cucu-cucu kami di Paris – tetapi sebaliknya lokasi-lokasi tradisional yang kurang diterima. Kami berdua berminat dengan peristiwa-peristiwa semasa, sejarah pasca-WWI dan runtuhnya Kesatuan Soviet. Oleh itu, kami telah meneroka beberapa negara yang tidak berada dalam jadual perjalanan setiap orang seperti Moldova, Macedonia, Serbia, Kosovo, Bosnia, Belarus, Azerbaijan, Ukraine dan Georgia sekarang.

Tetapi jika kita terpaksa menamakannya, ia akan menjadi negara Croatia yang indah, Tidak, tunggu, mungkin Itali … terlalu sukar untuk dipilih.

Bagaimanakah anda membandingkan perjalanan jangka panjang dan jangka pendek pada tahap psikologi?

Saya hanya memikirkan perkara ini pada hari yang lain. Kadang-kadang saya berasa seperti kita sedang mengembara di perjalanan, terlalu banyak, terlalu cepat, dengan tidak ada masa untuk duduk dan menghargai tempat sebelum menuju destinasi seterusnya. Sekiranya kita meneruskan gaya hidup ini, saya fikir kita akan berusaha untuk kekal selama dua hingga tiga minggu di setiap bandar.

Apakah pengalaman perjalanan yang paling mencabar?

Bergerak secara berterusan dari satu Airbnb ke seterusnya boleh menjadi sedikit kekecewaan. Anda pergi mencari sesuatu di dalam laci atau menghidupkan suis lampu dan menyedari bahawa anda tidak berada di tempat yang anda fikir anda berada. Itu dan menjaga berat badan kami (apatah lagi berat badan kita sendiri) terkawal.

Petua apa yang anda ada untuk pelancong bajet?

Hidup seperti pengangkutan awam tempatan dan gunakan bukan teksi. Anda akan menjimatkan wang dan melihat lebih banyak bandar. Bas hebat – buat pengalaman ‘Hop on, hop off’ anda sendiri! Kegemaran kami menunggang seluruh laluan di atas nombor 12 bas dua tingkat di London – lawatan $ 40 bandar raya untuk hanya $ 4.

Juga, cari lawatan berjalan kaki percuma di bandar-bandar yang anda lawati. Ia adalah cara yang baik untuk berorientasikan untuk harga panduan. Dan yang terakhir, berhati-hati dengan acara kebudayaan yang percuma dan berpatutan.Kami mendapati konsert percuma di Universität Mozarteum di Salzburg, Austria, permainan membaca di Santa Fe, New Mexico, persembahan paduan suara yang luar biasa di Dunia Permainan Choir di Riga, Latvia, dan beberapa ceramah besar di perpustakaan.

Nasihat perjalanan terbaik atau terburuk yang anda terima?

Terbaik: mengambil lawatan berjalan kaki percuma.

Paling teruk: pakai tali pinggang wang. Mereka perlu menjadi perkara yang paling canggung yang pernah ditekankan kepada manusia – dan anda sangat sibuk berjuang untuk mendapatkan apa-apa daripada benda sial seseorang boleh merompak anda buta dengan cara lain.

Apa perjalanan terbesar anda gagal?

Kami telah bernasib baik kerana mempunyai perjalanan yang agak sukar. Jadi benar-benar perkara yang paling buruk adalah hampir kehilangan Michael’s Kindle di dalam bas di Cuba, dan belajar cara yang sukar bahawa nama pada tempahan penerbangan antarabangsa anda sepadan dengan nama dalam pasport anda, walaupun anda telah membuat kesilapan tipo semasa membuat tempahan ( kami terlepas dua penerbangan kerana itu).

Apakah pengajaran yang paling penting yang telah mengajar anda?

Tiga perkara: rasa ingin tahu, fleksibiliti dan kesabaran.

Dan kesilapan terbesar tentang perjalanan?

Bahawa ia terlalu mahal. Atau anda perlu pergi jauh supaya ia dapat dikira. Perjalanan akan pergi ke mana-mana tempat anda belum pernah.

Cepat, asteroid akan melanda bumi dalam satu minggu! Mana impian perjalanan yang anda akan tergesa-gesa untuk memenuhi?

Nah, kita hidup mimpi perjalanan kebanyakan orang, jadi mungkin saya adalah sebaliknya: Saya ingin pulang ke rumah, di mana sahaja yang ternyata, dikelilingi oleh perkara kegemaran saya. Sudah tentu, suami saya sering melihat perkara-perkara yang sangat berbeza. Dia memilih untuk melawat Korea Utara.

Nasihat apa yang akan anda berikan kepada pelancong pertama kali?

Kami menjumpai sebut harga hari yang kami sayangi: ‘Apabila bersiap untuk bepergian, letakkan semua pakaian dan semua wang anda. Ambil setengah pakaian dan dua kali wang ‘. Itu, dan jangan tergesa-gesa. Keajaiban berlaku di jalan-jalan dan dalam perbualan dengan penduduk tempatan dan pelancong lain.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang Campbells di The Nomads Senior (beseniornomads.com), atau lihat buku baru mereka – Kunci Anda, Rumah Kami – yang penuh dengan cerita mengenai masa tinggal penuh di Airbnbs di seluruh dunia.

Lebih banyak ‘Bertemu wawancara pelancong’

  • Temui seorang pelawat: Göran Ehlmé, jurugambar bawah air
  • Bertemu seorang pelawat: Robbie Shone, penjelajah gua dan jurugambar
  • Bertemu seorang pelawat: Lucas Peterson, guru perjalanan bajet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: